Politologės Rimos Urbonaitės kreipimąsi gavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį pripažino D. Kepenį pažeidus Politikų elgesio kodeksą, o jo teiginius – keliančiais pavojų visuomenės saugumui. Šių metų balandį surengtoje spaudos konferencijoje D. Kepenis tvirtino, kad 6 mlrd. eurų yra išleidžiama vienai sugalvotai ligai, kuri vystosi tik pas apsileidėlius.

„Šeši milijardai išleisti vienai ligai gydyti, ligai, kuri yra sugalvota... Apsileidėlių, ir jinai pas juos tikrai vystosi, pas apsileidėlius. Pas žmones, kurie rūpinasi, ta liga užgęsta tuoj pat. Ji pabėga, kaip ir gripai visi dingo, tymai visi dingo. Viskas dingo nuo sveikų žmonių, kaip vanduo nuo žąsies“, – tuomet kalbėjo D. Kepenis.

Tačiau LVŽS pirmininkas R. Karbauskis šiuose pasisakymuose neįžvelgia nieko blogo ir, nors Etikos komisijos sprendimo jis tvirtina nekvestionuojantis, tačiau pabrėžia, kad etikos sargai neįvertino konteksto, kuris būtų leidęs suprasti tikrąją D. Kepenio minčių prasmę.

„Aš suprantu, ką Seimo narys turėjo galvoje. Jis turėjo galvoje, kad žmonės nesirūpina savo imunitetu, ir jis tikrai nenorėjo tų žmonių įžeisti, tik savo pasisakyme kažkur jis ne viską pilnai išdėstė. Esu įsitikinęs, kad savo pasisakyme jis sakė apie tai, bet tai, kaip pasakė, matyt, kad Seimo komisija įvertino be konteksto, ką jis norėjo pasakyti“, – Eltai kalbėjo R. Karbauskis, kartu pažymėdamas, kad, nors ne visada sutinka su D. Kepeniu, gerbia jo įsitikinimus.

„Aš iš tikrųjų gerbiu Kepenį už jo įsitikinimus, jo įsitikinimai labai dažnai skiriasi nuo mano ir partijos kolegų, bet tai yra įsitikinimai, kurie susiję su sveika gyvensena, ir jis, tik gero norėdamas, tokius dalykus šneka, jis tikrai nelinki žmonėms nieko blogo ir tiesiog galvoja, kaip padaryti, kad žmonės būtų sveikesni“, – tvirtino R. Karbauskis.

D. Kepenis: apsileidėliais vadinau asmenis, kurie nesilaiko saugumo reikalavimų

Tuo metu pats D. Kepenis taip pat tikino, kad sprendimą priėmusi Etikos ir procedūrų komisija neįvertino aplinkybių, kuriomis buvo išsakyti šie teiginiai. Parlamentaro teigimu, prieš tai konferencijoje kalbėję pašnekovai sakė, kad COVID-19 virusu nesuserga tie, kurie sportuoja, o pats „valstietis“ apsileidėliais vadino tuos, kurie nesilaiko numatytų saugumo reikalavimų.

„Jeigu įsigilintumėte, kokiomis aplinkybėmis tai buvo pasakyta, tai matytumėte, kad šalia manęs kalbėjo du sporto klubų vadovai, kurie tvirtino, kad visi žmonės, kurie sportuoja ir stiprina savo sveikatą, neserga jokiais kovidais. Tai ir pasakiau, kad žmonės, kurie nesilaiko 2 metrų atstumo, nesiplauna rankų, nenešioja kaukių (tai čia tokios trys priežastys, daugiau variantų nėra), tai reiškia, kad jie apsileidėliai, nes nesilaiko taisyklių“, – Eltai savo pasisakymo aplinkybes dėstė D. Kepenis.
LVŽS frakcijos narys taip pat pabrėžė, kad nenorėjo įžeisti užsikrėtusių koronavirusu, o saugumo reikalavimų nesilaikančius asmenis galima pavadinti ir kitokiais epitetais.

„Neturėjau jokios minties kažką įžeisti ar užgauti, aš tiesiog patikslinau, kad yra taisyklės, kurių reikia laikytis. Tai kas nesilaiko, tai kaip galima pavadinti? Ar jis apsileidėlis, neklaužada ar dar kažkoks. Čia daug sinonimų, kai žmogus nesilaiko taisyklių“, – sakė „valstietis“.

R. Karbauskis atsiprašo už partijos narį, tačiau jam turi tik vieną pastabą

„Valstiečių“ lyderis tikina apgailestaujantis, kad dalis žmonių, negirdėjusių visų D. Kepenio pasisakymų ir ne iki galo įsigilinusių į kontekstą, kuriame politikas kalba, pilnai nesuprato parlamentaro idėjų ir dėl to galėjo įsižeisti išgirdę jo pasisakymus.

„Jeigu kas nors priimtų mano atsiprašymą už jo žodžius, pasakant, kad kolega tikrai suklydo, kad jis bendrame kontekste nepasakė šito. Ne visą laiką žmogus gali pakartoti, jam atrodo, kad tas kontekstas jau suprantamas, kai jis tai jau tūkstantį kartų pasakęs, bet vis tiek kažkas nėra girdėjęs konteksto, ir kažkas sureaguoja taip, kaip sureaguoja. Aš pilnai suprantu, kad sureagavo nesuprasdami konteksto“, – apgailestavo R. Karbauskis.

R. Karbauskis tvirtina, kad, sutikęs etiką pažeidusį partijos narį, jam būtinai išsakys pastabą, jog šis ateityje savo pasisakymais nepaliktų vietos interpretacijoms.

„Jeigu aš turėčiau pastabą kolegai, ir aš ją turėsiu, pasakysiu prie progos: kalbėdamas kažką, pasakyk iki galo pilnai, kad nebūtų galima interpretuoti. Jis tikrai nenorėjo pasakyti, kad žmonės, kurie susirgo kovidu ir atsitiko tragiški įvykiai, kad tai yra apsileidę žmonės“, – sakė LVŽS lyderis.

Ragina neriboti teisės turėti nuomonę

Pats D. Kepenis pabrėžia, kad jis tokiais pasisakymais atstovauja savo rinkėjams, kurie prašo ginti jų interesus, o pats parlamentaras tiesiog vykdo savo konstitucinę pareigą.

„Mane išrinko tūkstančiai Lietuvos gyventojų, ir absoliuti dauguma tų žmonių manęs prašo, reikalauja, kad aš ginčiau jų interesus. Kad jiems nereikėtų to Galimybių paso, kad ištisai nereikėtų vaikų testuoti einant į mokyklą, jau nekalbu apie skiepus. Mano rinkėjai manęs reikalauja, aš darau tai, ką man sako rinkėjai. Tai kas čia neaišku“, – įsitikinęs D. Kepenis.

Nors R. Karbauskis pažymi, kad nevisiškai sutinka su D. Kepenio požiūriu į koronaviruso plitimą bei imuniteto įtaką apsisaugant nuo šios ligos, tačiau „valstiečių“ lyderis taip pat ragina neriboti žmonių teisės į nuomonę.

„Mūsų pozicijos skiriasi. Imunitetas šitoje vietoje gali nepadėti žmogui, bet jis yra šiek tiek teisus. Medikai neneigtų to, kad stipraus imuniteto žmonės lengviau perserga kovidu, bet vėlgi, kai mes pažiūrime į vyresnius žmones, ten joks imunitetas nebepadeda“, – teigė R. Karbauskis, kartu pažymėdamas, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi turėti teisę į nuomonę.
„Tikriausiai nepradėsime riboti teisės Seimo nariams, kaip ir bet kuriam kitam Lietuvos piliečiui, turėti savo nuomonę“, – mano „valstiečių“ pirmininkas.

R. Karbauskis: T. Tomilinas išdavė svarbiausią partijos vertybę

Tačiau antradienį palaikymą valdančiųjų parengtam Partnerystės įstatymo projektui išsakęs LVŽS frakcijos narys T. Tomilinas susilaukė visiškai kitokios reakcijos nei etiką pažeidęs D. Kepenis.

Pasak R. Karbauskio, tradicinės šeimos vertybės yra pačios svarbiausios „valstiečiams“. T. Tomilinas Seimo salėje kalbėjo, kad normali parlamentinė diskusija dėl Partnerystės galėtų nuraminti visuomenėje susikaupusias aistras, o homoseksualių asmenų teises, pabrėžė parlamentaras, taip pat būtina užtikrinti, kadangi jie irgi yra žmonės. Šie pasisakymai, R. Karbauskio vertinimu, yra „valstiečių“ rinkėjų bei partijos narių išdavystė.

„Tradicinės šeimos vertybė LVŽS yra pati svarbiausia, iš jos išeina ir socialinė politika, ir švietimas, ir daugelis kitų dalykų. Tai šioje situacijoje klausimas yra dėl Seimo nario ir LVŽS nario Tomo Tomilino, vicepirmininko. Jis pasielgė labai neteisingai savo kolegų, bendrapartiečių, rinkėjų atžvilgiu. Jis gynė ir agitavo už visiškai priešingas „valstiečiams“ vertybes (...) čia yra paprasčiausiai mūsų visų išdavystė“, – mano R. Karbauskis, kartu pažymėdamas, kad parama Partnerystės įstatymo projektui yra geriausias būdas susigadinti įvaizdį tarp „valstiečių“.

„Aš žinau, kad daugelis sąjungos narių yra šokiruoti tuo, kaip jis elgiasi. O kodėl jis taip elgiasi, man sunku suvokti. Nes, jeigu žmogus norėjo pakenkti savo įvaizdžiui LVŽS, tai tikriausiai pasirinko patį geriausią, stipriausią variantą sau pakenkti“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Daugelis partijos narių „šokiruoti“ T. Tomilino elgesiu

Nors LVŽS lyderis nebuvo toks kritiškas kitų dviejų frakcijos narių (Luko Savicko ir Rūtos Miliūtės), balsavusių už Partnerystės įstatymo projektą, atžvilgiu, jis mano, kad šie politikai taip pat apgavo „valstiečių“ rinkėjus.

„Du žmonės iš balsavusių kitaip nėra LVŽS nariai, jiems tik mano linkėjimas prisiminti, kieno sąraše jie buvo ir kas už juos balsavo. Lieka pasakyti: mielieji, jūs tikriausiai apgavote rinkėjus ir mus“, – sakė R. Karbauskis.

Visgi T. Tomilino pažiūras „valstiečių“ pirmininkas vertina kur kas kritiškiau, kadangi jis ne tik yra frakcijos narys, tačiau priklauso partijai bei yra šešėlinio LVŽS Ministrų Kabineto narys, todėl jo atžvilgiu gali būti taikomi tam tikri sprendimai.

„Tomas yra atskiras klausimas, nes tai yra partijos narys, kuris tuos dokumentus, kuriuos partija priiminėjo, matė, skaitė, žino apie tai. Jo elgesys šioje vietoje tikrai yra šokiruojantis. Mes dėl to turėsime šnekėtis. Apie pašalinimą iš sąjungos nekalbama, bet kiti sprendimai (jis yra šešėlinės Vyriausybės ministras) gali būti“, – teigė R. Karbauskis.