Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis svarstė, kad R. Šimašius galbūt mato gana sudėtingą Vilniaus miesto Taryboje.

„Jis turbūt nejaučia galimybės pilnai valdyti situaciją Vilniuje su savo komanda. Dėl tos priežasties jis nejaučia, kad būtų labai efektinga ir toliau likti Vilniaus miesto meru, nes, neturint žmogiškojo resurso, atramos, nesugebėtų išspręsti klausimų, kuriuos pažada. O tai reikštų, kad pasitikėjimas juo kristų“, – kalbėjo L. Bielinis.

Politologas neatmetė, kad iš dalies tai gali būti ir ženklas sunkumų, su kuriais susiduria Laisvės partija.

„Šiandieną mes matome, kad Laisvės partija nesugeba išspręsti savo problemų, nerealizuoja to, ką žadėjo. Tai irgi savotiškai R. Šimašiui signalizuoja, kad atrama partijoje ir sąsajos su šia partija jam neduos rimtos naudos“, – sakė L. Bielinis.

Politologas svarstė, kad šis politikas teoriškai turi potencialo iškilti ir nacionaliniu lygmeniu.

„Bet, man regis, kad jis savo karjerą strateguoja jau nepolitiniame lygmenyje. Greičiausiai jis jau yra atradęs kažkokią normalią vietą, kuri leistų jam reikštis ir realizuoti savo ambicijas“, – kalbėjo L. Bielinis.

Valentinavičius: akivaizdu, jog Šimašius turi tikslų nacionalinėje politikoje

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Virgis Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad laikas, kada R. Šimašius paskelbė minėtą žinią, yra kruopščiai apgalvotas.

„Lietuvoje tai beveik precedento neturintis atvejis, kai savivaldybės meras, pakankamai gerai įtvirtinęs savo pozicijas, tiesiog iš anksto paskelbia, kad nekandidatuos. Šitas požiūris, kad dviejų kadencijų pasireikšti pilnai pakanka – jis nėra populiarus tarp Lietuvos merų, ypač tarp tų, kurie muša meravimo rekordus laiko prasme – tai, sakyčiau, modernaus politiko modernus požiūris į šitą klausimą“, – sakė ekspertas.

V. Valentinavičiaus pastebėjimu, R. Šimašius neatskleidė savo tolesnių planų, tačiau laikas žiniai, pasak jo, yra palankus.

„Taip kruopščiai parinktas momentas paskelbti, kad nekandidatuos, sakyčiau, yra palankus, nes dabar žmonės Vilniuje pradėjo pakankamai palankiai vertinti skiepijimo procesą, kaip jis buvo organizuotas, pandemijos valdymą ir šiaip nuotaikos gerėja“, – pažymėjo MRU docentas.

Todėl V. Valentinavičius teigė darantis išvadą, kad tokio teksto surašymas rodo, jog R. Šimašius turi tolesnių tikslų nacionalinėje politikoje.

„Žiūrint į tai, kaip sekasi Laisvės partijai dalyvauti Vyriausybėje, tai Laisvės partijos sustiprinimas nacionaliniame lygyje, manau, būtų pats akivaizdžiausias tikslas. Greičiausiai tai yra pareiškimas, kad Šimašius kandidatuos kituose Seimo rinkimuose ir galimai pretenduos bent jau į ministro poziciją šešėlinės Vyriausybės, o ko gero – ir premjero“, – kalbėjo politologas.

Jis atkreipė dėmesį, kad sostinės mero pozicija jau yra atvėrusi kelią politikams į nacionalinę politiką.

„Net toks, švelniai tariant, prieštaringai vertinamas politikas kaip Rolandas Paksas politiko karjerą pradėjo Vilniaus mero kėdėje. Tai tikslai nacionalinėje politikoje, bent jau Vyriausybės lygyje, yra pakankamai akivaizdūs, bet ką mes žinome – galbūt Šimašius mezga mintį ir apie dalyvavimą prezidento rinkimuose. Viskas įmanoma“, – pridūrė V. Valentinavičius.

Apie sprendimą paskelbė trečiadienį

Sostinės meras, valdančiosios Laisvės partijos vienas vadovų R. Šimašius sako nesieksiantis trečios kadencijos Vilniaus mero pareigose.

„O į Vilniaus merus aš 2023-iaisiais nekandidatuosiu. Manau, kad dvi kadencijos – optimalus laikas įrodyti savo galimybes, pasiekti didelių rezultatų, sukurti ilgalaikius pokyčius“, – ketvirtadienį feisbuke pranešė R. Šimašius.

„Ir kartu nesusitapatinti su postu, nesusilieti su juo, neprarasti savęs – miestai sparčiai keičiasi, turi keistis ir juos vairuojantys asmenys“, – teigė jis.

R. Šimašius pirmą kartą sostinės meru išrinktas tiesioginiuose merų rinkimuose 2015 metais, perrinktas – 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)