Kaip LNK televizijos laidoje „Info diena“ atkreipė dėmesį A. Pocius, pirmadienį apie planus paskelbęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu nedetalizavo, kokius karinius vienetus norima dislokuoti.

„Visų pirma reikia iškelti klausimą, ką reiškia karinis vienetas, nes karinis vienetas gali būti traktuojamas bataliono dydžio vienetas ir gali būti traktuojama divizija. Vien jau šiame pasakyme mes matome tam tikrą blefą, kuriame nėra įvardinti konkretūs ir aiškūs dydžiai bei tų vienetų galingumas. Tai pirmoji man krentanti į akis „fake news“ žinutė, kuri turi, matyt, tam tikrą paskirtį. Aš vertinu, kad tai buvo padaryta sąmoningai“, – sakė buvęs kariuomenės vadas.

A. Pociaus vertinimu, taip Kremlius prieš NATO gynybos ministrų ir NATO viršūnių susitikimus bei J. Bideno ir V. Putino susitikimą siekia sustiprinti derybines pozicijas.

Vis dėlto, pasak jo, tai panašiau į politinę žinutę.

„Kaip kariškis, aš iškart vertinu konkretumą ir aiškumą. Vėl grįžtu prie to klausimo – ką reiškia 20 vienetų, kokio tai dydžio vienetai? Tą žinutė skirta ne kariškiams, o politikams ir diplomatams“, – pažymėjo A. Pocius.

Sergejus Šoigu

Buvęs kariuomenės vadas taip pat pažymėjo, kad Rusija visada kaltina NATO ir teigia, jog jie ruošiasi gynybiniams veiksmams, nes NATO sutelkia pajėgas prie jų sienų.

„Nuolatinis jų teisinimasis, tai, ką jie daro – neva jie čia ruošiasi gintis nuo NATO, bet jų veiksmai, kaip mes matome, demonstruoja visai ką kita. Prieš mėnesį vyko jų labai stambūs mokymai prie Ukrainos valstybinės sienos, kur buvo sutelkta apie 150 tūkst. karių, technikos ir ta technika palikta prie Ukrainos sienų“, – priminė A. Pocius.

Jis paminėjo ir Kremliaus grasinimus Ukrainai bei Sakartvelui.

„Neatmeskime dar jų bendradarbiavimo ir sąveikos su Baltarusija. Tas įvykis mūsų kaimynystėje, aš manau, irgi nėra be Rusijos specialiųjų tarnybų pagalbos“, – incidentą, kai gegužės pabaigoje Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas, komentavo A. Pocius.

Į vedėjo klausimą, kaip turėtų į tokius grasinimus reaguoti tarptautinė bendruomenė, A. Pocius atsakė pažymėdamas, kad NATO jau ir dabar daro atitinkamus žingsnius.

„Manau, kad šios pratybos, kurios jau dabar vyksta „Steadfast Defender 21“, kur šiose pratybose yra imituojama visų 30 NATO šalių pajėgų organizuojami mokymai, būtent su ta legenda, kad viena NATO šalių yra užpulta ir visos NATO narės reaguoja, aš manau, yra atsakas į tai, kas daroma Rusijoje. Manyčiau, kad NATO reaguoja ir reaguos“, – pabrėžė A. Pocius.

Lietuvos narystė NATO

Kartu buvęs kariuomenės vadas akcentavo būtinybę laikytis įsipareigojimų, skiriant 2 proc. nuo šalių BVP gynybai.

„Matant tai, ką daro Rusija, visos NATO šalis turi suprasti, kad mes, visi nariai, turime savo įsipareigojimus skirti gynybai 2 proc. nuo BVP vykdyti, nes matome, kas vyksta mūsų kaimynystėje“, – pridūrė A. Pocius.