Raudojo kryžiaus atstovė Eglė Samuchovaitė laidoje „Info diena“ teigė, kad būtina galvoti apie keletą kontekstų – Europos, Lietuvos ir pačios Baltarusijos.

„Kalbant apie Europą, pagrindiniai patekimo keliai vis dar yra Viduržemio jūros regione. Tas atvykimo kelias per Baltarusiją nebuvo ženklus, praktiškai niekada. (…) Kalbant apie Lietuvą, didesnioji dalis prieglobsčio prašymų pateikiama būtent pasienyje su Baltarusija. Pavyzdžiui, 2019 metais net 80 procentų prieglobsčio prašymų buvo pateikta būtent pasienyje. Ir tos pagrindinės prieglobsčio prašytojų kilmės šalys buvo Rusijos piliečiai, įskaitant Čečėnijos ir Tadžikistano piliečius“, – sakė E. Samuchovaitė.

Ji teigė, jog pandeminiais, 2020 metais buvo sulaukta reikšmingai mažesnio prieglobsčio prašytojų skaičius, sulaukta tik 250 prašymų, nes buvo uždarytos sienos.

„Pagrindinės prieglobsčio prašytojų šalys šiais metais buvo Baltarusija, Rusija, Tadžikistanas, Turkija ir Irakas. O šiais metais kol kas apie 60 procentų užsieniečių prieglobsčio pasiprašė pasienyje su Baltarusija, o nuo gruodžio mėnesio Baltarusijai uždarius savo sieną pastebime daugiau neteisėtų sienos kirtimo atvejų. Ir tokios kelios tendencijos, kurias norisi paminėti – užsieniečių grupės iš trečiųjų šalių.

Paprastai atvyksta grupės nuo 10 iki 18 žmonių, prisistatančių iš Irako, Sirijos arba Irano. Šiemet jau turime 9 tokias dideles grupes, atvykusias būtent per sieną su Baltarusija. Taip pat pastebime pavienius Baltarusijos piliečius atvykstančius neteisėtai į Lietuvą, nes dabar jie jau nebeturi kitos galimybės atvykti. 2021 metais visiškai neturime čečėnų kilmės Rusijos piliečių, tai irgi yra pakankamai naujas dalykas“, – laidoje „Info komentarai“ sakė Raudonojo kryžiaus atstovė.

Ji aiškino, kad šiais metais daugiausiai prieglobsčio prašytojų ateina per pietinę sienos su Baltarusija dalį.

„Tai šiemet tų prieglobsčio prašytojų turime 216, pagrindinės kilmės šalys: Irakas, Sirija, Baltarusija ir Iranas“, – sakė laidos pašnekovė.

Ji teigė, kad Baltarusijos valdžios atstovų teiginius reikia vertinti rimtai.

„Tai pirmiausia tie visi oficialūs pareiškimai Baltarusijos valdžios atstovų, kad jie nebestabdys migrantų. Ir tai reikia vertinti gana rimtai“, – aiškino „Info diena“ pašnekovė.

E. Samuchovaitė teigė, jog nėra tikslių skaičių, kiek užsieniečių ir prieglobsčio prašytojų yra Baltarusijoje.

„Čia yra viena iš tų prielaidų, kodėl teigiame, jog svarbu vertinti gana rimtai tuos pareiškimus, todėl reikėtų ruoštis didesniam migrantų antplūdžiui“, – laidoje sakė ji.

Pašnekovė teigė, jog sunku pasakyti, kaip šie skaičiai galėtų pakilti.

„Sunku spekuliuoti, kokie tie skaičiai galėtų būti. Nes mes turime dvi aplinkybes. Turime ir pačią situaciją baltarusiams Baltarusijoje ir gali baltarusių būti didesnis skaičius, besistengiančių pabėgti nuo režimo. Čia viena dalis. Bet yra ir kita dalis – užsieniečių, prieglobsčio prašytojų, kurie yra Baltarusijoje ir gali bandyti patekti į ES taip pat. Turint tokias dvi situacijas tikėtis galima visko“, – aiškino ji.

E. Samuchovaitė laidoje „Info komentarai“ pabrėžė, jog situacija dabar yra valdoma. Tačiau jei srautai didėtų, būtina nepamiršti užtikrinti būtinas sąlygas.

„Bet tam galimai didesniam užsieniečių atvykimui tikrai vertėtų ruoštis, įtraukiant visas suinteresuotas šalis. Lietuvos Raudonasis kryžius turi ilgametę patirtį su užsieniečiais, nepriklausomai nuo jų teisinio statuso ir gali prisidėti prie antplūdžio suvaldymo ir humanitarinių poreikių užtikrinimo. Tai kaip reikėtų ruoštis, ką pirmiausia norisi pabrėžti, kad judant užsieniečiams nereikia pamiršti, kad tarp jų gali būti ir prieglobsčio prašytojų su labai rimtais motyvais.

Todėl turėtų būti užtikrintos ir veikti visos prieglobsčio procedūros. Antras dalykas – humanitariniai žmonių poreikiai, nepaisant jų teisinio statuso turi būti užtikrinti ir esant dideliam žmonių srautui“, – kalbėjo Raudonojo kryžiaus atstovė.

Ji laidoje „Info diena“ tikino, jog turi būti užtikrinamas užsieniečių apgyvendinimas ir baziniai poreikiai, saugumas, apgalvoti susikalbėjimo aspektą ir sveikatos poreikiai.

„Mes telkiame pajėgas ir kartu visi rengiamės, jei srautas padidėtų“, – aiškino Raudono kryžiaus atstovė.

E. Samuchovaitė teigė, kad Raudonasis kryžius turi savanorių pajėgas ir jų rezervą, jei to prireiktų.