Laidos pašnekovas teigė, kad A. Lukašenkos vieši teiginiai buvo skirti vidinei auditorijai ir sau pačiam.

„Ką jis galvoja ir kuo tiki, čia turbūt medicinos darbuotojai galėtų atsakyti. Bet iš tikrųjų tai yra žmogus, veikėjas, deja, politinis lyderis, kuris yra visiškai įspraustas į kampą, pats tą puikiai supranta, bet bando vis dar parodyti, kad sugeba priimti sprendimus, kad dar yra racijos ir logikos tame, ką jis daro. Čia net savęs tam tikras patenkinimas – surenkant žmones, matant, kad žmonės jo dar klauso, juo tiki“, – laidoje sakė jis.

Politologas teigė, jog jam užkliuvo keli pareiškimai ir grąsinimai.

„Trys ketvirtadaliai ar net keturi penktadaliai to, ką jis sakė, nebuvo netikėta. Ir iš esmės yra visiška propaganda ir nelabai sąmoningų minčių srautas. Kelios žinutės asmeniškai man užkliuvo – tai gąsdinimai papildomi vakarams, kaip paleis narkotikus ir migrantus, kuriuos laikė už sienos ir neleido jiems išplūsti Europos ir Lietuvos tiesiogiai.

Tai nėra taip baisu, kaip galbūt galėtų skambėti, bet tų galimybių kažką padaryti, tas pats lėktuvo pavyzdys sekmadienį yra iliustratyvus ta prasme, kad jis gali pradėti daryti visiškai nenuspėjamus, ir iš mūsų pozicijos žiūrint – visiškai neracionalius veiksmus. Vien tam, kad parodytų, jog gali dar kažką daryti, gąsdintų, išlaikytų savo vertę, net klausimą savo darbotvarkėje“, – kalbėjo L. Jonavičius.

VU TSPMI politologas aiškino, jog A. Lukašenkos tapatinimasis su Rusija yra labai sąmoningas.

„Tas tapatinamasis su Rusija yra labai sąmoningas, bandant parodyti, kad čia ne vien Baltarusija su vakarais kariauja, ar vakarai spaudžia Baltarusiją, bet spausdami Baltarusiją vakarai spaudžia ir Rusiją. Tai bandant užsitikrinti maksimaliai didesnę paramą ir palaikymą iš Kremliaus. O kas toliau – labai didelių pokyčių nebus. A. Lukašenka ieško būdų išsilaikyti valdžioje“, – teigė „Info komentarai“ pašnekovas.

L. Jonavičius tikino, kad Rusija A. Lukašenkos išsilaikymo valdžioje galimybes išnaudos „maksimaliai savo tikslams“.

„Dar labiau įsitvirtinant, pririšant ar priverčiant Baltarusiją pasirašyti atitinkamus dokumentus integracijos“, – tikino VU TSPMI politologas.

„Kol kas tai yra procesas, kuris neturi labai aiškaus galo ir net sunku pasakyti, kuria kryptimi jis pasisuks“, – sakė jis.

L. Jonavičiaus teigimu, jau kurį laiką Rusija tiesiog laukia ir stebi Baltarusijos veiksmus.

„Rusijos taktika jau kuris laikas yra laukimas – ką padarys A. Lukašenka. Ir svarbiausia, kaip į tai reaguos vakarai. Nes matydamas Baltarusijos dialogą, jeigu galima jį taip vadinti, su vakarais, Rusijos režimas iš esmės mokosi pamokas savo būsimiems santykiams su vakarais“, – teigė jis.

Šią savaitę viešojoje erdvėje pasirodė Baltarusijos opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus ir jo draugės Sofijos Sapegos vaizdo įrašai.

L. Jonavičius teigė, kad S. Sapegos vaizdo įrašu norima gąsdinti.

„Gąsdinti tiek R. Pratasevičių, tiek visus kitus opozicijos veikėjus, kad jie bus pagauti, priversti prisipažinti, kad jie kentės. Tai yra labai akivaizdi ir pagrindinė tokia žinutė“, – sakė politologas.

„Deja, bet žmogaus gyvybė Baltarusijoje ir Rusijoje nėra didžiausia vertybė ir paaukoti tas gyvybes, laisvę, dar kitus dalykus valstybės, režimo išlikimo ir stiprėjimo tikslams tikrai labai nesunku“, – teigė pašnekovas.

Ramanas Pratasevičius

VU TSPMI politologas L. Jonavičius teigė, kad tiesioginių svertų dabar pakeisti situaciją Baltarusijoje vakarai neturi.

„Iš vakarų pusės tiesioginių (svertų, aut. p.) čia ir dabar nėra. Ką reikia daryti, tai sėsti ir gerai kalbėtis, galvoti ne politinių deklaracijų lygmenyje, bet specialistų ir ekspertų, kurie gerai nusimano atskirose Baltarusijos ekonominio veikimo, saugumo struktūrų veikimo ir kitas sritis. Ir ieškoti tokių ne tik akivaizdžių, įprastų priemonių kaip sankcijos.

Bet apie jas irgi labai svarbu yra kalbėti, jų tą grėsmę nuolatos išlaikyti. Bet ieškant tokių asimetrinių poveikio priemonių, kurios nebūtų skelbiamos, kurių nebūtų galima nuspėti, nebūtų galima pasiruošti“, – laidoje „Info diena“ sakė politologas L. Jonavičius.