Dokumente, vadinamame skaitmeniniu žaliuoju pažymėjimu, užfiksuota, ar žmonės buvo pilnai paskiepyti, pasveiko nuo koronaviruso arba 72 val. laikotarpiu jų testo rezultatas buvo neigiamas. Žmonės gali keliauti laisviau, jeigu bent vienas iš šių trijų kriterijų yra išpildomas.

Jis jau nuo antradienio pradėjo veikti septyniose ES šalyse: Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Kroatijoje ir Lenkijoje.

Kaip teigiama Europos Komisijos pranešime, daugiau šalių prisijungs artėjančiomis dienomis arba savaitėmis. EK žemėlapyje Lietuva yra pažymėta, kaip techniškai pasiruošusi jo įvedimui.

Delfi šaltinių teigimu, numatomas startas pirmadienį, nebent Registrų centras nepajėgs nuo pirmadienio užtikrinti sklandaus veikimo.

Šalių, pasirengusių įdiegti ir jau įdiegusių ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, žemėlapis

Visoje ES jis turėtų pradėti veikti nuo liepos 1 dienos.

Kaip aiškinama EK tinklapyje, toks sertifikatas galės būti priimamas tiek popierine, tiek skaitmenine forma. Jame bus QR kodas, kuriame ir bus esminė reikalinga informacija. Taip pat bus reikalingas skaitmeninis parašas, kad būtų galima patvirtinti sertifikato autentiškumą.

Pačios šalys narės turės nuspręsti dėl dizaino, kuris bus naudojamas elektroninėms arba popierinėms versijoms.

Ar svarbu kokia vakcina?

Išduodant šį sertifikatą nėra svarbu, kokia vakcina paskiepytas jo gavėjas.

„Valstybės narės turės priimti vakcinavimo sertifikatus dėl vakcinų, kurios yra autorizuotos ES rinkoje. Šalys narės taip pat gali nuspręsti praplėsti šią nuostatą ir tiems ES keleiviams, kurie yra gavę kitą vakciną.

Taip pat pačios šalys narės spręs, ar priimti vakcinacijos sertifikatą ir po vienos dozės ar tik po to, kai asmuo bus pilnai vakcinuotos“, - rašoma EK išaiškinime.

Kokie duomenys bus fiksuojami sertifikate

ES skaitmeninis Covid sertifikatas turės esminius asmens duomenis: vardą ir pavardę, gimimo, išdavimo datas, reikalingą informaciją apie vakciną/testą arba pasveikimą ir unikalų identifikatorių.

Tikrinant bus žiūrima tik tai, ar jis galioja, ir jo autentiškumas. Visi sveikatos duomenys liks šalyje narėje, kuri išduos europinį sertifikatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)