„Skridau iš Atėnų. Nieko nesitikėjome. Viskas buvo gerai. Mes nieko nežinojome, kol lėktuvas pradėjo skristi lyg aplink savo ašį. Buvo maždaug be penkiolikos pirma, kai jis pradėjo suktis. Buvo keista. Daug kartų esu skridusi, nėra taip buvę.

Tada atrodo pradėjome leistis, ir įgula pranešė, kad leisimės Minske, ir kad pilotas patikslins (informaciją) ne už ilgo“, – pasakojo keleivė.

Moteris pasakojo, kad tada kilo sambrūzdis, žmonės pradėjo aptarinėti situaciją, todėl ji nelabai gerai išgirdo, ką sakė pilotas.

„Atrodo jis pasakė, kad leidžiamės Minske ne dėl kažkokių lėktuvo problemų, bet dėl to, kad – kažkokie techniniai nesklandumai Vilniaus oro uoste. Bent jau aš taip supratau. Bet gali būti, kad aš tik taip išgirdau. Nesu šimtu procentų tikra, kad taip tikrai pasakė, nes nelabai girdėjosi“, – sakė keleivė.

Moteris pasakojo, kad pats leidimasis Minske buvo labai nemalonus.

„Leidimasis buvo grubus, staigus. Tada mus pasitiko penkios ar šešios gaisrinės, greitoji pagalba, dar kažkokių institucijų mašinos ir gal 30-40 pareigūnų, oro uosto darbuotojų, žmonių su skirtingomis uniformomis“, – pasakojo keleivė.

Ji pasakojo, kad dar tuo momentu jie visiškai nieko nesuprato.

„Niekas nieko nežinojo. Tiesiog tas vaikinas, kuris vėliau ir dingo, pradėjo šiek tiek panikuoti. Bet, kadangi buvo leidimasis, aš toliau nuo jo sėdėjau, ir jau iš kitų girdėjau, kad kalbėjo su įgulos nariais. Bet pati nemačiau ir negirdėjau“, – sakė moteris.

Papasakojo, kaip atrodė patikros procedūros

Nusileidus ir šiek tiek palaukus, pasak pašnekovės, žmonės po keturis buvo pradėti išleidinėti iš lėktuvo pro priekinį ir galinį įėjimus.

„Po keturis žmones iš kiekvienos pusės išleisdavo. Reikėdavo sudėti daiktus ant žemės. Tada su šuniu patikrino daiktus, ir į autobusą reikėjo lipti. Aš išlipau jau praktiškai pačioje pabaigoje, po manęs liko tik keli žmonės. Tada tuo autobusu važiavome į terminalą“, – pasako moteris.

Ji sakė, kad įėjus į terminą, jie atsidūrė koridoriuje, kuris kai kam gal galėjo būti panašus į tunelį, ir ten atsistojo į eilę, nes vyko keleivių patikra.

„Tikrino pasus, daiktus. Pagal tai, kaip aš jaučiau, man tai neužtruko, maždaug tarp pusvalandžio ir valandos visa tai truko. Mus patikrino, ir nuvedė į laukimo salę“, – sakė moteris.

Ji pasakojo, kad Baltarusijos pareigūnai su ja elgėsi mandagiai.

„Viskas atrodė tvarkingai. Man nebuvo taip, kad jie sukeltų kažkokią baimę“, – sakė ji.

Pradžioje nesuprato, kodėl apklausinėja tą jaunuolį

Moteris sakė, kad, nors sėdėjo nelabai toli nuo vėliau sulaikyto Baltarusijos opozicionieriaus Ramano Pratasevičiaus, jo labai neįsiminė.

„Aš labai buvau susikoncentravusi į patį skrydį, kadangi bijau skristi. Aš jį daugiau mačiau, kai buvome autobuse, kai jį apklausinėjo šiek tiek prie autobuso. Bet mes tikrai nesupratome. Mes net nežinojome, kas jis toks. Tai mūsų mintis buvo, kad galbūt jis pasakė kažkokį neleidžiamą žodį arba kažką turėjo su savimi. Taip svarstėme tarp grupelės asmenų, kur aš stovėjau“, – pasakojo pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad paskui jau iš kitų lietuvių girdėjo, kad jis nusimovė apsauginę veido kaukę, ir pasakė: „įsidėmėkite mano veidą, nes man gresia mirties bausmė. Jūs dar apie mane išgirsite“, arba kažkaip panašiai.

„Bet tai irgi gali būti gandų lygyje. Nes man taip niekas nesakė, sakė kitiems lietuviams, o jie man pasakė. Ir paskui jį su drauge dar pro mus pravedė“, – sakė pašnekovė.

Įstrigo nežinomybės jausmas

Moteris pasakojo, kad tuo metu, kai jie jau buvo laukimo salėje, jautėsi nežinomybė, kiek visa tai užtruks, ir kas nutiko, – ar sugedo lėktuvas, ar dar kažkas nutiko, ar jie turės ten likti nakvoti.

„Ten buvo internetas. Žmonės pradėjo skaityti straipsnius. Ten buvo trys versijos. Viena versija buvo, kad kilo kažkokie konfliktai tarp įgulos ir keleivių. To tikrai nebuvo.

Kita versija buvo, kad, bent man kaip sakė, kad čia buvo kažkoks Cichanouskajos patarėjas. Niekas dar nežinojo, ar jis žurnalistas, ar – kas, viskas buvo gandų lygyje.

Trečia versija buvo, kad lėktuvas buvo užminuotas. Bet mes nieko nežinojome. Įgula pradžioje buvo kartu su mumis, paskui juos kažkur išvedė“, – sakė pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad laukimo salėje buvo šurmulys, tačiau ji teigė nepastebėjusi, kad kažkas panikuotų.

„Mačiau, vaikai lakstė, žaidė. Man ir tiems, kurie buvo aplinkui nebuvo kažkokios didelės baimės. Aš bent jau to nejaučiau“, – sakė ji.

Keleivė pati savo akimis per langą lėktuvą lydėjusio naikintuvo nematė. Tik girdėjo iš kitų, kad kažkas jį matė.

Skrydis atgal užtruko

Galiausiai moteris pastebėjo, kad pradėjo formuotis eilė.

„Aš praktiškai paskutinė išėjau iš laukimo salės. Ir susėdome į autobusą ir į lėktuvą. Dar paskui lėktuve gal apie 1.20 val. mus laikė, nes vis negalėjome dėl kažkokios priežasties pakilti. Vis pavažiuodavome, sustodavome. Vėl pavažiuojame, vėl sustojame, ir nesupratome, kodėl tai vyksta. Kai kurie žmonės į tualetus prašėsi.

Paskelbė, kad skrisime 30 minučių, bet tas laikas užsitęsė iš viso gal dvi valandas. Viskas labai ilgai vyko, kol mums leido pakilti“, – sakė keleivė.

Moteris prisiminė, kad nusileidus į lėktuvą įlipo premjerė Ingrida Šimonytė.

„Pradžioje kažkas sako: „ministrė Šimonytė“. Galvojome, kad gal čia juokauja. Bet iš tikrųjų taip buvo. Tada ji pasakė kalbą. Tada pareigūnas pasakė, kad tam tikri žmonės turės vykti atskiru autobusu į apklausas“, – sakė ji.

Dar pašnekovė prisiminė, kad lėktuvui nusileidus Vilniuje visi labai plojo.

„Kažkas sakė, kad „gyvenime neplojau. Pirmą kartą ploju, bet yra dėl ko“, – pasakojo moteris.

Lėktuvas atrodė tuštesnis negu prieš tai

Moteris prisiminė, kad skrydyje iš Minsko pastebėjo, kad lėktuvas buvo tuštesnis.

„Atrodė, kad kažko trūksta. Galvojome, kad gal Baltarusijos piliečius gal paleido. Bet paskui su kitais baltarusiais pašnekėjome, kad jie su baltarusiškais pasais prašėsi važiuoti į Gardiną per Baltarusijos teritoriją, ir jų neišleido. Taip ir nesupratome, tikrai atrodo, kad pamažėjo žmonių“, – pasakojo keleivė.

Ji galėjo tik patvirtinti, kad iš Minsko į Vilnių jau nebeliko R. Pratasevičiaus.

„Bet mes ir iš spaudos žinojome. Tik buvo toks gandas, kad (…) Lietuva tikisi, kad jį irgi kartu leis kartu su mumis skristi, ir neva mes laukiame jo. Bet jis su mumis atgal neskrido“, – sakė moteris.

Iki šiol nemiegojo

Pašnekovei dar įsiminė, kad skrydis į Lietuvą jai pasirodė labai lėtas.

„Atrodė, kad mes sklendėme, o ne skridome. Atrodo, kad užtruko“, – sakė ji.

Pirmadienio popietę, kai kalbėjosi su „Delfi“, moteris sakė dar nemiegojusi.

„Vakar atrodė, kad nebuvo to streso, o šiandien jau pareina kažkoks labai nemalonus jausmas. Galbūt dėl to, kad pasiskaičiau, skaičiau straipsnį, kad neva būtų galėję numušti, tai šiandien jau toks nelabai koks jausmas yra atėjęs“, – sakė moteris.

Apgręžtas ir nutupdytas lėktuvas

Sekmadienį prie Lietuvos sienos priverstinai apgręžtas ir Baltarusijos sostinėje nutupdytas keleivinis „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, tam panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta, kad būtų sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (473)