Kaltinimų dėl šmeižto ir viešosios tvarkos pažeidimo yra sulaukusio Gediminas Vaitkevičius byloje, anksčiau liudiję S. Skvernelio kaimynai tvirtino dėl užrašo pasijutę užgauti ir įžeisti. Tačiau ne visiems kilo tokios neigiamos emocijos.

Įžeidė ne visus kaimynus

Upės gatvėje gyvenantis Saulius Remeika teismui pranešė negalintis atvykti į posėdį ir pageidavo, kad būtų pagarsinti jo tyrimo metu duoti parodymai.

„Kai pirmą kartą užrašą pamačiau, dėmesio nekreipiau, maniau, kad vaikai kažką parašė“, - pareigūnams pasakojo jis.

Vyras tik vėliau iš žmonos sužinojo, kad ant gatvės užrašyta „Vagies namas“ ir nupiešta rodyklė link tuometinio premjero būsto. Visgi S. Remeikai, priešingai nei kitų kaimynų, toks užrašas neįskaudino.

„Jokių neigiamų emocijų, pergyvenimų nekilo. Tiesiog nekreipiau dėmesio“, - pareigūnams sakė jis.

Kiti liudiję kaimynai laikėsi priešingos pozicijos ir teigė, kad G. Vaitkevičiaus poelgis – spjūvis visiems gyventojams į veidą.

Manau, kad čia įžeidimas ne tik gerbiamam S. Skverneliui, bet ir visiems kaime gyvenantiems žmonėms, – anksčiau kalbėjo Violeta Černiavskienė. – Juk mes tiek metų stengėmės dėl to asfalto, truputį jo gavome, – nemanau, kad čia yra pavogta, skaudu net girdėti, jog yra žmonių, kurie taip elgiasi. Tai, kas įvyko, įžeidė mane kaip žmogų, kaip kaimo gyventoją. Pasijutau nemaloniai.“

Byloje liko išklausyti dar du liudininkus, tačiau ar tą pavyks padaryti – nežinia. Jų neįmanoma prisikviesti nei paštu, nei telefonu. Jei jie nepasirodys kitame posėdyje, teismas jų nebeieškos. Tada savo žodį apie įvykius tars pats kaltinamasis G. Vaitkevičius – buvęs susisiekimo ministro Roko Masiulio patarėjas.

Užrašų šalinimas kainavo pusšimtį eurų

Posėdyje taip pat buvo pagarsinta visa šios bylos medžiaga. Iš jos paaiškėjo, kad nuvalyti užrašą nuo kelio atsiėjo 54,45 eurus.

Be to, šalinti užrašus buvo skubama ir šio darbo kažkodėl ėmėsi Vilniaus miesto, o ne rajono savivaldybė, kuriai priklauso gatvė.

Dėl šių paslaugų iš pradžių kreiptasi į savivaldybės įmonę „Grinda“, nes manyta, kad užrašas padarytas kreidelėmis. Pakeliui „Grindos“ atstovams pranešta, kad visgi panaudoti dažai ir į vietą jau pasiųsta privati įmonė su specialia technika.

Bendrovė „Biseris“ 21 val. gave užsakymą darbus po pusantros valandos jau buvo įvykdę.

Prisimintas R. Masiulio liudijimas

Be to, prisiminta ir tai, ką R. Masiulis yra kalbėjęs Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kai ji nagrinėjo lėšų skyrimo Upės gatvei asfaltavimo aplinkybes.

R. Masiulis komisijai liudijo, kad į jį asmeniškai niekas nesikreipė specifiškai skirti lėšas Upės gatvei, bet diskusija apie šią gatvę pokalbių su premjeru S. Skverneliu metu buvo kilusi ne kartą.

Anot R. Masiulio, tuose pokalbiuose premjeras pažymėdavo, kad transporto sąlygos gatvėje yra prastos, genda automobiliai, minėjo, kad žmonos automobilio pakaba „subyrėjo“ per porą metų, o Vadovybės apsaugos departamentas skundžiasi dulkėtumu.

R. Masiulio teigimu, premjeras jo teiravosi „dėl galimų techninių sprendimų asfaltuojant tokio tipo gatves, klausė, ar yra pigesnio asfalto, kuris galėtų būti paklotas tokiose neintensyviose gatvėse, teiravosi, ar kelio plotis galėtų būti siaurinamas, taip taupant projekto kaštus“.

Ketino prirašyti naujų žodžių

Buvusį susisiekimo ministro R. Masiulio patarėją G. Vaitkevičių sulaikę VAD pareigūnai anksčiau vykusiame teismo posėdyje pasakojo, kad G. Vaitkevičius po paros grįžo į tą pačią vietą ir ketino užrašus paryškinti arba prirašyti naujų žodžių.

„Kai šį asmenį sulaikėme, jis prisipažino, kad gatvę aprašinėjo praėjusią naktį, taip pat minėjo, kad vėl atvažiavo pasižiūrėti, ar užrašus jau nutrynė ar ne, sakė, kad būtų tęsęs savo veiklą – būtų paryškinęs arba užrašus praplėtęs“, – prisipažino G. Vaitkevičių netoli S. Skvernelio namų su kolega sulaikęs VAD darbuotojas Raimondas Meilūnas.

„Pamainos vyresnysis iš kolegų sulaukė skambučio, kad prie saugomo objekto ant asfalto yra užrašyti žodžiai ir reikia užtikrinti priemones“, – teigė VAD apsaugininkas Edgaras Ugianskis.

Jis kartu su kolega R. Meilūnu nuvyko netoli S. Skvernelio namų, apžiūrėjo ant gatvės asfalto esančius užrašus, matė, kaip „Grindos“ darbuotojai bandė šiuos užrašus nuvalyti.

„Pagal nurodymą naktį vykome patruliuoti, apie 1 val. važiuodami miškelyje pastebėjome atšvaito blykstę, sustojome, – pasakojo E. Ugianskas. – Išlipę iš automobilio pamatėme stovintį dviratį, bet žmogaus šalia nebuvo. Ant dviračio buvo padėta kuprinė, joje radome du aerozolinius balionėlius. Pasidarė įdomu, nes paprastai dažų niekas nesivežioja, ir kaip tik tuo metu maždaug už 50 metrų pasirodė žmogus, pamojavo mums. Jis ėjo nuo tos pusės, kurioje yra S. Skvernelio namai. Pasisveikinome, jis sakė, kad čia yra jo dviratis.“

„Jis buvo apsirengęs sportiškai, sakė, kad sportuoja, bet tai sukėlė įtarimų, nes buvo naktis“, – antrino R. Meilūnas.

Anot pareigūnų, netikėtai naktį pasirodęs vyras neturėjo asmens dokumentų, todėl buvo iškviesti policijos pareigūnai jo asmenybei nustatyti.

„Ant pirštinių pamačiau baltos spalvos dėmes, kokios atsiranda purškiant aerozoliniais dažais, apie tai pasakiau kolegai, vyras po tų žodžių pradėjo drebėti, – teisme kalbėjo E. Ugianskas. – Kai paklausėme, jeigu atsuksime prie S. Skvernelio namų esančias kameras, ar jo nepamatysime, tai jis tada prisipažino, kad būtent jis apipaišė gatvės asfaltą, sakė, kad dabar atvažiavo pažiūrėti, ar užrašų nenuplovė lietus, sakė, juos būtų paryškinęs arba – dar kažką užrašęs.“

Anot VAD apsaugininko R. Meilūno, sulaikytas vyras aiškino, jog aprašinėdamas gatvės asfaltą jis tenorėjo atkreipti visuomenės dėmesį dėl išasfaltuotos gatvės, kurioje gyvena S. Skvernelis, esą tai buvęs jo protestas.

„Jis paaiškino, kad atlieka švietėjišką misiją, sakė, kad turi informacijos, jog visuomenei yra sakoma netiesa, – kalbėjo pareigūnas. – Vyras nurodė, kad taip norėjo atkreipti visuomenės dėmesį, nes viskas yra ne taip, kaip (apie gatvės asfaltavimą) buvo transliuojama per žiniasklaidos priemones. Bet mes tada pasakėme, kad yra kitų metodų, tačiau jis nurodė, jog pasirinko tokį būdą, sakė, kad supranta padarinius ir ką padarė.“

R. Meilūno teigimu, sulaikytas vyras nurodė, jog užrašus ant gatvės asfalto užrašė praėjusią naktį.

„Jis lyg minėjo, kad atvažiavo pasižiūrėti, ar nutrynė ar ne, tuomet būtų tęsęs veiklą, o jeigu nenutrinta, būtų užrašą praplėtęs“, – teisme kalbėjo VAD apsaugininkas.

Sulaikytą vyrą apsaugininkai perdavė netrukus atvykusiems policijos pareigūnams.

Tuo metu nukentėjusysis S. Skvernelis anksčiau vykusiame teismo posėdyje akcentavo, kad dėl šmeižikiško jo asmeniui adresuoto užrašo patyrė didelę moralinę žalą.

„Birželį važiuojant iš namų į darbą buvo pastebėtas užrašas ant kelio, kuriame yra pateikta šmeižikiška informacija, vandališku būdu ji pateikta, – teigė jis. – Aš tai pastebėjau, tai pastebėjo ir mano apsaugos darbuotojai, kaimynai, su kuriais bendraujame, šeimos nariai.“

Ekspremjeras akcentavo, kad vandališku būdu ant Upės g. asfalto užrašytas šmeižikiškas užrašas neatitinka tikrovės.

„Nesu niekada niekuo kaltintas nei teistas dėl šmeižikišku būdu paskleistos informacijos, kad esu vagis, – teisme kalbėjo jis. – Tai tikrai sukėlė daugybę asmeninių išgyvenimų tiek man asmeniškai, tiek šeimos nariams, kadangi tai yra ir žmona, mažametis vaikas, kuris jau supranta.“

S. Skvernelis atkreipė dėmesį ir į tai, kad nusikaltimas buvo padarytas niokojant valstybės nuosavybę.

„Patyriau didžiulę moralinę žalą, tokie veiksmai yra nusikalstami, yra neleistini ir tai padarytas nusikaltimas, esu apšmeižtas ir dar tas nusikaltimas buvo padarytas niokojant valstybės nuosavybę vandališku būdu“, – pabrėžė jis.

S. Skvernelis taip pat akcentavo, kad pamatęs užrašą ant kelio dangos jo nesusiejo su tuo metu viešoje erdvėje plačiai aptarinėjamu jo gyvenamos Upės gatvės asfaltavimo aplinkybėmis.

„Aš nedariau tokios prielaidos, kad būtent su tuo susiję, bet tam galėjo turėti įtakos tam tikrų politikų pareiškimai, kurie formavo visuomenės nuomonę“, – teisme kalbėjo buvęs premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)