„ES Covid pažymėjimas kitose valstybėse startavo jau birželio 1 dieną. Kadangi startavo tokios valstybės kaip Vokietija, Lenkija, kurios yra greta mūsų, reiškia, kad mes jau ir šiandien galime turėti atvykusių iš tų valstybių žmonių, kurie naudojasi tuo pažymėjimu“, – laidai „Delfi rytas“ sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Pasak viceministrės, tas pažymėjimas yra svarbus tiek gyventojams, kurie gali keliauti, tiek verslams, kurie gali sulaukti daugiau žmonių su skaitmeniniu pažymėjimu.

„Kalbant apie Lietuvos gyventojus, reikia suprasti, kad skaitmeninis Covid pažymėjimas yra tik platforma, kuri patogiau suteikia galimybę keliauti. Reikalavimai ir toliau išlieka sprendžiami. ES dirbama ties reglamentu, kad visoje ES būtų nustatyti vienodi reikalavimai tiek vakcinuotiems, tiek persirgusiems, tiek besitestuojantiems žmonėms. Bet pats pažymėjimas savaime yra tiesiog patogumo platforma, kad žmogui nereikėtų sukti galvos, kokią čia jiems pažymą ir kokia kalba išsiimti, ir kur ją išsiversti, norint vykti į vieną arba kitą valstybę“, – aiškino Ž. Simonaitytė.

Viceministrė paaiškino, kad europinis pažymėjimas vizualiai bus panašus į mūsų lietuviškąjį galimybių pasą.

„Jame bus QR kodas su pagrindine informacija: vardas, pavardė, gimimo data, informacija apie imunitetą. Jo išsiėmimas numatomas iš esveikatos portalo. Tai reiškia, kad pats žmogus prisijungęs galės ten gauti pažymėjimą.

Kas dar yra labai svarbu, – šitą pažymėjimą žmonėms, kuriems yra sunkiau patiems naudotis informacinėmis technologijomis, galės išduoti ir šeimos gydytojai“, – paaiškino Ž. Simonaitytė.

Viceministrė atkreipė dėmesį, kad lietuviai jau ir dabar gali keliauti į kitas valstybes, atsižvelgiant į tos valstybės reikalavimus ir izoliacijos, karantinavimo taisykles.

„Labai svarbu turėti mintyje, kad kol kas kiekviena valstybė, vertindama savo epidemiologinę situaciją, taiko skirtingus reikalavimus. Dėl to, prieš pasirenkant vykti į kitą valstybę, reikėtų tikrintis informaciją, kokios konkrečios sąlygos yra toje valstybėje. (…) Tikrai galima vykti ir ne į tas valstybes, kurios jau jį įsidiegė, bet ir į kitas, tiesiog vykstant į tas, kurios jau turi, yra tas papildomas patogumas“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Viceministrė paaiškino, kad epidemiologai diskutuoja apie tai, kokie galimai bendri reikalavimai galėtų taikyti visose ES valstybėse, kad žmonėms nereikėtų sukti galvos, prieš vykstant į vieną ar kitą valstybę, tikrintis tos valstybės reikalavimų.

„Bet, kalbant apie skaitmeninį pažymėjimą, ES yra susitarusi, kad jis yra naudojamas bendrai kelionėms. Reiškia, kalbant apie privalomus testavimus/nesitestavimus, izoliacijas, atvykus į valstybę, bet jokiu būdu ne apie vidaus veiklas. Visos kitos vidaus veiklos, kurias vienas ar kitos valstybės pasirenka leisti tik su pažymėjimais, liks nacionalinio reglamentavimo dalis.

Kaip pavyzdys – Lietuvoje su galimybių pasu yra leidžiamos vienos veiklos, tuo metu Danijoje net ir į grožio saloną reikia eiti naudojantis jų galimybių pasu. Tie reikalavimai ir toliau išlieka kiekvienos šalies apsisprendimas“, – aiškino Ž. Simonaitytė.

Pažymėjimas neapsaugo nuo galimų nemalonių staigmenų

Pasak viceministrės, daugumoje ES šalių, jeigu žmogus yra persirgęs kovidu arba nuo jo pasiskiepyjęs, jau ir dabar nereikia karantinuotis.

„Pagrindinė diskusija yra apie tuos žmones, kurie yra nevakcinuoti ir nepersirgę, o kurie testuojasi, kokios sąlygos bus taikomos tiems žmonėms. Supraskime, kad situacija kinta nuolatos.

Mes ir patys Lietuvoje prieš gerą savaitę priėmėme sprendimą, kad žmonės, atvykstantys iš Indijos Respublikos, nepaisant to, kad yra vakcinuoti arba persirgę, jiems vis tiek yra taikoma izoliacija, dėl to, kad ten išskirtinai plinta pavojinga mutacija. Mes matome, kad ji plinta ir tarp žmonių, kurie yra vakcinuoti arba persirgę, ir norime maksimaliai riboti atvykimus iš ten“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Lietuvoje galėtų pradėti galioti jau kitą pirmadienį

Kaip jau skelbta, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį buvo pristatytas keleto šalių jau pradėtas naudoti Europos Sąjungos skaitmeninis COVID–19 pažymėjimas. Jis palengvins saugų ir laisvą piliečių judėjimą ES pandemijos metu. Spaudos konferencijos metu pranešta, kad Lietuvoje šis dokumentas galėtų pradėti galioti jau kitą pirmadienį – birželio 7 dieną.

Kaip skelbia SAM, šią savaitę tai padaryti taip pat turėtų Estijos, Austrijos ir Italijos gyventojai. Kitą savaitę ES skaitmeninis COVID pažymėjimas startuoja ir Portugalijoje.

Patikrinti ES skaitmeninio COVID–19 pažymėjimo galiojimą ir nuskaityti jame esančią informaciją Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ar kiti pareigūnai pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte artimiausiu metu galės specialia programėle nuskaitę QR kodą.

Dokumento duomenis verslininkai ir paslaugų tiekėjai šalies viduje turės tikrinti taip pat, kaip iki šiol tikrindavo užsienio piliečių pateikiamus dokumentus, įrodančius vakcinaciją, persirgimą ar atliktą testą bei jo galiojimo laiką, atsižvelgdami į reikalavimus švelnesnėms karantino režimo priemonėms.

Pasak ministerijos, skaitmeninis COVID–19 pažymėjimas nurodo tik būtiną pagrindinę informaciją: vardą ir pavardę, gimimo datą, atitinkamą informaciją apie vakciną, tyrimą arba persirgimą ir unikalų identifikatorių. Užsienio šalys, kuriose lankomasi, šios informacijos saugoti negali. Tikrinimo tikslais patvirtinamas tik pažymėjimo galiojimas ir autentiškumas – tikrinama, kas jį išdavė ir pasirašė. Visi sveikatos duomenys lieka valstybės narės, kuri išdavė skaitmeninį pažymėjimą, žinioje.

Lietuvos gyventojai, kai bus baigti techniniai darbai, ES skaitmeniniu COVID–19 pažymėjimu galės naudotis vykdami į kitas ES arba Šengeno erdvės valstybes. Apie tai Sveikatos apsaugos ministerija žada pranešti iš anksto.

Lietuvos gyventojų ES skaitmeninis COVID–19 pažymėjimas bus skirtas ne tik kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius privalumus, kokius suteikia galimybių pasas.

Delfi jau skelbė, jog antradienį, anksčiau nei planuota septyniose šalyse pradėjo veikti skaitmeninė COVID–19 pažymėjimo sistema, skirta palengvinti keliones ES.

Dokumente, vadinamame skaitmeniniu žaliuoju pažymėjimu, užfiksuota, ar žmonės buvo pilnai paskiepyti, pasveiko nuo koronaviruso arba 72 val. laikotarpiu jų testo rezultatas buvo neigiamas. Žmonės gali keliauti laisviau, jeigu bent vienas iš šių trijų kriterijų yra išpildomas.

Jis jau nuo antradienio pradėjo veikti septyniose ES šalyse: Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Kroatijoje ir Lenkijoje.

Kaip teigiama Europos Komisijos pranešime, daugiau šalių prisijungs artėjančiomis dienomis arba savaitėmis. EK žemėlapyje Lietuva yra pažymėta, kaip techniškai pasiruošusi jo įvedimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)