„Merdėjančio režimo kliedesiai“, – Eltai sakė G. Landsbergis.

Panašiai Baltarusijos teisėsaugos kreipimąsi komentavo ir pats kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus.

„Tai yra nesąmonė (...). Nejaugi Lukašenkos įstaigos pareigūnai nieko gudresnio negalėjo sugalvoti, kaip tik paleisti visišką nesąmonę, kuria niekas negali patikėti“, – Eltai sakė V. Adamkus.

Baltarusijos generalinė prokuratūra trečiadienį kreipėsi į Lietuvą, prašydama suteikti teisinę pagalbą baudžiamojoje byloje dėl Baltarusijos gyventojų genocido Antrojo pasaulinio karo metais, pranešė tyrimų grupės pirmininko pavaduotojas, Baltarusijos generalinės prokuratūros vyresnysis prokuroras Eduardas Skuratas.

„Remdamiesi Baltarusijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos 1992 m. spalio 20 d. pasirašyta sutartimi dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civiliniais, šeiminiais ir baudžiamaisiais klausimais, Baltarusijos generalinė prokuratūra kreipėsi į kompetentingas Lietuvos teisėsaugos institucijas su prašymu suteikti teisinę pagalbą baudžiamojoje byloje dėl Baltarusijos gyventojų genocido“, – žurnalistams sakė E. Skuratas.

Pasak E. Skurato, šioje byloje Baltarusija kaip liudytoją nori apklausti kadenciją baigusį Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų.

„Tyrėjai tikrina informaciją apie tai, kad vadinamosios Tėvynės gynimo armijos štabe, savanoriškai davęs priesaiką kaip „Minsko mėsininko“ (Antano Impulevičiaus – ELTA) padėjėjas, tarnavo ne kas kitas, o Voldemaras Hubertas Laimutis Adamkavičius, vėliau pakeitęs vardą į Valdo Adamkaus“, – teigė prokuratūros atstovas.

A. Impulevičiaus vadovaujamas nacių SS pavaldus pagalbininkų batalionas per Antrąjį pasaulinį karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje.

Baltarusijos prokuroras patikslino, kad tiriamos 1944 m. V. Adamkaus eitos pareigos.

„Šiuo metu turime duomenų apie 1944 m. Galimai bus nustatyta kitų duomenų“, – teigė E. Skuratas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)