Apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas laidoje „Info diena“ teigė, kad faktų, leidžiančių kalbėti apie viruso ir laboratorijos tyrimą yra nemažai.

Jis laidoje priminė, jog šią versiją pirmas iškėlė buvęs JAV vadovas.

„Aš manau, kad iš esmės pasikeitė administracija Baltuosiuose Rūmuose, čia yra pagrindinis pasikeitimas. Jeigu jūs prisimenate, apie tai pirmas prabilo prezidentas Donaldas Trumpas, bet kai tik jis apie tai prabilo, visi nuo jo atšoko kaip nuo raupsuotojo, nes nelabai patikimas politikas buvo ir niekas nesistengė su juo šitą kadrilį šokti. O kada J. Bidena apie tai prabilo, tai jau visai kas kita“, – teigė jis.

R. Bogdanas kalbėjo, kad naujienų šioje srityje nėra daug, tiesiog anksčiau ši versija buvo įrašyta į sąmokslo teorijų sąrašą.

Jis teigė, kad dar vienas labai keistas šios istorijos aspektas, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų grupė nebuvo į Uhaną įleista metus laiko.

„Pajuokausiu, kad žinant kinų statybos tempus, tai jie galėjo seną laboratorijų nugriauti ir pastatyti naują ir tada parodyti“, – tvirtino jis.

R. Bogdanas priminė, jog Uhano laboratorijos vadovė pati yra aprašiusi prieš kelis metus vykdytus eksperimentus su šikšnosparnių virusu.

„Šios laboratorijos vadovė yra pati aprašiusi, kad 2018–2019 metais pati vadovavo eksperimentams, kuriuose buvo naudojami šikšnosparnių virusas. Ir jie žiūrėjo ar tas spyglio baltymas, apie kurį šiandien jau visi žinome, kuris sukelia COVID–19 infekciją, gali prisikabinti prie žmogaus ląstelės. Tai reiškia, kad tu imi kokį nors tikrą virusą, jam prikabini naują funkciją ir žiūri, kaip jis toliau veiks“, – laidoje „Info diena“ sakė R. Bogdanas.

Jis kalbėjo, jog į tokius eksperimentus yra žiūrima kontroversiškai – įspėjama, kad yra žaidžiama su ugnimi, o kiti sako, kad tai pats efektyviausias būdas nustatyti, kokios epidemijos laukia žmonijos ir iš karto pradėti ruoštis gaminti naujas vakcinas.

„Manau, kad tiesą visada yra verta žinoti, nes tiesa mus daro stipresniais. O kitas dalykas yra pragmatiniai interesai. Dabar mes turime JAV ir Kinijos vykstančią priešpriešą. Įsivaizduokite, kad jeigu bus pripažinta, kad Kinijos valdžia žinojo apie šį virusą, kaip sakoma, kad žmonės buvo užsikrėtę jau lapkričio mėnesį“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

R. Bogdanas teigė, kad yra pagrindo abejoti Uhano laboratorijos sterilumu.

„Aš daug laiko praleidau Kinijoje, žinau jų supratimą apie higieną, kuris gerokai skiriasi nuo europietiško supratimo“, – teigė jis.

O jeigu iš tikrųjų paaiškėtų, kad virusas „nutekėjo“ iš laboratorijos, tai būtų milžiniškas smūgis Kinijos įvaizdžiui.

„O jeigu sužinoma, kad Kinijos valdžia žinojo apie viruso nutekėjimą, nuslėpė kelis mėnesius tai nuo pasaulio, neatsitvėrė, neuždarė tarptautinių skrydžių, paleido keliauti virusą per visą pasaulį, kiek žmonių suluošino, į kitą pasaulį nudangino, tai būtų milžiniškas smūgis Kinijos įvaizdžiui, tai turėtų milžiniškas pasekmes“, – laidoje „Info diena“ sakė apžvalgininkas R. Bogdanas.