Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala laidoje Delfi diena sako, kad kol kas atrodo, jog ES valstybės randa konsensusą, tačiau daugelis detalių dar nėra žinomos.

„Europos Sąjunga paprastai yra sudėtingai veikiantis organizmas, nes tenka suvienyti dvidešimt septynias valstybes, todėl tenka suvienyti skirtingą požiūrį į užsienio politiką turinčias valstybes, bet tai, kad jau pirmadienį, kai buvo praėjusi mažiau nei para nuo to, kas įvyko po lėktuvo užgrobimo, buvo priimti gilesni sprendimai ir žengtas žingsnis link gilesnių sankcijų. Tai rodo, kad šiuo atveju konsensusas pakankamai tvirtas, nors, žinoma detalių dar nežinome, bet pozityvu tai, kad tie žodžiai, kurie buvo pakartoti iš karto po to, kai įvyko incidentas – jie pradeda vis labiau virsti politiniu kūnu ir praktikoje“, – sako L. Kojala.

Linas Kojala

Paklausus, ar ketvirtasis sankcijų paketas nebus tik toks žingsnis, kuris realiai nelabai turės kokios nors naudos, politologas Rytis Jurkonis sako, kad ir dabartinės sankcijos turi reikšmę, nes kalbame apie finansinius praradimus.

„Jis bet kuriuo atveju bus (ketvirtasis sankcijų paketas). Klausimas, tik kiek atkris pavardžių to proceso metu. Tai dažniausiai ir yra priežastis, kodėl bandoma tai daryti ne taip viešai, nes atsiranda lobistų, tam tikrų žmonių, kurie pasistengia, kad viena ar kita kompanija būtų nuimta, bet nereikia savęs klaidinti, kad tos sankcijos, kurios buvo priimtos, jos nieko nereiškia.

Aišku, režimas bando mums signalizuoti, kad jis laikosi tvirtai ir visi įžūlūs aktai bando tai signalizuoti, bet kiekvienas finansinis įrėžimas, oro erdvės uždarymas, tai reiškia nemažus pinigus Baltarusijos režimui, kurio socioekonominė situacija nėra labai gera. Aišku, jie visada tikisi, kad Kremlius tuos praradimus kompensuos, bet tai žeidžia šiek tiek ir Kremlių. Nereikia plakti savęs, kad mes nieko nedarome, bet reikia išmokti ir kai kurias pamokas, veikti greičiau, ryžtingiau. Kuomet režimas bando tyčiotis iš tarptautinės teisės normų, reikia duoti tam tinkamą atkirtį.“

Vytis Jurkonis

„Nuo to, kiek mes būsime ryžtingi Baltarusijai, tai bus ir signalas Kremliui. Jeigu mes būsime per minkšti, Kremliui bus atleistos vadelės daryti ką nori, jeigu sureaguosime labai griežtai, Kremlius irgi supras, kad va čia raudonos linijos ir yra. Mūsų reakciją į visa tai stebi Kremlius, taip pat visi kiti autoritariniai režimai. Tai irgi signalizuoja, kiek gyvybinga yra mūsų tarptautinė sistema ir kiek už jos veiksmingumą mes esame pasirengę kovoti“, – pridūrė politologas.

L. Kojala taip pat laidoje tikino, kad lėktuvo incidentas yra jau tarptautinė problema, ir į tai kreipiama jau daugiau dėmesio nei į protestus, kurie buvo prasidėję dar praėjusiais metais.

„Lėktuvo incidentas parodė, kad bet kas, net ir su jokiais politiniais procesais nesusiję žmonės gali tapti taikiniu – tiesiogine ar netiesiogine to žodžo prasme. Manau, kad Lietuvoje to įrodynėti daug kam ir nereikėjo, bet tai buvo proga kitaip suvokti situacią ir kai kuriose Vakarų šalyse, kurios turbūt suvokia tai, kas vyko dar praėjusiais metais“, – įvertino politologas.

Paklausus, ko vis tik galime tikėtis iš JAV prezidento ir Rusijos prezidento susitikimo, R. Jurkonis tikino, kad bus aptarti du svarbiausi klausimai.

Joe Bidenas, Vladimiras Putinas

„Labai sudėtingas susitikimas ir tų klausimų tikrai yra ne vienas. Pavyzdžiui, Vidurio Rytai, bet neabejotinai ir tai, kas nutiko Baltarusijoje. Neabejotinai šalys mato, kad sprendimo raktas Baltarusijos situacijos krizėje iš dalies yra Kremliuje. Manau, kad neišvengiamai Baltarusijos klausimas bus aptariamas, bet kartu labai noriu tikėtis ir ženkų yra, kad JAV administracija, jau ir prieš tai buvusi, iš arti stebėjo procesus mūsų regione, o ši administracija yra lyg ir pasiryžusi labiau įsitraukti į visa tai. Neabejotina, kad Vidurio Rytų ir Baltarusijos klausimai bus ant darbotvarkės stalo“, – sako politologas.

Anot L. Kojalos, iki Putino ir Bideno susitikimo dar galime sulaukti ne vieno įžūlaus pareiškimo ir iš Lukašenkos.

„Yra daugybė žinučių, kurios yra skirtos nukreipti dėmesį, pamiršti, kas nutiko iš tikrųjų ir neleisti susikoncentruoti į svarbiausius dalykus, pavyzdžiui, sankcijas, suimtąjį ir jo draugę, jų sveikatą, bei Vakarams ieškoti būdų, kaip tai išspręsti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)