Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė spaudos konferencijoje teigė, jog kelios šalys ES jau startavo su šiuo pažymėjimu.

„Kaip jau žinote, dar vakar, antradienį, dalis ES valstybių jau startavo su šiuo pažymėjimu. (...) Artimiausiu metu dar keletas valstybių prisijungs. ES Bendras planas – iki liepos 1 dienos prisijungs visos ES valstybės. Taigi, kelionėms ES ribose bus galima naudoti skaitmeninį pažymėjimą“, – sakė viceministrė.

„Bet kokiu atveju (saugumo, aut. p.) reikalavimai ir toliau galios, bus aktualu sekti kiekvienos valstybės reikalavimus“, – pabrėžė ji.

Viceministrė teigė, kad Lietuva tikisi prie šios sistemos prisijungti birželio 7 dieną.

„Mūsų žiniomis, Registrų centras, kuris yra pagrindinis rangovas, nes skaitmeninis pažymėjimas Lietuvoje vyks per „esveikata.lt“ portalą, išsiimti jį ten, planuoja, kad Lietuvoje skaitmeninis pažymėjimas ir galimybių jį išsiimti startuos birželio 7 dieną. Labai tikimės, kad pavyks tada startuoti. Bet kokiu atveju, galutinis terminas, iki kurio turi susijungti visa Europa – liepos 1 diena. Tikėkimės, kad mums šioje srityje pavyks išlikti tarp lyderių, o ne tarp paskutinių prisijungusiųjų“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Viceministrė Ž. Simonaitytė teigė, kad kiekviena šalis pati nusistato taisykles.

„Kiekviena ES valstybė nusistatys konkrečius reikalavimus, po kokių vakcinų, kiek termino turi praeiti, ir kokios vakcinos yra pripažįstamos. Bendrai ES atnaujina duomenis, naudojasi portalu ir skatiname naudotis portalu „Open Europe“. Tai Lietuvos gyventojams, jei jie sugalvotų keliauti į kitą valstybę, reikėtų pasitikrinti, kokie kitoje šalyje reikalavimai galios, reikia tikrinti ten“, – sakė viceministrė.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus keliautojams, ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas atvykstantiesiems ar grįžtantiesiems į mūsų šalį galioja:

  • pasiskiepijus „Comirnaty“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 7 paroms;
  • „Janssen“ vakcina – po vienos dozės suleidimo praėjus 14 parų;
  • „Moderna“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 14 parų;
  • „Vaxzevria“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 15 parų.
  • arba persirgus COVID–19 liga (kai ji patvirtinta PGR tyrimu ir nuo tyrimo dienos praėjo mažiau nei 180 dienų);
  • gavus neigiamą COVID–19 tyrimo rezultatą.


Kaip skelbia SAM, šią savaitę tai padaryti taip pat turėtų Estijos, Austrijos ir Italijos gyventojai. Kitą savaitę ES skaitmeninis COVID pažymėjimas startuoja ir Portugalijoje.

Patikrinti ES skaitmeninio COVID–19 pažymėjimo galiojimą ir nuskaityti jame esančią informaciją Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ar kiti pareigūnai pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte artimiausiu metu galės specialia programėle nuskaitę QR kodą.

Dokumento duomenis verslininkai ir paslaugų tiekėjai šalies viduje turės tikrinti taip pat, kaip iki šiol tikrindavo užsienio piliečių pateikiamus dokumentus, įrodančius vakcinaciją, persirgimą ar atliktą testą bei jo galiojimo laiką, atsižvelgdami į reikalavimus švelnesnėms karantino režimo priemonėms.

Pasak ministerijos, skaitmeninis COVID–19 pažymėjimas nurodo tik būtiną pagrindinę informaciją: vardą ir pavardę, gimimo datą, atitinkamą informaciją apie vakciną, tyrimą arba persirgimą ir unikalų identifikatorių. Užsienio šalys, kuriose lankomasi, šios informacijos saugoti negali. Tikrinimo tikslais patvirtinamas tik pažymėjimo galiojimas ir autentiškumas – tikrinama, kas jį išdavė ir pasirašė. Visi sveikatos duomenys lieka valstybės narės, kuri išdavė skaitmeninį pažymėjimą, žinioje.

Lietuvos gyventojai, kai bus baigti techniniai darbai, ES skaitmeniniu COVID–19 pažymėjimu galės naudotis vykdami į kitas ES arba Šengeno erdvės valstybes. Apie tai Sveikatos apsaugos ministerija žada pranešti iš anksto.

Vakcinų sertifikatas

Lietuvos gyventojų ES skaitmeninis COVID–19 pažymėjimas bus skirtas ne tik kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius privalumus, kokius suteikia galimybių pasas.

Delfi jau skelbė, jog antradienį, anksčiau nei planuota septyniose šalyse pradėjo veikti skaitmeninė COVID–19 pažymėjimo sistema, skirta palengvinti keliones ES.

Dokumente, vadinamame skaitmeniniu žaliuoju pažymėjimu, užfiksuota, ar žmonės buvo pilnai paskiepyti, pasveiko nuo koronaviruso arba 72 val. laikotarpiu jų testo rezultatas buvo neigiamas. Žmonės gali keliauti laisviau, jeigu bent vienas iš šių trijų kriterijų yra išpildomas.

Jis jau nuo antradienio pradėjo veikti septyniose ES šalyse: Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Kroatijoje ir Lenkijoje.

Kaip teigiama Europos Komisijos pranešime, daugiau šalių prisijungs artėjančiomis dienomis arba savaitėmis. EK žemėlapyje Lietuva yra pažymėta, kaip techniškai pasiruošusi jo įvedimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)