„Pirma, svarbu, kad ES ir Vakarai į tai reaguoja gana rimtai, bent jau pareiškimai, sprendimai, kuriuos buvo galima priimti greitai, jie buvo priimti. Šią savaitę EP užsienio reikalų komitetas turėjo savo posėdį, į jį buvo įtrauktas ir Baltarusijos klausimas“, – laidos pradžioje sakė A. Kubilius.

„Tie veiksmai, kuriuos dabar priėmė Europos Sąjunga, ragindama neskraidyti virš Baltarusijos, atsisakydama priimti „Belavios“ lėktuvus, priimdama sprendimus dėl sankcijų, – tai svarbu, negalima kritikuoti, bet klausimas, ar to užtenka. Aš pats pasisakiau labai paprastai, sakiau, kad mes turime atsakyti į klausimą, kodėl Lukašenka išdrįso duoti komandą nutupdyti lėktuvą Minske ir areštuoti R. Pratasavičių. Iki dabar jis nesulaukė jokio atpildo už tuos veiksmus, kuriuos darė nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio ar dar anksčiau. Jokių bausmių nebuvo iš Vakarų, todėl jo mąstymas toks: ir šį kartą Vakarai šiek tiek pabars, keletą sankcijų įves keliolikai pareigūnų, tuo ir baigsis. Klausimas – ką toliau reikia daryti. Nemažai iniciatyvų buvo įvardyta ir šios savaitės posėdyje“, – laidoje kalbėjo A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Anot jo, grėsmė jau kyla toli gražu ne tik Baltarusijoje gyvenantiems žmonėms, bet ir visai Europai.

„Iškyla pavojus viso pasaulio civilinės aviacijos industrijai. Kita vertus, jeigu dabar Lukašenkos nesustabdysime, kyla klausimas, kokį kitą terorizmo veiksmą jis gali sugalvoti, ir tie veiksmai gali būti jau visiškai ant beprotystės ribų, tai gali sukelti realių pavojų ne tik Baltarusijai, bet ir visai Europai. Apie tai verta jau dabar galvoti ir pasirinkti priemones, kurios ateityje sustabdytų Lukašenką nuo bet kokių veiksmų“, – svarstė pašnekovas.

A. Kubiliaus nuomone, Vakarai turi imtis veiksmų, nors šiandien galbūt ir abejoja, ar pavyks Lukašenką pristatyti į tribunolą.

„Aš manau, kad realu pradėti rimtą teisinį tyrimą. Tai daro ir Lietuvos prokuratūra. Po to su to tyrimo medžiaga galima eiti į tarptautines teisines institucijas. Kiek žinau, panašiai žada elgtis ir ES, tarptautinės civilinės asociacijos organizacijos, nes šis pažeidimas, arba lėktuvo užgrobimas, yra labai pavojingas kaip precedentas. Jeigu nebus į tai sureaguota, niekas nebus garantuotas, kad skrendant virš Irano, Šiaurės Korėjos, Venesuelos tų šalių valdžios nesiims panašių veiksmų, todėl teisinis vertinimas kaip teroristinio akto – labai svarbu.

Aliaksandras Lukašenka

Kitas dalykas, ar lengva pristatyti tokios šalies apsišaukusį vadovą į tribunolą; šiuo klausimu patirties yra tarptautinės teisės institucijose. Yra buvę ir taip, kad po tam tikro laiko patys diktatoriai, autoritarai, kurių nusikaltimus gali nagrinėti tribunolai, prisistatydavo į juos, nes teismas ten saugesnis nei koks gatvės teismas. Šiuo atveju, manau, Vakarai turi imtis veiksmų, nors šiandien galbūt ir abejoja, ar pavyks Lukašenką pristatyti į tokį tribunolą, ar ne, bet reikia pradėti procesus. Tai svarbus veiksnys, kuris gali daug ką pakeisti ir pačioje Baltarusijoje, ir tose šalyse, pavyzdžiui, Rusijoje, kur Lukašenkos režimas yra remiamas.“

Ar Putinas paaukos Lukašenką?

Paklausus, ar visgi gali nutikti kas nors, dėl ko Putinas sutiktų paaukoti Lukašenką, A. Kubilius tikino, kad kuo ilgiau Putinas rems Lukašenką, tuos labiau jis praras baltarusių simpatijas.

„Tikrai sunku spėlioti, kaip toliau gali elgtis Putinas, ypač artėjant Dūmos rinkimams. Jis įsivaizduoja, kad gali išlaikyti savo autoritetą, populiarumą Rusijos rinkėjų akyse, jeigu demonstruos tvirtą laikyseną, toliau rems Lukašenką, kita vertus, neatmetu varianto, kad vis dėlto Putino komandoje ir šalia galbūt yra sveiko proto, galbūt pradedama suvokti, kad Putinas, toliau remdamas Lukašenką, praranda didžiosios dalies baltarusių tautos paramą pačiam Putinui, nes akivaizdu, kad simpatijos Lukašenkai Baltarusijoje neauga, o pasipriešinimas jam ir noras pokyčių tik stiprėja. Putinas susiliedamas tu toksišku Lukašenka ir pats tampa vis labiau toksiškas Baltarusijos tautos akyse. Šiuo atveju mes matome tendenciją, kad baltarusių visuomenės nuomonė vis labiau darosi palankesnė Vakarų atžvilgiu.

Vladimiras Putinas

Tolstama nuo Putino valdomos Rusijos ir artėjama prie Vakarų. Kita vertus, ir Putinui nėra labai gerai prisirišus prie Lukašenkos pajausti vis griežtesnę Vakarų reakciją. Matau iš Putino įvairiausių pastangų ir veiksmų, taip pat ir demonstruojant agresyvų elgesį, matau norą sėsti prie bendro stalo su tuo pačiu prezidentu Bidenu, tartis dėl kažko. Galbūt ir dėl to, kaip išeiti iš tos situacijos, į kurią Rusiją pastatė pats Putinas su savo agresija prieš Ukrainą, parama Lukašenkai. Jis izoliavo Rusiją nuo Vakarų, ir tai skausminga pačiai Rusijai.

Žmonių, bent jau jaunų, nuomonė apie Putiną Rusijoje darosi labai panaši į žmonių nuomonę Baltarusijoje apie Lukašenką. Putinas supranta, kad esant tokiai situacija pavojinga jam pačiam ir jo režimui. Galiu tik spėlioti, bet, mano manymu, jeigu Kremliuje yra bent kažkiek racionalumo, tai ten turėtų atsirasti supratimo, kad kuo ilgiau Putinas rems Lukašenką, tuos labiau praras baltarusių simpatijas.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (432)