Rusijos televizijos kanalas 1TV sekmadienio vakarą pranešė, kad nurodymą leistis Minsko oro uoste „Ryanair“ įgulai Baltarusijos oro erdvės valdytojai nusiuntė dėl to, kad esą buvo gavę informaciją apie tai, kad orlaivis užminuotas, jame yra bomba. Tokią informaciją kanalui pateikė Baltarusijos oro uosto spaudos tarnyba.

1TV pacitavo ir Lietuvos oro uostų pateiktą informaciją, kuria remiantis, orlaiviui esą prireikė leistis dėl to, kad kilo konfliktas tarp lėktuvo įgulos ir keleivių.

Kaip teigė žinių kanalas, besiremiantis Baltarusijos naujienų agentūros „Belta“ pateikta informacija, į orą buvo pakeltas naikintuvas MiG-29, kad orlaivis būtų palydėtas į Minsko oro uostą. Agentūros teigimu, naikintuvas į orą kilo paties Aliaksandro Lukašenkos, Baltarusijos prezidento, pavedimu.

Agentūros „Belta“ oficialiame „YouTube“ kanale pateiktame vaizdo įraše kalbinamas Andrejus Gurcevičius, Baltarusijos karinių pajėgų atstovas, pabrėžė, kad gavus pranešimą apie galimą grėsmę į orą buvo pakeltas naikintuvas, kuriam tekusi užduotis - palydėti komercinį orlaivį į oro uostą ir, jeigu kiltų poreikis, padėti jam ir užtikrinti saugų nusileidimą oro uoste.

Kaip aiškino A. Gurcevičius, kariniai Baltarusijos orlaiviai visuomet pasirengę suteikti pagalbą civiliniams orlaiviams tais atvejais, kai kyla grėsmė ir pan.

Ta pati „Belta“ pranešė, kad Baltarusijos spec. tarnybos gavo pagalbos signalą iš į Vilnių skridusio „Ryanair“ orlaivio. Teigiama, esą 12.50 vietos laiku oro uosto tarnybos iš lėktuvo įgulos gavo pagalbos signalą 7700. Šis kodas reiškia, kad orlaivyje nutiko avarinė situacija. Baltarusijos naujienų agentūra skelbia, kad tokio pagalbos signalo priežastimi tapo žinia apie sprogmenį salone.

Kai lėktuvas buvo nutupdytas ir visi jo keleiviai išlaipinti papildomai patikrai į tranzitinę oro uosto zoną, paaiškėjo, kad pranešimas apie sprogmenį nepasitvirtino.

Po orlaivio nutupdymo, visi, kaip teigiama, 123 keleiviai, buvo nukreipti papildomai dokumentų patikrai. Ir vienas iš jų buvo sulaikytas, mat paaiškėjo, kad tai – Romanas Protasevičius, kuris Baltarusijoje buvo pripažintas teroristu ir buvo ieškomas, mat buvo pripažintas kaltu, dėl masinių neramumų.

„Delfi“ primena, kad „Ryanair“ orlaivis jau buvo visiškai arti Vilniaus ir buvo pasirengęs įskristi į Lietuvos oro erdvę, kai staiga pakeitė kryptį ir nuskrido į Minską. Čia lėktuvas prabuvo kelias valandas, o visi keleiviai laukė galimybės grįžti oro uoste.

Į situaciją sureagavo tarptautinė bendruomenė, pareiškusi, kad toks Baltarusijos elgesys nepriimtinas ir šalis neabejotinai sulauks sankcijų. Lietuvoje dėl šio įvykio pradėtas tyrimas remiantis dviem Baudžiamojo kodekso straipsniais, kurių vienas – dėl orlaivio užgrobimo.

R. Protasevičius nuo praėjusių metų lapkričio gyveno Lietuvoje. Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sekmadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo, kad dar prieš savaitę pati analogišku skrydžiu sugrįžo iš Graikijos, kur matėsi ir su R. Protasevičium.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)