Politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka teigė, kad visi iškelti G. Nausėdos pažadai buvo įgyvendinti atvirkščiai.

„Jeigu vertintume G. Nausėdos veiklą, reikėtų pasakyti, kad viską, ką jis žadėjo, yra atvirkščiai. Jis žadėjo atvirą Prezidentūrą, ji tapo atvira tik homofobams ir panašiems veikėjams. Jis žadėjo vienyti, bet realiai jos veiksmai ir kalbos skaldo visuomenę, jis neieško sutarimo. Ir apskritai per tuos du metus prezidentas rado savo tikrąjį rinkėją – žmonės, kurie yra prieš naujoves, europėjimą, kurie labiau norėtų likti baltarusiškoje ir rusiškoje erdvėje.

Galėčiau taip nebijodamas apsirikti pasakyti, kad po 3 metų G. Nausėda bus Ramūno Karbauskio remiamas kandidatas prezidento rinkimuose“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė apžvalgininkas R. Valatka.

Gitanas Nausėda

Jis teigė, kad G. Nausėda kandidatuos prezidento rinkimuose.

„Neturėtume sukti sau galvos, dabar jau aišku, kieno G. Nausėda yra kandidatas. Iki anų rinkimų valstiečiai jį laiką konservatorių kandidatų. O po trijų metų bus įdomi kova su kuo nors iš dešinės“, – laidoje sakė jis.

Klaida po klaidos

Komunikacijos ekspertas Arūnas Armalis taip pat daug pagyrų nežarstė – klaida po klaidos.

„Iš komunikacijos pusės tai buvo dveji klupinėjimo metai. Nuo vieno kupsto ar klaidos, už kito kupsto ar klaidos užkliūnant. Vis kabinantis sau naują etiketę – kadencijos pradžioje prezidentas pradėjo su keistu berniuko simboliu. Dabar į kadencijos vidurį jis žengia kaip apklausų prezidentas. Ir realiai atrodo, kad tik truputį ramiau ir iš karto nauja klaida“, – savo poziciją dėstė komunikacijos ekspertas.

Visgi, jis kalbėjo, kad sekmadienio įvykiai Baltarusijoje G. Nausėdai suteikė dar vieną šansą ir juo jis naudojasi neblogai.

„Tačiau žvelgiant į dvejus metus atgal, yra tik vaikščiojimas tarp komunikacinių klaidų“, – teigė A. Armalis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė kalbėjo, kad kol kas mato besitęsiančias „politinės sąvasties“ paieškas.

„Yra atsivėręs tam tikras lyderystės vakuumas, kartais tikrai kyla abejonė, ar Lietuvoje mes neturime dviejų ministrų pirmininkų. (…) Matėsi tai ir pandeminėje turbulencijoje, kai tos sąvasties buvo bandome ieškoti, atrasti tam tikrą vaidmenį – kad būtų ir matoma figūra, dalintis ir stumdytis su vykdomosios valdžios atstovais alkūnėmis. Tas noras aktyvumą rasti vidaus politikoje, kartais bandant tą kasdienybę administruoti, ir turime tokius politinius pasistumdymus vidaus politikoje“, – laidoje sakė pašnekovas M. Lingė.

Į kurį prezidentą panašiausias?

G. Nausėda yra sakęs, kad prezidentas Valdas Adamkus jam yra pavyzdys. Jis taip pat yra deklaravęs, kad bus kitoks prezidentas nei Dalia Grybauskaitė. Seimo narys M. Lingė laidoje tikino, kad G. Nausėda kartais supanašėja ir su dar vienu prezidentu – Rolandu Paksu.

„Jūs paminėjote 2 prezidentus, bet aš iš to, kas buvo pasakyta ir iš paskutinių įvykių dažnai atrodo, kad artėjama prie dar vieno buvusio prezidento, deja, neišbuvusio visos kadencijos ir pašalinto apkaltos būdu – R. Pakso. Tos iniciatyvos, atitiktys, retorika ar tapatinimasis kalbant apie tautos tribūnas, konsultavimosi momentus, elektorato kalbos retorika, užėmimą nišos atstovauti vieną dalį labiau Lietuvos. Tai tos vienijančios linijos, kuri buvo deklaruota ateinant, mes tų praktinių politikos pavyzdžių nematome“, – tikino M. Lingė.

R. Valatka tikino, kad telkiančiu prezidentu G. Nausėdai tapti nepavyko.

„Kur mes beeitume, ten mes rastume skaldymą. Tarkime, siūlymas, kurį prezidentas du kartus pakartojo – Seimo narių atšaukimas. Tai įsivaizduokite, į kokią anarchiją žmogus nori įvaryti valstybę“, – sakė R. Valatka, primindamas Prezidentūros užsakymu atliktas visuomenės apklausas.

Vienas iš klausimų buvo ar gyventojai norėtų atšaukti Seimo narius iš parlamento.

„Jeigu per ketverius metus į rankas duosime visiems norintiems nuversti Seimo narį, tai mes 71 apygardoje galėtume turėti apie 200 rinkimus. Ir taip grįžtume į Čičinsko laikus“, – sakė apžvalgininkas R. Valatka.

Jis stebėjosi, kodėl G. Nausėda nuolat kaip pavyzdį minėjo V. Adamkų, jei „jis visur kopijuoja R. Paksą“.

Buvo ir laimėjimų

Komunikacijos ekspertas A. Armalis teigė, kad buvo ir laimėjimų – veto dėl 3 procentų rinkimų kartelės, taip pat tarpuvaldžiu sušaukta sveikatos ekspertų taryba, lyderystė buvo perimta šioje srityje.

„Bet antru žingsniu jis tuoj pat nukirto tą žingsnį – kai tiek laiko užtempė Vyriausybės tvirtinimą, kuri ir turi visus sprendimų svertus tvarkant pandemiją. Pandemija jam tikrai galėjo tapti labai geru leiptu vienyti žmones ir pasirinkti prezidento vaidmenį, kuris eina į žmones ir kalbasi, kol Vyriausybė dirba su draudimais“, – sakė komunikacijos ekspertas.