„Vakar vakare, pradėjus ikiteisminį tyrimą, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai aktyviai pradėjo ikiteisminio tyrimo veiksmus tam, kad užfiksuotų reikiamą informaciją, kuri gali būti reikšminga tolesniam tyrime“, – sakė generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 7 straipsnį dėl tarptautinių nusikaltimų, 100-1 straipsnį – dėl priverstinio dingimo ir 251 strps. 4 dalį – dėl orlaivio užgrobimo.

„Šiuo metu yra atliekama orlaivio oro uoste įvykio vietos apžiūra, kuri galimai užtruks iki vėlaus vakaro. Esame apklausę apie keliasdešimt asmenų, skridusių orlaivių, tarp jų – ir įgulos narius. Toliau atliekame kitus ikiteisminio tyrimo veiksmus“, – teigė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Pasak jo, kapitonas buvo apklaustas, vyksta papildoma jo apklausa.

"Tikslių duomenų dėl taktinių sumetimų ir jautrių dalykų mes neatsakinėsime“, – pažymėjo R. Kiškis.

Sprendimą priėmė kapitonas, pasitaręs su vadovybe

Jo teigimu, sprendimą nusileisti Minske priėmė lainerio kapitonas, pasitaręs su bendrovės „Ryanair“ vadovybe.

Pasak pareigūnų, paskutiniais duomenimis iš Atėnų į Lietuvą išskrido 126 žmonės, į Lietuvą grįžo 121. Kaip jau anksčiau skelbta, tarp jų buvo opozicijos blogeris R. Pratasevičius ir jo draugė. Kas yra kiti asmenys, kol kas neaišku.

„Paskutiniai duomenys, visai neseniai gauti, kad iš Atėnų išskrido 126 asmenys + įgulos nariai, į Vilnių atskrido 121 asmuo“, – paaiškino R. Kiškis.

Kol kas sunku pasakyti, kokia bus galutinė įvykių klasifikacija – ji dar gali keistis, sakė pareigūnai.

„Buvo pradėtas tyrimas pagal teroristiniais tikslais orlaivio užgrobimą, bet tai dar aiškinsimės“, – teigė G. Ivanauskas.

„Yra kelios versijos išsikeltos, jos yra tikrinamos lygiagrečiai ir atliekami veiksmai pagal tas versijas, kurių plačiai mes nekomentuosime“, – jam antrino R. Kiškis.

Pareigūnai bendradarbiauja su kolegomis užsienyje.

„Vakar pradėjome bendradarbiauti per „Europole“ reziduojančius visų ES šalių ryšių karinininkus – su jais susisiekta, vyksta tam tikri pokalbiai tam tikrais formatais. Yra išsiųsti užklausimai užsienio partneriams dėl mums rūpimos informacijos tiek „Europo“, tiek „Interpolo“ kanalais. Aišku, Generalinė prokuratūra tam tikrus teisinės pagalbos prašymus jau rengia ir siunčia kartu su Kriminalinės policijos biuro tyrėjais tai pačiai Baltarusijai ir kitoms šalims, kurios yra susijusios su šiuo įvykiu“, – kalbėjo policijos atstovas.

Pareigūnai nežada, kad tyrimas bus įvykdytas greitai, tačiau, pasak jų, bendras paveikslas jau dėliojasi.

„Paveikslas dėliojasi. Pakankamai nuosekliai“, – teigė R. Kiškis.

Jam antrino ir G. Ivanauskas, pažymėjęs, kad ne visa viešojoje erdvėje sklandanti informacija pilnai atitinka duomenis, kurie nustatomi tyrimo metu.

„Bet nemaža dalimi jie tvirtinasi“, – pridūrė G. Ivanauskas.

Apgręžtas ir nutupdytas lėktuvas

Sekmadienį prie Lietuvos sienos priverstinai apgręžtas ir Baltarusijos sostinėje nutupdytas keleivinis „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, tam panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta, kad būtų sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)