Kaip po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė teigė, jog eurokomisarą kvietė į Lietuvą dėl keleto priežasčių.

„Prieš gerą mėnesį turėjau galimybę aptarti įvairius klausimus su komisaru T. Bretonu video konferencijos ryšiu, pakviečiau apsilankyti Lietuvoje, atsižvelgdama į iniciatyvą dėl vakcinos gamybos plėtros ES, ir platesniame kontekste, norėdama pristatyti mūsų gyvybės mokslų pasiekimus“, – sakė ji.

„Manau, kad yra apie ką diskutuoti, kur rasti bendrų sprendimų, bendros naudos ES ir Lietuvos mokslui ir ekonomikai“, – teigė premjerė.

„Galime didžiuotis, kad tokios įmonės yra Lietuvoje, Europoje“

Eurokomisaras T. Bretonas dėkojo už kvietimą į Lietuvą. Ir teigė, kad Lietuva bus vakcinų tiekimo grandinės dalis.

„Šiandien su premjere kalbėjome apie bendradarbiavimo galimybes. O kalbant apie vakcinas, man paliko didžiulį įspūdį, kokia kokybiška yra Lietuvos farmacijos sistema. Šiandien susitikau su farmacijos įmonių atstovais, jų veikla yra įspūdinga. Šį rytą lankiausi „Thermo Fisher Scientific“. (…) Turėčiau pasidalinti žinia, kad visos įmonės, kuriose lankiausi, paliko man puikų įspūdį dėl jų kokybės, aktyvaus vaidmens.

Ir šiandien galime didžiuotis, kad tokios įmonės yra Lietuvoje, Europoje. Labai gerai mums, kad tos technologijos naudojamos, nes norime padidinti vakcinų tiekimo grandinės autonomiškumą. Jau sakiau premjerei, kad Lietuva bus tos grandinės dalis“, – spaudos konferencijoje sakė eurokomisaras T. Bretonas.

Jis kalbėjo, jog vakcinavimas priklauso ir nuo to, kiek bus pagaminta vakcinų. Jis sveikino itin greitą vakcinaciją Lietuvoje.

„Turime ambicijų, norime tęsti tą darbą, tapti atsparesniais, pasirengti tam, kas gali įvykti ateityje. Jei reikės padidinti vakcinų kiekį, jei bus dar viena pandemija, mes būsime pasirengę tam“, – sakė eurokomisaras T. Bretonas.

Ar yra galimybių, kad kuri nors iš Lietuvos kampanijų galėtų gaminti ne tik koronaviruso vakcinos komponentus, bet ir pačia vakciną.

„Apsilankęs gamyklose, pakalbėjęs su jų vadovybe, apsilankęs gamybos linijose, esu tikrai nustebintas, man paliko labai gerą įspūdį esminių komponentų kokybe. Tai tik mano įspūdžiai, bet jei jūs manęs klausiate, tai ta komanda, kuri vadovauja tai gamyklai turi puikų išsilavinimą, aukštus įgūdžius.

Ir jei jūs manęs klausiate, ar jie gali žengti toliau ir gaminti vakciną, mano atsakymas – taip. Nevadovauju kampanijai, bet sakau, kad šiandien jų tokia vizija ir ambicija, jie turi gebėjimus, technines žinias, manau, kad tai būtų gera idėja“, – aiškino eurokomisaras.

Eurokomisaras T. Bretonas Lietuvoje lankosi premjerės kvietimu. T. Bretono vizito tikslas – susipažinti su Lietuvos gyvybės mokslų sektorių ir su Lietuvos potencialu prisidėti prie COVID–19 vakcinos gamybos apimčių didinimo, aptarti kitus su ES vidaus rinka susijusius klausimus.

Kada bus pasiektas reikiamas imuniteto lygis?

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį po susitikimo su eurokomisaru T. Bretonu teigė, jog jos užsibrėžtas planas – vasaros viduryje paskiepyti 70 procentų suaugusių šalies gyventojų, bus pasiektas.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė teigė, kad liepos viduryje nepavyks pasiekti visų žmonių paskiepijimo abejomis vakcinos dozėmis, bet to galime tikėtis vasaros pabaigoje.

„Turbūt nebuvo labai didelių skirtumų su tais ambicingais tikslais, kuriuos sau kėlė prezidentas. Bet yra labai objektyvios aplinkybės nuo kurių priklauso galimybės pasiekti vieną ar kitą rezultatą. Ir tai yra vakcinų tiekimas.

Jau dabar, šiandien galime pasakyti, kad vakcinų tiekimas ženkliai paspartėjo, atsivėrė galimybės iš esmės visiems registruotis skiepui. (…) Tikrai manau, kad Vyriausybės interesas yra pasiekti kaip įmanoma didesnį imunizacijos lygį, dalis jos ateina per ligą. (…) Tikrai matau sunkumų logistinių ir praktinių turėti 70 procentų žmonių paskiepytų pilnai vasaros viduryje, bet kad per vasarą tiek žmonių gali būti paskiepyta, tuo visai neabejoju“, – spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)