Pasak prezidento, Bendrijos lyderiams pavyko pasiekti tai, „ko nesitikėjo Baltarusijos diktatorius“.

„Manau, kad reakcija bus nervinga. Priemonės, kurios buvo pasiūlytos, yra gana skausmingos, yra susijusios su ekonominiais nuostoliais režimui“, – antradienį po Europos Vadovų tarybos posėdžio Prezidentūros išplatintame vaizdo įraše teigė G. Nausėda.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Minsko įvykdytą priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą.

Jie taip pat pareikalavo paleisti porą, nurodė ES Tarybai „priimti būtinų priemonių, kad būtų uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžiai ES oro erdvėje ir uždaryta prieiga prie ES oro uostų reisams, aptarnaujamiems tokių oro bendrovių“ bei paragino ES įsikūrusias vežėjas vengti šios šalies oro erdvės.

Be kita ko, ES šalių vadovai sutarė, kad būtų išplėstas sankcijų Minsko režimui sąrašas tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, taip pat – įtrauktos tikslinės ekonominės sankcijos, kurias turės pasiūlyti Europos Komisija.

A. Lukašenka trečiadienį Baltarusijos parlamente planuoja paskelbti savo pareiškimą.

Oro bendrovės „Air France“, „Finnair“ ir „Singapore Airlines“ antradienį prisijungė prie virtinės vežėjų, nusprendusių sustabdyti skrydžius virš Baltarusijos.

G. Nausėdos teigimu, šiuo metu „Baltarusijos dangus yra tuščias“.

Baltarusija tampa izoliuota sala, bet ne tokia sala, apie kokią svajojo ponas Lukašenka“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Be to, Baltarusija buvo pakėlusi naikintuvą MiG-29 ir karinį sraigtasparnį Mi-24 priversti nutupdyti civilinį orlaivį.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas, žurnalistas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė S. Sapega.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)