Ji pasakojo, kad pati yra Lietuvos pilietė, o jos vyras – Europos Sąjungos. Lietuvė ištekėjo už vokiečio, bet pora gyvena ir dirba Belgijoje. Tačiau jie grįžo į Lietuvą ilgesniam nei trijų mėnesių laikotarpiui, mat abu yra vaiko auginimo atostogose ir čia nori praleisti šiek tiek daugiau nei tris mėnesius.

„Deja, kai aš, Lietuvos Respublikos pilietė, ir mano vyras, Europos Sąjungos pilietis, norėjome pasiskiepyti „AstraZeneca“ gyvoje eilėje Taikos pr. 76 Klaipėdoje, mes negalėjome to padaryti, nes nemokame PSD Lietuvoje.

Už vakciną ir darbuotojų darbą būtume mielai užsimokėję patys. Lietuvoje praleisime 3 mėnesius, nes abu esame 9 mėnesių amžiaus vaiko auginimo atostogose“, – teigė ji.

Pasak moters, jiems buvo paaiškinta, kad norint pasiskiepyti Lietuvoje, sutuoktiniai turi deklaruoti gyvenamąją vietą arba gauti leidimą gyventi Lietuvoje bei gauti S1 formą.

„Anot tarnybų, šis procesas greičiausiai užtruktų net ilgiau nei 3 mėnesius. Mums vienintelė išeitis – skristi atgal į šalį, kurioje dirbame, su mažu vaiku, rizikuoti užsikrėsti skrydžio metu, pasiskiepyti, grįžti atgal, testuotis bei karantinuotis. Ir taip du kartus.

Argi tai logiška? Ar negalima padaryti išimčių, žinant, kad norinčių skiepytis „AstraZeneca“ nepakanka ir vakcinos baigus galiojimo laikui yra sunaikinamos?“, – stebėjosi ji.

„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso

Moteris taip pat prašė paaiškinti, „kodėl geriau yra sunaikinti vakcinas nei paskiepyti žmones, kurie trumpam laikui yra atvažiavę į šalį, nori pasiskiepyti ir gali potencialiai užsikrėsti bei užkrėsti kitus?“

Paaiškino galiojančią tvarką

Klaipėdos miesto savivaldybė komentavo, kad jų Sveikatos apsaugos skyrius informavo, kad organizuojant skiepijimo procesą vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatyta tvarka.

„Dėl išsamesnio tvarkos paaiškinimo rekomenduojame kreiptis į SAM.“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) komentavo, kad pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos gali tie užsieniečiai, kurie turi teisę gyventi Lietuvoje.

„Atvykstantys laikinai turizmo, verslo ar asmeniniais tikslais turėtų pasiskiepyti toje šalyje, kurioje nuolat gyvena. Kad galėtų pasiskiepyti, Lietuvos Respublikos piliečiai taip pat turi gyventi Lietuvoje (jei buvo išvykę, kai atvyksta turi gyventi ilgiau kaip 183 dienas per metus).

Europos Sąjungos šalių piliečiai turi teisę laikinai gyventi Lietuvoje (taigi ir skiepytis), jei atvyksta gyventi į Lietuvą ilgiau kaip 3 mėnesiams per pusę metų ir čia dirba, mokosi, studijuoja, stažuoja, tobulina kvalifikaciją arba jei jie yra tokių asmenų šeimos nariai“, - nurodė ministerija.

Taip pat priminė, kad dėl sudėtingos epidemiologinės situacijos Lietuvoje ir užsienyje gyventojams rekomenduojama susilaikyti nuo nebūtinų kelionių. Izoliacijos išimtys taikomos tiems keliautojams, kurie jau atvykdami į Lietuvą yra pilnai paskiepyti Europos Sąjungoje registruota vakcina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)