„Iš to, kaip mes diskutuojame rinkimų grupėje, tai verta pasakyti, kad vienmandatės apygardos ir mišri rinkimų sistema Seimo rinkimuose liks. Vienintelė Laisvės partija pasiūlė, kad visgi Lietuvai būtų geriau proporcinė rinkimų sistema, kada yra renkama per sąrašus“, – trečiadienį „Žinių radijui“ kalbėjo V. Mitalas, kartu pažymėdamas, kad ir jis pats suprato, jog Laisvės partijos siūlymas nesusilauktų palaikymo Seime.

„Vakar pristatydamas pasiūlymus labai aiškiai pasakiau, kad tokio palaikymo (tam reikalingas didelis palaikymas tiek iš pozicijos, tiek opozicijos) dabartinis Seimas neturi. Natūralu, kad dabartinė Seimo rinkimų sistema tikrai nebus keičiama“, – teigė Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Tuo tarpu komentuodamas kitus svarstomus pasiūlymus, politikas kalbėjo, kad darbo grupėje nėra planuojamas politinių partijų rėmimo juridiniams asmenims įteisinimas ar kiti kardinalūs pokyčiai.

„Nekalbame apie finansavimo leidimą juridiniams asmenims ar kitų taisyklių drastiškus pakeitimus. Veikiau sakyčiau, kad tai yra patikslinimai“, – tikino Laisvės frakcijos narys.

Pasak jo, tam tikrus politinės reklamos žymėjimo reikalavimus socialiniuose tinkluose siūloma sušvelninti tuo atveju, jeigu tokio pobūdžio reklamą pažymi ir pati platforma.

„Kai politikas komunikuoja su savo sekėjais socialiniuose tinkluose ir tam naudoja reklamą savo puslapiui, tai pats feisbukas rašo, kad tai yra politinė reklama ir tai yra apmokėta iš tam tikros kandidato sąskaitos. Mūsų siūlymas ir visos darbo grupės sutarimas yra, kad tokių papildomų žymėjimų, kada jau yra vienas žymėjimas, daryti nereikia“, – teigė parlamentaras.

Tarp kitų siūlymų darbo grupėje, pasak Laisvės frakcijos nario, taip pat svarstoma idėja pagreitinti skundų nagrinėjimo terminus Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK).

„Rinkimų grupė labai vieningai pasisako už tai, kad VRK greičiau tirtų tuos atvejus, ir tada visa istorija atrodo kiek kitaip. Dabar tas kompromitavimo draudimas yra popierinis, nelabai galioja, nes per rinkimus paskleidus tam tikrą informaciją, VRK nespėja įvertinti, ar ta informacija yra kompromituojanti“, – tvirtino V. Mitalas.

ELTA primena, kad Seime suburta Rinkimų peržiūros darbo grupė antradienį vykusiame posėdyje priėmė sprendimą nekoreguoti parlamento rinkimų sistemos, kurią siūlyta keisti atsisakant vienmandačių apygardų, kadangi tokia iniciatyva tiesiog nesusilauktų pakankamo politinio palaikymo. Taip pat darbo grupės posėdyje nuspręsta nesvarstyti ir rinkimų kartelės mažinimo klausimo. Todėl grupė toliau dirbs ties Rinkimų kodekso rengimu, kurio tikslas yra į vieną konstitucinį įstatymą sutalpinti įvairių Lietuvoje vykstančių rinkimų reglamentavimą.

Kovo 17 d. Seimo valdyba sudarė darbo grupę, kuri iki rugsėjo 10 d. turės peržiūrėti Lietuvos rinkimų sistemų veikimą, apibendrinti teikiamus siūlymus ir pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus.

Visgi dar prieš pradedant grupės darbą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga paskelbė apie pasitraukimą, tuomet tvirtindami, kad iš esmės nepritaria radikaliai rinkimų sistemos pertvarkai, kurią, pasak jų, inicijuoja valdantieji.

Tačiau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) gegužės pradžioje pranešė siūlą nekeisti esamų Seimo, Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų. Į tai bematant sureagavo „valstiečiai“ ir kitą dieną informavo, kad, šios partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pasiūlius, LVŽS frakcija grįžta į darbo grupę.

Tačiau, nepaisant viešo paskelbimo apie sugrįžimą, po savaitės vykusiame posėdyje nė viena LVŽS atstovė nepasirodė. Kaip tuomet Eltai aiškino R. Baškienė, frakcija nebuvo Seimo valdybai pateikusi jokio oficialaus rašto, kuriuo informuotų apie sugrįžimą, todėl ji tuomet vykusiame posėdyje net negalėjo dalyvauti.

Darbo grupę šiuo metu sudaro: A. Vyšniauskas (vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Valentinas Bukauskas (vadovo pavaduotojas, Darbo partijos frakcija), Dalia Asanavičiūtė (TS-LKD frakcija), Andrius Kupčinskas (TS-LKD frakcija), Raimundas Lopata (Liberalų sąjūdžio frakcija), Rasa Mačiulytė (Seimo kanceliarija), Vytautas Mitalas (Laisvės frakcija), Audronė Ožiūnienė (Seimo kanceliarija), Julius Sabatauskas (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Stasys Šedbaras (TS-LKD frakcija), Rita Tamašunienė (Mišri Seimo narių grupė), Agnė Širinskienė (LVŽS frakcija), Rūta Miliūtė (LVŽS frakcija).

Į darbo grupę iki LVŽS pasitraukimo buvo įtrauktos frakcijos narės Rima Baškienė bei Guoda Burokienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)