E. Dobrovolskos teigimu, R. Pratasevičiaus istorijoje yra naudojamos tarptautinės sankcijos – panašiai, atkreipė dėmesį ministrė, buvo ir istorijoje, kai Rusijoje buvo suimtas opozicionierius Aleksejus Navalnas.

„Geriausias pavyzdys yra Rusijos analogija su Navalnu, kai buvo išnaudoti visi tarptautiniai instrumentai. Mes netgi turime Žmogaus Teisinių Teismo simboliškai vasario 16 d. sprendimą, kuris įpareigoja Rusiją paleisti Navalną. Turbūt rezultatą iki šiol mes matome. Reikia suprasti, kad Baltarusija nėra ta valstybė, su kuria reikėtų diskutuoti teisiniais instrumentais, technika ir argumentais“, – ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė E. Dobrovolska.

Todėl, anot jos, reikia suprasti ir tai, kaip Baltarusija, tikėtina, reaguos į reikalavimus R. Pratasevičių paleisti.

„Man atrodo, kad reikėtų suprasti realybę, kokioje mes esame, Baltarusija nieko bendro su demokratija šiai dienai neturime. Tai reikėtų suprasti teisinių konvencijų galias ir galimybes jas pritaikyti, tikintis, kad Baltarusija tas sankcijas išgirstų ir juolab teisinius argumentus išgirstų bei realizuotų“, – kalbėjo teisingumo ministrė.

Ramanas Pratasevičius

Vis dėlto ji akcentavo, kad tarptautinė bendruomenė griežtai sureagavo į minėtą įvykį – nemažai šalių uždarė savo oro erdves Baltarusijos avialinijoms, taip pat – nebeleidžia į šalį atvykti arba išvykti orlaiviams, kertantiems Baltarusijos oro erdvę.

„Tai yra labai svarbu. Mes kalbame ne tik apie ekonomiką – kaip mes žinome, Baltarusija gauna lėšas, jeigu naudojama jų (oro erdvė – aut.p.), bet lygiai taip pat – apie asmenų saugumą. Dabar turbūt nebėra tokio naratyvo ir klausimo, ar Baltarusija juokauja. Visi suprantame, kiek tai yra rimta ir kad veiksmai iš jų pusės gali būti neadekvatūs“, – pabrėžė E. Dobrovolska.

Todėl, pasak jos, būtina užtikrinti ir kitų asmenų, kurių ieško nedemokratiški režimai, saugumą. Pavyzdžiui, kai kurių teisėjų ar prokurorų.

„Iki šiol tai atrodė labiau teorinio lygmens klausimas, šiai dienai, po Baltarusijos veiksmų, turbūt suprantama, kad toks scenarijus nėra negalimas, o labiau turbūt tikėtinas. Visos ES bendrystė, sprendžiant trečiųjų šalių politiškai motyvuotus sprendimus ir iššūkius, tikrai reikalinga ir šiandien mes matome, kad link to einame“, – sakė teisingumo ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, kad su ES kolegomis yra kalbama apie bendrą mechanizmą, kuris leistų „Interpolo“ paieškos sistemą atsieti nuo politiškai motyvuotų sprendimų ir užklausų iš trečiųjų valstybių.

Kartu ji pabrėžė, kad asmenims, siekiantiems pabėgti nuo režimo represijų, galima pasinaudoti sausumos keliais.

„Susisiekimas žeme nėra uždraustas – iš esmės tie, kurie dėl tam tikrų priežasčių atvyksta, gali naudotis atvykti ne per skrydžius. Tiesiog mes negalime užtikrinti tų piliečių, kurie atvyksta į Lietuvą arba iš jos išvyksta per Baltarusijos teritoriją, saugumo. Negalime sau leisti tokios prabangos neužkardyti kitų galimų tokių veiksmų“, – teigė E. Dobrovolska.

Paprašyta pakomentuoti Aliaksandro Lukašenkos grasinimus, neva per Baltarusijos ir Lietuvos pasienį bus paleidžiami migrantų ir narkotikų srautai, ministrė teigė, kad komentuoti žmogaus, neturinčio nieko bendro su demokratija ir teise, retoriką yra sudėtinga.