Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis teigė, kad pirmadienį susisiekė su R. Pratasevičiaus artimaisiais, kurie pateikė argumentų, kad aktyvisto sveikatos būklė gali būti tikrai prasta.

„Vakar susisiekėme su R. Pratasevičiaus artimaisiais ir galiu pasakyti tik tiek, kad jų rūpestis yra pagrįstas. Neatskleidžiant asmeninių detalių, tai, kas paskleista viešojoje erdvėje, turi pagrindą“, – sakė jis.

Perklaustas jis tvirtino, kad dėl jo sveikatos būklės yra „susirūpinta“.

Kalbėdamas apie vaizdo įrašą, G. Landsbergis sakė, kad jis nerimauja dėl to, kad R. Pratasevičius galėjo būti priverstas sakyti realybės neatitinkančius žodžius, klausimų kelia ir nubrozdinimai ant jo veido.

„Paties Ramano vaizdo įrašas kelia didžiulį nerimą – turbūt ne man vienam susidarė toks vaizdas, kad jis galėjo būti priverstas, prievarta išsakyti tuos žodžius. Akivaizdu, kad jis tarė juos ne savo noru. Mes matome ir tam tikrus nubrozdinimus jo veide, tikrai palieka įtarimą, ar jis nebuvo verčiamas fiziškai, kankinamas kaip nors. Tai yra didžiulis rūpestis, tiek ir jo tėvams, visai tarptautinei bendruomenei“, – antradienio rytą sakė užsienio reikalų ministras.

Jis dar kartą pakartojo, kad reikalauja kuo greičiau paleisti jį ir jo draugę Sofiją Sapegą, leisti jiems grįžti į Vilnių.

Ramanas Pratasevičius

Delfi primena, kad Baltarusijos valstybinė televizija pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sulaikytas opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius sako bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

„Laba diena, aš vardu Ramanas Pratasevičius. Vakar buvau sulaikytas VRM darbuotojų Nacionaliniame oro uoste Minske. Šiuo metu esu Minsko miesto 1–ajame tardymo izoliatoriuje. Galiu pareikšti, kad jokių sveikatos problemų, taip pat dėl širdies ar kokių nors kitų organų, man neiškilo. Darbuotojų elgesys su manimi – maksimaliai korektiškas ir atitinkantis įstatymus. Šiuo metu toliau bendradarbiauju su tyrimu ir duodu prisipažįstamuosius parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minsko mieste“, – vaizdo įraše sakė disidentas žurnalistas.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.


Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas kartu su savo mergina – Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studente, Rusijos piliete S. Sapega.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, apgręžti civilinį orlaivį panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG–29 ir sraigtasparnis Mi–24.

Anksčiau pirmadienį komentuodamas nepatvirtintus baltarusių opozicijos pranešimus apie galimą R. Pratasevičiaus sveikatos pablogėjimą Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pavelas Jablonskis naujienų televizijai TVN24 sakė, kad „mes irgi gavome tokį signalą... Tai labai neramina, ypač atsižvelgiant į faktą, kad Baltarusijos opozicionieriai neaiškiomis aplinkybėmis taip pat miršta kalėjimuose“.

„Gavome signalą iš pono Ramano Pratasevičiaus motinos, kad [jo] sveikatos būklė labai rimta. Tiek tegaliu pasakyti šia tema“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)