„Remdamasi Baltarusijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos 1992 metų spalio 20 dieną pasirašyta sutartimi dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civiliniais, šeimyniniais ir baudžiamaisiais klausimais, Baltarusijos generalinė prokuratūra kreipėsi į kompetentingas Lietuvos teismų sistemos institucijas su prašymu suteikti teisinės pagalbos baudžiamojoje byloje dėl Baltarusijos gyventojų genocido“, – teigia E. Skuratas.

Baltarusija prašo Lietuvos šioje byloje kaip liudininką apklausti buvusį Lietuvos Respublikos prezidentą Valdą Adamkų. Kaip skelbia TASS, Minskas taip pat tikrina informaciją dėl buvusio prezidento dalyvavimo minėtame kare vykdant atsakomuosius veiksmus prieš baltarusius.

Tyrėjai tikrina informaciją, esą vadinamosios Tėvynės gynimo armijos štabe, savanoriškai davęs priesaiką, tarnybą kaip Minsko mėsininko (Impulevičiaus) padėjėjas pradėjo ne kas kitas, o Voldemaras Hubertas Laimutis Adamkavičius.

Anot pareigūno, 1944 metais V. Adamkus ėjo pareigas, atitinkančias padėjėjo pareigybę. „Šiuo metu turime liudijimų apie 1944 metus. Galbūt bus nustatyta kitų duomenų.“

E. Skuratas pridūrė, kad Baltarusijos tyrėjai tikrina, ar V. Adamkus yra kaip nors susijęs su baudėjų bataliono veikla.

Adamkus – apie baltarusių įtarimus: tai yra nesąmonė

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį nesąmone pavadino Baltarusijos teisėsaugos įtarimus dėl jo vaidmens dalyvavus baltarusių genocide.

Taip V. Adamkus reagavo į Baltarusijos generalinės prokuratūros pateiktą prašymą Lietuvos prokurorams jį apklausti kaip liudininką tiriant bylą dėl Baltarusijos gyventojų genocido per Antrąjį pasaulinį karą.

„Tai yra nesąmonė“, – BNS sakė prezidentas.

Baltarusijos Generalinės prokuratūros valdybos vyriausiasis prokuroras Eduardas Skuratas trečiadienį pareiškė turintis informacijos, kad V. Adamkus buvo Antano Impulevičiaus, kurio vadovaujamas nacių SS pavaldus pagalbinės policijos batalionas per karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje, patikėtinis.

„Aš net nežinau, kad tokios organizacijos iš viso egzistavo, neturiu nuovokos, ką jos darė ir kas tie žmonės. Pirmą kartą girdžiu“, – kalbėjo V. Adamkus.

Jis Baltarusijos teisėsaugos veiksmus pavadino „kvailu bandymu nukreipti dėmesį nuo baltarusių laisvės kovos“.

„Manau, kad tai absoliučiai nėra noras ką nors išsiaiškinti, o tiesiog formali provokacija įtraukiant daugiau žmonių į jų vidines problemas“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Lietuvos generalinė prokuratūra BNS trečiadienį patvirtino gavusi Baltarusijos teisinės pagalbos prašymą ir teigia, kad į jį atsakys teisės aktų nustatyta tvarka.

„Bendro pobūdžio prašymas iš Baltarusijos generalinės prokuratūros, kuriame prašoma bendradarbiauti teikiant teisinę pagalbą Baltarusijai tiriant karo metais vykdytą baltarusių tautos genocidą Lietuvoje, yra gautas šių metų gegužės 10 dieną“, – BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

„Jokių detalesnių prašymų ar kitų konkrečių duomenų šiame rašte nepateikta“, – teigė ji.

Baltarusijos generalinė prokuratūra trečiadienį pranešė pateikusi prašymą Lietuvos prokurorams apklausti buvusį prezidentą Valdą Adamkų kaip liudytoją tiriant bylą dėl Baltarusijos gyventojų genocido per Antrąjį pasaulinį karą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1143)