Pirminiais duomenimis, tai yra Irako, Sirijos, Baltarusijos ir Rusijos piliečiai, penktadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Pasak tarnybos, dvi migrantų grupės, iš viso 45 asmenys, sulaikyti vadinamojoje Dieveniškių kilpoje, Šalčininkų rajone. Jie susekti pasitelkus kinologus, sraigtasparnį, bepilotį orlaivį.

Dauguma jų pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Pirmąją 19 asmenų grupę pasieniečiai sulaikė ketvirtadienį, kai ties Šalčininkų rajono Girdžiūnų kaimu aptikti pėdsakai, vedę iš Baltarusijos į Lietuvą. Sulaikytieji neturėjo jokių dokumentų ir prisistatė Sirijos bei Irako piliečiais, pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Antroji, 26 migrantų grupė, sulaikyta penktadienio naktį, aptikus jų pėdsakus ties Šalčininkų rajono Dailidžių kaimu. Sulaikytieji taip pat buvo be dokumentų ir prisistatė Sirijos bei Irako piliečiais.

Abi migrantų grupės apgyvendintos įvairiose VSAT padaliniuose, jiems atlikti COVID-19 testai.

Tuo metu ties Vilniaus rajono Šakiškiu kaimu ketvirtadienį sulaikyti dar du, pirminiais duomenimis, Irako piliečiai, turėję šios šalies pasus, jie taip pat pasiprašė prieglobsčio.

Taip pat ketvirtadienį ties Varėnos rajono Strėžiūnų kaime pasieniečiai sulaikė, pirminiais duomenimis, keturis Baltarusijos ir vieną Rusijos pilietį. Penkiukė taip pat pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

VSAT informuoja, kad šiuo metu kontroliuoti sieną su Baltarusija pasieniečiams padeda papildomos pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos ir Šaulių sąjungos, taip pat komandiruojami VSAT pareigūnai iš kitų padalinių.

Tarnybos duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau bandė patekti apie pustrečio šimto neteisėtų migrantų, daugiausiai – Irako piliečiai. Tai tris kartus daugiau nei per visus 2020-uosius.

Praėjusią savaitę Baltarusijos parlamente Aliaksandras Lukašenka sakė, kad Minskas iki šiol stabdė „narkotikus ir migrantus“, o po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą to nebedarys.

„Dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“, – teigė jis.

VSAT duomenimis, per penkis šių metų mėnesius į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 189 neteisėti migrantai, daugiausiai Irako piliečiai. Per visus 2020-uosius čia sulaikytas 81 neteisėtas migrantas.