„Ypač po Aliaksandro Lukašenkos pareiškimo, kad užtvindys mus nelegaliais migrantais, norime pasiaiškinti, kokia dabar yra situacija su srautais, kaip jie juda, koks Baltarusijos atsakas į tai, kad jie praleidžia per sieną tuos srautus, ar tai tikslingas Baltarusijos valdžios veikimas, ar tiesiog leidžiama atvykti nelegalams, ką Lietuva planuoja daryti“, – posėdžio išvakarėse BNS sakė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Praėjusį trečiadienį per susitikimą su Baltarusijos parlamentarais, Konstitucijos komisijos nariais ir kitais valdininkais A. Lukašenka kalbėdamas apie Lietuvos reakciją į Minske prievarta nutupdytą keleivinį lėktuvą pareiškė, kad „mes stabdėme narkotikus ir migrantus – dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“.

L. Kasčiūno teigimu, jau nuo šių metų pradžios stebimi didesni nelegalių migrantų srautai iš Baltarusijos.

„Faktas, kad šiais metais nelegalių migrantų skaičiai yra daug didesni nei praėjusių metų. (...) Klausimas, kiek jie padeda organizuoti ar tiesiog nieko nedaro. Jie dabar neatsako į Lietuvos užklausas, kodėl praleidžia (nelegalus – BNS). Nėra jokio bendradarbiavimo“, – sakė Seimo komiteto vadovas.

Anot jo, komitete bus kalbama, kaip stiprinti sienos su Baltarusiją apsaugą, galbūt pasieniečiams padėti galėtų Viešojo saugumo tarnyba, Šaulių sąjunga.

Taip pat bus kalbama apie spartesnį šios sienos apsaugos modernizavimą.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos valstybės sieną iš Baltarusijos neteisėtai kirto 90 nelegalių migrantų, pernai iki balandžio pabaigos jų buvo penki.

Didžiąją dalį šių migrantų sudarė Irako piliečiai, jų Lietuvos teritorijoje sulaikyta 59. 2020-aisiais neteisėtai į Lietuvą patekusių irakiečių nefiksuota nė vieno.

VSAT atstovų teigimu, pasitaiko atvejų, kai Lietuvos pasieniečiams užfiksavus sienos pažeidimus ir sulaikius pažeidėjus, Baltarusijos pareigūnai atsisako susitikti ir tirti įvykį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)