„Visų pirma, tai yra tikrai sveikintina iniciatyva, apie tai kalbame kurį laiką ir tikrai džiaugiamės, kad jau šiandien sulaukiame tikslesnės informacijos ir aiškesnių gairių, kaip visa tai vyks. Dabar jau aišku, kad tai vadinsis skaitmeniniu COVID-19 pažymėjimu ir jį galės išsiimti visi norintys keliauti ir kurie atitinka tris sąlygas.

Jeigu yra persirgę COVID-19 arba skiepyti ir jiems jau atlikta pilna vakcinacija, arba yra atlikę PGR testus ir turi pažymėjimus. Su tokiu pasu judėjimas bus gerokai lengvesnis. Ir išvykstant, ir grįžus bus taikomos kitos taisyklės negu galioja dabar“, – komentavo ji.

Ką tokie pokyčiai reiškia pačiam „Novaturui“? Ar jie tikis verslo atsinaujinimo?

„Verslas jau po truputį atsinaujina nuo sausio mėnesio, tikrai juntamas didžiulis noras keliauti, tik dėl daugybės procedūrų, papildomų kaštų, ne visi gali šiandien keliauti. (…) Ne visiems ta galimybė yra prieinama. Vis dar yra taikoma privaloma saviizoliacija grįžus iš bet kurios užsienio šalies, jeigu nesi vakcinuotas.

Žinoma, šio pažymėjimo galiojimas bus tikrai didžiulis postūmis kelionėms. Tikėtina, kad daug didesnė rinkos dalis pradės drąsiai, laisvai, nevaržomai judėti. Tikrai, tiek „Novaturui“, tiek ir kitiems kelionių organizatoriams (…) šito paso įsigaliojimas bus didžiulis postūmis.“

Audronė Keinytė

Paklausta, kaip Lietuvoje vyksta šio pažymėjimo pripažinimas, A. Keinytė tikino, kad džiaugiasi, jog Lietuva nusprendė irgi pripažinti kitų šalių galimybių pasus, taip pat ir pereinamąjį birželio mėnesį bus šiek tiek tas judėjimas atlaisvintas tarp šalių.

„Lietuvoje yra tarp jų ir tikrai labai džiugina, kad buvo toks sprendimas priimtas.“

Pasak jos, iš klientų sulaukia daugybės klausimų ir jeigu anksčiau buvo renkamasi pagal norus ir biudžetą, tai dabar kelionės pasirinkimas prasideda nuo to, kaip lengvai galima vykti į tą šalį, kokie yra taikomi reikalavimai atvykstant, kokių reikia testų ir pan.

„Turime labai atidžiai sekti visą informaciją ir visus Vyriausybės sprendimus ne tik Lietuvoje, bet taip pat ir priimančiose kryptyse. Nepriklausomai nuo to, kad jau kurį laiką kalbama apie bendros sistemos sukūrimą ir judėjimo taisyklių unifikavimą, tačiau iki šiol kiekviena šalis turi savas taisykles, savus reglamentus ir tuo vadovaujasi. Turime atidžiai sekti ir Lietuvos, ir kitų šalių sprendimus.“

Vis dėlto „Novaturo“ generalinė direktorė sutiko, kad verslui egzistuoja ir tam tikra rizika, jog kai kurios šalys gali ir vėl įsivesti griežtesnius ribojimus, todėl kelionių organizatoriai turės išlikti dinamiški.

„Pokyčių rizika vyriausybiniuose sprendimuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio kryptyse [išlieka]. Taip, galbūt norėtųsi daugiau stabilumo, tačiau lyginant su tuo, kaip mes gyvename šiandien, ir kad vakcinuoti klientai galės keliauti (…), o vakcinuotojų daugėja, tikimės, kad rinkos atsigavimas bus ženklesnis.