„Jau antra para, kai Ramanas Pratasevičius sulaikytas, ir mes nežinome iki šiol, kur jis ir kokios būklės. Yra didelė tikimybė, kad jis šiuo metu patiria specialiųjų tarnybų pareigūnų kankinimą“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė ji.

„Su juo buvo sulaikyta jo mergina Sofija Sapega, jai 23 metai, ji skrido tuo pačiu reisu. Iš jos giminių žinome, kad ji buvo nuvežta į Okrestiną (laikinojo sulaikymo izoliatorių – BNS). Sofija yra Rusijos pilietė, ir žmogaus teisių gynėjai praneša, kad Rusijos konsulas atsisakė jai padėti“, – teigė S. Cichanouskaja.

Ji sakė, kad kol kad nežinoma, kuo kaltinama mergina.

S. Sapega studijuoja Vilniuje įsikūrusiame Europos humanitariniame universitete.

S. Cichanouskaja tvirtino nuolat palaikanti ryšį su sekmadienį Minske sulaikyto blogerio, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjo R. Pratasevičiaus tėvais. Tačiau nei jie, nei pasamdytas advokatas kol kas neranda, kur laikomas žurnalistas.

„Baltarusijoje užtrunka kelias dienas giminėms sužinoti, kur yra jų artimasis“, – sakė opozicijos lyderė.

Jos teigimu, sekmadienį priverstinis keleivinio lėktuvo nutupdymas Minske parodė, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir jo režimas kelia grėsmę ne tik baltarusiams.

„Dabar visi supranta, kad grėsmė kyla ne tik baltarusiams, įvykdytas valstybinio terorizmo aktas. Dabar pavojuje bus bet kuris virš Baltarusijos skrendančio lėktuvo keleivis. Režimas pavertė mūsų šalį į Šiaurės Korėją Europos viduryje“, – sakė S. Cichanouskaja.

Ji teigė nuolat palaikantį ryšį su Europos Sąjungos, JAV politikais.

„Reikalaujame naujų sankcijų, Baltarusijos pašalinimo iš Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos ir tyrimo pradėjimo, kad visi kaltieji būtų nubausti. Taip pat prašome sustabdyti Baltarusijos narystę Interpole, nes režimas narystę joje naudoja savo politiniams tikslams“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Be to, Baltarusija buvo pakėlusi naikintuvą ir karinį sraigtasparnį priversti nutupdyti civilinį orlaivį.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas, žurnalistas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė S. Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.