Ekspremjero tikinimu, nors šiuo pareiškimu socialdemokratai jo ir nenustebino, visgi antakį kilstelti verčia faktas, kad naujoji LSDP vadovybė net po kvietimo nesiteikė susitikti ir aptarti galimo bendradarbiavimo detalių. Pasak S. Skvernelio, visa tai tik sustiprina jo įtarimą, kad socialdemokratai tik apsimeta esą opozicine jėga. Realybėje socialdemokratai tęsia kolaboravimą su valdančiaisiais konservatoriais, konstatuoja opozicijos lyderis.

„Tai, ką jie darė praėjusią Seimo kadenciją, tą patį tęsia ir toliau. Palaiko visiškai konservatorius ir yra konservatorių satelitinė partija“, – Eltai penktadienį sakė S. Skvernelis, komentuodamas LSDP valdybos ir Socialdemokratų frakcijos Seime sprendimą nesijungti į opozicinę koaliciją.

Opozicijos lyderio statusą turintis politikas stebėjosi, kodėl socialdemokratai sprendimą priėmė net nesusitikę ir neaptarę galimybių bendradarbiauti opozicijos gretose. Kaip ELTA yra skelbusi anksčiau, S. Skvernelis norą tartis su Vilija Blinkevičiūte dėl socialdemokratų frakcijos įsijungimo į opozicinės koalicijos gretas sakėsi pareiškęs iš karto po to, kai ši buvo išrinkta naująja LSDP pirmininke.

„Mes taip ir nesusitikome. Todėl šis pareiškimas yra keistas. Bet, matyt, tai jų sąmoningas apsisprendimas, nes ir balsavimai labai aiškiai rodo, kad tai yra valdančiosios koalicijos dalis, tik apsimetanti opozicine frakcija“,– sakė S. Skvernelis.

„Jeigu tu nori tartis, tai tu bent jau ateini į susitikimą ir sakai: žiūrėkite, mes galime ir norime tartis, kalbėkime apie turinį. Juk pradžioje ir buvo kalbama apie susitarimą, kad tariamės dėl esminių klausimų“, – stebėjosi ekspremjeras ir pažymėjo, kad visa tai, jo manymu, rodo ne ką kitą kaip besitęsiantį socialdemokratų kolaboravimą su konservatoriais.

„Jeigu tu nori tartis, tai tu siūlai: mes norime sutarti dėl vienos ar kitos pozicijos. Prašome... Bet iš socialdemokratų to noro nėra. Iš esmės tęsiasi praėjusią Seimo kadenciją socialdemokratų užimta pozicija, kurią jau įvertino rinkėjai. Tai buvo ne kas kita, kaip kolaboravimas su konservatorių partija. Jų valia, jei naujai išrinkta vadovybė net nesiteikė sulaukti susitikimo“, – sakė ekspremjeras.

S. Skvernelio neįtikino argumentai, kad nesijungdami į opozicinę koaliciją socialdemokratai bando išsaugoti ideologinį grynumą. Apskritai, pažymėjo politikas, pastaruoju metu vis daugiau argumentų abejoti, ar socialdemokratai yra tikrai kairioji partija.

„Tai nėra kairioji partija. Kuomet jie sako, kad nustokite kvailinti rinkėjus, nes mes esame vienintelė kairioji partija Lietuvoje... Toli gražu taip nėra. Balsavimai parodo, kad tai nėra kairioji partija“, – teigė „valstiečių“ frakcijai priklausantis parlamentaras.

LSDP nemato reikalo pasirašyti susitarimą

Seimo opozicinė Socialdemokratų partijos frakcija penktadienį pranešė nesijungsianti prie opozicinių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų ir Darbo partijos frakcijų koalicijos.

LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, komentuodama tokį partijos sprendimą, pabrėžė, kad partijos frakcija, dirbdama Seimo opozicijoje, yra aktyvi ir įgyvendina savo rinkimų programą.
„Galime puikiai dirbti opozicijoje ir nepasirašydami jokių sutarčių. Kad Seime priimtume Lietuvos žmonėms naudingus sprendimus, rašytiniai opozicijos susitarimai nebūtini. Su kitomis frakcijomis, kaip ir iki šiol, tarsimės dėl konkrečių iniciatyvų palaikymo“, – pranešime spaudai teigė V. Blinkevičiūtė.

Savo ruožtu Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad opozicinių frakcijų koalicinis susitarimas turėtų prasmę tik tuo atveju, jei jame būtų kalbama apie konkrečius siekius ir bendrus tikslus.

„Dabar viso to nėra. Sutartyje, kurią yra pasirašę „valstiečiai“ ir „darbiečiai“, sutariama dėl opozicijos lyderio posto, o ne dėl politinio turinio ar idėjų, dėl kurių veikiama bendrai. Socialdemokratai turi savo darbotvarkę, o ten, kur reikia palaikymo iš kitų frakcijų, kiekvienu konkrečiu atveju kalbėsimės“, – pranešime cituojamas A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)