Apie šią problemą pirmadienį buvo kalbama Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje.

Jame dalyvavęs VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas pažymėjo, bendravimas su Baltarusijos pasienio komiteto pareigūnais, pasak jo, yra sudėtingas.

„Jeigu 21 dieną mes dar turėjome tam tikrų vilčių, kad galbūt pavyktų bent jau nustatyti darbinius kontaktus, tačiau po visų politinių įvykių matome, jog mums, ko gero, to padaryti nepavyks.

Baltarusijos pasieniečiai nereaguoja į mūsų incidentus – kai pateikiame pakankamai svarius įrodymus ir argumentus dėl sienos pažeidimų, nepripažįsta pažeidimo fakto, nuolat reikalauja papildomų įrodymų, o kai mes juos teikiame, atsisako pripažinti patį faktą“, – pasakojo R. Liubajevas.

Jis komiteto nariams parodė vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip Baltarusijos pasieniečiai bando paslėpti sienos pažeidimo faktą. VSAT filmuota medžiaga pasidalino ir su Delfi.

„Ten, kur buvo sulaikyta nelegalių migrantų grupė, netrukus nuo pažeidimo atsirado Baltarusijos pasieniečiai, kurie tuos pėdsakus užlygino, paslėpdami patį faktą. Kai sienos įgaliotinis informavo apie sienos pažeidimą ir paprašė atvykti nustatyti patį faktą, tai Baltarusijos kolegos tą daryti atsisakė ir pačio fakto nepripažino“, – komentavo pasieniečių vadas.

Daugiausia pažeidimų, pasak jo, vyksta Dieveniškių kilpoje.

„Iš viso šiai dienai ten buvo sulaikyti 52 Irako ir 20 Irano piliečių. Taip pat Sirijos ir Turkijos piliečių“, – posėdžio metu teigė R. Liubajevas.

Rustamas Liubajevas

Taip pat daug pažeidimų fiksuojama ir Tverečiaus užkardos ruože. Ten sulaikytas 41 Irako pilietis.

VSAT vadas pažymėjo, kad su panašiais nelegalių migrantų skaičiais susidūria ir Lenkija, latviai tokių problemų kol kas neturi.

Dvigubai išaugę nelegalių migrantų srautai: už organizavimą mokamos milžiniškos sumos

Posėdyje dalyvavusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad greta Lietuvos turime neprognozuojamą kaimyną – A. Lukašenkos režimą.

„Tą nelegalių migrantų tendenciją Lietuvoje stebime jau kuris laikas. Jei lygintume skaičius, kokie jie dabar yra, tai per šiuos metus tų nelegalių migrantų, kurie atkeliauja iš Baltarusijos, nelegaliai kerta sieną, mes turime 189. Tie skaičiai yra dvigubi, jeigu lygintume su praėjusiais metais – per visą metų laikotarpį“, – posėdžio metu sakė vidaus reikalų ministrė.

Tai, pasak jos, lemia geopolitinės priežastys, tačiau, kaip akcentavo A. Bilotaitė, prie nelegalių migrantų gabenimo per šalių sieną prisideda ir Baltarusijos pasienio pareigūnai.

„Iš to, ką mes matome ir ką bandome pasitarimuose suprasti, aišku yra viena, kad pareigūnai iš tos pusės galimai bendradarbiauja ir dalyvauja tame organizuotame nelegalių migrantų gabenimo sraute“, – teigė A. Bilotaitė.

Ministrė pažymėjo, kad keturis kartus per savaitę vykstą skrydžiai iš Stambulo ir Bagdado į Minską, iš kur vėliau tie žmonės pajuda Lietuvos link.

Kaip Delfi patikslino A. Bilotaitės atstovė spaudai, nelegalaus asmens pervedimo per sieną kaina siekia 15 tūkst. eurų, o šeimos – 30 tūkst. eurų.

„Turime žinių, kad tai yra gerai organizuotų nusikalstamų struktūrų darbas, galimai bendradarbiaujant su pareigūnais“, – pasakojo A. Bilotaitė.

Susisiekus su Baltarusijos pasienio tarnybomis, taip pat pažymėjo ministrė, nelegalių migrantų srauto problema yra neigiama.

Daugiau apie NSGK posėdyje aptartas problemas galite skaityti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)