Pertnerystė – ne pirmas kol kas parlamento „filtro“ nepraėjęs Laisvės frakcijos projektas. Kiek anksčiau, po sulauktos gausios kritikos, buvo atsiimtas frakcijos narės, teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos projektas dėl bausmių už neapykantos kalbą.

Daug nepritarimo sulaukė ir kol kas Seimo komitetuose svarstoma mažo kiekio narkotinių medžiagų be tikslo platinti dekriminalizavimo iniciatyva, parengta Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės.

Rimtesni nesutarimai koalicijoje galėtų būti vėliau

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologo Bernaro Ivanovo nuomone, šios istorijos didelės reikšmės koalicijos tvirtumui nepadarys.

„Aš labai abejoju, ar šitos istorijos galėtų turėti kažkokios didesnės reikšmės koalicijai. Jeigu ir suskils koalicija, tai lems ne partnerystės tas cirkas, ne kažkokie kiti oportunistiški ir neparuošti siūlymai, bet kova dėl biudžeto ir finansų – piniginis klausimas. Šis klausimas gali turėti lemtingos reikšmės rudenį“, – Delfi sakė ekspertas.

Jo teigimu, tuo metu valdančiojoje koalicijoje esančios partijos tiesiog gali nepasidalinti jiems aktualių finansinių srautų. Tuo labiau, pažymėjo B. Ivanovas, kai Laisvės partijoje vienas iš lyderių yra patyręs politikas Remigijus Šimašius.

„Dėl šitų dalykų gali koalicija žlugt, o visi kiti postringavimai apie vertybes – man labai linksma žiūrėti, kaip diskutuoja“, – kalbėjo VDU politologas.

Laisvės partija, pasak jo, ėjo netinkamu keliu, siekdami, kad projektas dėl partnerystės būtų sėkmingas.

Bernaras Ivanovas

„Jei jie būtų norėję, kad praeitų, elgtųsi kitaip. (…) Ta strategija buvo keistoka – greičiausiai tai buvo sukelti šaršalą, triukšmą, padaryti dūmų uždangą, o po to pratempti visokius Seime rimtus reikalus“, – svarstė B. Ivanovas.

Politologas pabrėžė, kad dažnai politikoje partijoms daug svarbiau yra ne moraliniai dalykai.

„Mes juk nežinome, kokiuose postuose, kas ir kur stovi – kur, kas sustatyta vidurinėje grandyje. Juk mes nežinome, kas, kokius resursus kontroliuoja. Juk kai dalinasi postus, dalinasi ne tik ministerijų kabinetus, bet dalinasi įvairias įtakas, pozicijas įvairiose biurokratinėse struktūrose, valstybinėse įstaigose“, – atkreipė dėmesį jis.

Todėl, anot B. Ivanovo, koalicija šiuo metu neturėtų griūti, nors nesutarimų ir yra, tačiau tuo, pabrėžė ekspertas, neturėtų per daug džiaugtis ir opozicija.

„Trina rankomis opozicionieriai, kurie irgi absoliučiai tuščia vieta. Opozicija nei kovoja, nei stengiasi – pasišaipo iš krūmo, kažkokią repliką numeta. Paironizuoja, dabar va Širinskienė su Dobrovolska pasišnekėjo – va toks pas mus diskusijos lygis. Čia ne opozicija“, – pridūrė politologas.

Dumbliauskas: Laisvės frakcijos nariai turi mokytis dirbti politiko darbą

Kad Laisvės partija šiuo metu neturėtų svarstyti apie pasitraukimą iš koalicijos, teigė ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas.

„O kur jie dings? Ar jie nori labai eiti į opoziciją? – Jie ten praktiškai išnyks. Nelabai tikiu, man atrodo, kad jie turėtų likti ir mokytis. Jie visi jauni ir jie turi mokytis, kad politika yra kompromisai – tai yra žaidimas, derinimas, netgi galima sužaisti balsavimais“, – atkreipė dėmesį ekspertas.

Jo teigimu, Laisvės partija turėtų pasimokyti iš klaidų ir suprasti, kaip politikoje turi būti veikiama.

„Aš manyčiau, kad Laisvės partija turėtų nepasiduoti, jeigu nori kažką nuveikti. Išėjimas iš koalicijos – praktiškai viskas: tu eini į šešėlį ir kam tu ten labai įdomus būsi?“, – retoriškai svarstė V. Dumbliauskas.

Vytautas Dumbliauskas

Vis dėlto jis neslėpė, kad įsivaizduotų scenarijų, kad Laisvės frakcija apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos galėtų galvoti vėliau – prieš kitus Seimo rinkimus tam, kad nevaržomai galėtų teikti įvairius savo programinius pasiūlymus.

„2024 m. taip, tokį scenarijų įsivaizduočiau. Laisvės partijoje yra baigusių politikos mokslų politologų, (…) jie, manau, žino, kad tokie dalykai įmanomi. Tada tikėčiau, nes tai būtų grynai rinkiminės kampanijos dalis, o dabar jiems nenaudinga būtų“, – pažymėjo MRU politologas.

V. Dumbliauskas teigė, kad sunku pasakyti, ar rudenį, svarstant biudžetą, gali būti rimtesnių nesutarimų, tačiau pakartojo, jog konfliktai būtų nenaudingi patiems „laisviečiams“.

„Jeigu eis į atvirą konfliktą, jie akivaizdžiai pralaimės. Jie turi suvokti, kad jų siūlymai kai kurie yra labai mūsų visuomenei ankstyvi. (...) Didžioji dauguma kreivai žiūri į tuos dalykus – tiesiog tokia yra visuomenė. Tu gyveni Lietuvoje ir lietuvių tauta yra tokia. Partnerystės įstatymas po penkių metų tikrai praeitų be jokių problemų, nes visuomenė keičiasi, santuokos reikšmė keičiasi“, – kalbėjo ekspertas.

V. Dumbliauskas atkreipė dėmesį, kad ir Seime šiuo metu yra duag politikų, kurie į partnerystės, dekriminalizavimo klausimus žiūri kitaip, nei liberalūs Laisvės frakcijos atstovai.

„Visuomenėje viskas turi pribręsti laiku, o Laisvės partija truputį iššoko – gal dėl savo jaunatviško maksimalizmo, galų gale ir tokia karta, jie gal kitaip žiūri, bet reikia nepamiršti, kiek yra žmonių, kurie už mus vyresni ir žiūri kitaip“, – tęsė jis.

„Derybomis, kompromisais, balsų mainais jiems reikia dirbti politinį darbą. Politika yra profesija, balsavimas Seime irgi yra profesijos dalis – ten galima sužaisti“, – pridūrė politologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)