Posėdis bus uždaras, į jį kviečiami Valstybės saugumo departamento, Užsienio reikalų ministerijos atstovai, civilinės aviacijos ekspertai, BNS sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Dėl Baltarusijos režimo specialiosios operacijos, siekiant sulaikyti vieną iš Baltarusijos opozicijos atstovų, kurios metu, panaudojant karines oro pajėgas, neteisėtai Minske buvo priverstas nusileisti civilinės aviacijos lėktuvas, skridęs maršrutu Atėnai-Vilnius, šaukiame neeilinį posėdį. Lėktuve buvo beveik šimtas Lietuvos piliečių, tiesiog skridusių namo ir kuriems buvo sukelta rimta grėsmė“, – sakė jis.

Sekmadienį prie Lietuvos sienos priverstinai apgręžtas ir Baltarusijos sostinėje nutupdytas keleivinis „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, tam panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta, kad būtų sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius.

Sekmadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas laikinasis Baltarusijos reikalų patikėtinis ir pareikalauta nedelsiant paleisti visus keleivius. To paties iš Aliaksandro Lukašenkos režimo pareikalavo ir Lietuvos, Europos Sąjungos valstybių vadovai.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.

Generalinė prokuratūra sekmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dėl tarptautinėse sutartyse numatytų nusikaltimų, priverstinio dingimo ir orlaivio užgrobimo.

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad jei Minsko oro uoste sulaikytas Baltarusijos opozicijos žurnalistas R. Pratasevičius nebus paleistas, Europos Sąjungos (ES) lygiu bus kalbama apie „labai rimtas sankcijas“.

Vyriausybė, Minskui sekmadienį prievarta nutupdžius į Vilnių skridusį lėktuvą, vadino tai „valstybinio terorizmo veiksmu“ ir pranešė sieksianti Baltarusijos erdvės uždarymo tarptautiniams skrydžiams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)