„Mums buvo labai svarbu pasiųsti signalą ir pasiųsti jį taip greitai, kad niekam net nesusidarytų abejonės, kad štai Europos Taryba diskutuoja, filosofuoja ir sprendimai nepriimami. Štai kodėl mes baigėme diskusiją anksčiau, nei aš tikėjausi, ir tekstas buvo patvirtintas pakankamai vieningu sutarimu, pakankamai greitai ir išplatintas labai ankstyvais Briuselio standartais laiku“, – Prezidentūros perduotame vaizdo įraše sakė šalies vadovas.

Pasak jo, diskusijų metu pavyko pasiekti, kad būtų išplėstas sankcijų Minsko režimui sąrašas tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, taip pat – įtrauktos tikslinės ekonominės sankcijos, kurias turės pasiūlyti Europos Komisija.

„Tos tikslinės ekonominės sankcijos atsirado neatsitiktinai. Iš tikrųjų esame susirūpinę, kad plačios ekonominės priemonės gali turėti neigiamos įtakos ir pačiai Baltarusijos pilietinei visuomenei, žmonėms, kurie kovoja prieš režimą, todėl turi būti subtilus priemonių naudojimas ir turi būti nukreiptas pirmiausia į tuos, kurie yra atsakingi už šituos baisius veiksmus, kuriuos dabar daro Baltarusijos režimas“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pasak jo, Lietuvai EVT posėdyje pirmadienį buvo suteikta galimybė pradėti diskusijas.

„Manau, kad tai dėl mūsų aktyvios pozicijos tiek praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, vėliau sekusiais mėnesiais, žinoma, ir dėl to, kad esame tiesiogiai paveikti šito beprecedenčio įvykio“, – pažymėjo šalies vadovas.

Baltarusijos režimo veiksmai priverstinai nutupdžius Minske keleivinį „Ryanair“ lėktuvą, pasak G. Nausėdos, paskatino ES vadovus įsiklausyti į Lietuvos keliamą susirūpinimą dėl Astravo atominės elektrinės (AE).

„Aš taip pat specialiai iškėliau klausimą dėl Astravo AE, nes šis objektas dabartiniame kontekste atrodo dar baisiau. Jeigu režimas gali nesiskaityti su pavojumi žmonių gyvybėms skrendant lėktuvais, tai juo labiau jis gali nelabai rūpintis ir galimomis pasekmėmis įvykus incidentui Astravo AE. Kolegos labai supratingai priėmė šią informaciją ir, manau, kad mūsų diskusijos su Europos Komisija ir su kolegomis Latvijoje bei Estijoje dėl elektros energijos neprikimo iš Baltarusijos turėtų judėti daug greičiau ir duoti apčiuopiamus rezultatus“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak jo, EVT posėdyje vyko „istorinė ir labai įvairialypė diskusija“ ir „ko gero, mes pirmą kartą po labai ilgos pertraukos turėjome labai principingą ir labai gilią poziciją Rusijos klausimu“.

„Tai džiugina, tai rodo, kad vis daugiau ES valstybių pajunta savo kailiu, kokia yra Rusija, kokį elgesį ji demonstruoja ir ko ji siekia. Vienas iš tokių leitmotyvų, aš labai remiu šią nuostatą, kad Rusija stengiasi suskaldyti mūsų vienybę. Todėl geriausias receptas atlaikyti Rusijos spaudimą – demonstruoti vienybę visais principiniais klausimais, visais santykių su Rusija, ir ne tik su ja klausimais“, – sakė G. Nausėda.

Anot jo, vieninga ir Rusijos veikimui atspari ES pozicija suteikia daugiau motyvacijos ir vilties ir Rytų partnerystės šalims.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, taip pat paragino Bendrijos oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės.

Taip pat nurodė, kad Bendrija turėtų kuo greičiau apsvarstyti naujas tikslines ekonomines sankcijas Minsko režimui.

ES lyderiai pareikalavo, kad abu sulaikytieji, skridę iš Atėnų į Vilnių, būtų „nedelsiant paleisti ir kad būtų užtikrinta jų judėjimo laisvė“, sakoma pranešime.

Jie taip pat paragino Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją (ICAO) skubiai ištirti šį „beprecedentį ir nepriimtiną incidentą“.

ES Taryba raginama „priimti būtinų priemonių, kad būtų uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžiai ES oro erdvėje ir uždaryta prieiga prie ES oro uostų reisams, aptarnaujamiems tokių oro bendrovių“.

ES lyderiai išreiškė solidarumą su Latvija, Baltarusijai priėmus sprendimą išsiųsti beveik visus šios Baltijos šalies ambasados Minske darbuotojus dėl incidentą Rygoje, kai oficiali Baltarusijos vėliava buvo pakeista istorine baltos ir raudonos spalvų baltarusių vėliava.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)