Už po svarstymo balsavo 111 Seimo narių, prieš nebuvo, susilaikė 1.

Siūloma nuo šių metų liepos 1 dienos išmoką skirti skurdžiausiai gyvenantiems vienišiems neįgaliems ir pensinio amžiaus sulaukusiems žmonėms – tiems, kurie dabar gauna šalpos pensijas ar mažų pensijų priemokas. Nuo kitų metų naująją išmoką gautų visi vieniši senjorai ir neįgalieji, nesvarbu, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nesukūrę šeimos.

Išmokos dydis 2021 metais – našlių pensijų bazinis dydis (28,63 euro), o nuo 2022 metų – 32 eurai.

„Statistika rodo, kad vieniši žmonės dažniausiai patenka į skurdo spąstus arba jie gyvena ne taip oriai, kaip norėtų. Suprantu, kad tie 28 ar 30 eurų nėra tie pinigai, kurie išgelbėja žmonės, bet tai geriau negu nieko”, – Seimo posėdyje sakė socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sakė, kad vieniši vyresnio amžiaus žmonės patiria didžiausią skurdą ir atskirtį.

„Pirmiausia tai sprendimai ne apie pinigus ar jų dydį, bet apie požiūrį į žmogų, jo orumą, galimybes mažinti neteisingumo jausmą. Vieniši vyresni žmonės patiria ne tik didžiausią materialinį skurdą, bet išgyvena ir didelę atskirtį. Skaičiuojama, kad tikslinė auditorija, į kurią taikomos šios išmokos – žmonės daugiau kaip 65 metų, gyvenantys vieni – 47 proc. jų patiria skurdą”, – sakė M. Lingė.

Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė sakė, kad šis sprendimas yra pribrendęs.

„Turime maždaug 180 tūkst. vienišų žmonių, kurių nelietė vadinamosios našlių pensijos, o statusu jie gyvena panašiai kaip našliai”, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Lėšų poreikis šiam siūlymui įgyvendinti 2021 metais siektų 15 mln. eurų, 2022 metais – 106 mln. eurų, 2023 metais – taip pat 106 mln. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)