Jis sakė, kad veidotyros metodika yra kilusi iš Kinijos ir ta tikroji metodika yra paremta 5 elementų įtaka mūsų sistemai.

„Dar kitaip, mes visi esame sudaryti iš metalo, ugnies, vandens ir pan. Taigi, ta tikroji yra labai gili ir remiasi būtent tais 5 elementais, bet dabar ji yra adaptuota Vakarams. Pateiksiu pavyzdį, kad yra sakoma, jog kinai išrado popierių ir daugelį kitų dalykų, bet klausimas yra „kodėl?“.

Kiekviena tauta turi savo specifinius veido bruožus, pagal kuriuos ją atskiriame. Pavyzdžiui, kinai turi dominuojantį veido bruožą – siauras akis. Klausimas, ką jos duoda sistemai? Kiekvienas žmogus, kuris turi siauras akis, turi ir natūralų gebėjimą labai tiksliai pastebėti detales. Tai reiškia visokias smulkmenas, kas yra sudaryta ir labai gerai sugeba matyti esmę“, – teigė jis.

Pasak eksperto, kinai iš principo nėra patys išradėjai, bet jie yra tokie žmonės, kad labai gerai pastebi, kas yra ir sugeba čia įžvelgti esmę.

„Vadinasi, ir iš to kažką padaryti. Kitaip galima sakyti, kad kinų dominuojantis gebėjimas yra pamatyti kažką kitų, kas yra sukurta ir atrasti patį trumpiausią kelią, kaip padaryti iš to naudą. Galima sakyti, kad kinai vadovaujasi kaip ir gudrumu, bet jis nėra proto gebėjimas, o būtent labiau jų gebėjimas pastebėti smulkmenas ir detales ir visa tai sujungti į vieną krūvą“, – tikino Ž. Sadauskas.

Taigi, tęsė jis, kiekviena turi savo specifinį charakterį ir tie charakteriai atsispindi jų veiduose. Taip pat tikino, kad kiekvienas žmogus, būdamas užsienyje, gali daugmaž atspėti, kad kažkoks žmogus yra iš pietų, galbūt iš Kinijos, Rusijos, ar pan.

„Tai tie skirtingi veidai arba dominuojantis tautos veidas automatiškai irgi yra susijęs su tautos charakteriu, o tas tautos charakteris yra matomas veide.“

Paprašytas plačiau pakomentuoti sąsają tarp žmogaus charakterio ir jo veido bruožų, sakė, kad tai galima paaiškinti dviem dalykais.

„Tas susiejimas, visų pirma, yra genetinis. Antras momentas, tai, kas yra formuojama. Pusė mūsų veido yra genetinio pobūdžio, ką mes paveldime. Pavyzdžiui, platus veidas bus paveldėtas kaip genetinė pasekmė, bet yra kita pusė veido arba minkštieji audiniai, kurie yra formuojami.

Vadinasi, mes per dieną kažkiek kartų pakartojame kokią nors mimiką. Taip jau suformuoti mūsų raumenys, kad tos mimikos prisitaikys prie mūsų veido ir savotiškai ta mimika atsispaudžia mūsų veide.“

Pasak jo, kai kas nors klausia, kas yra veidotyra arba veidoskaita, jis atsako labai paprastai.

„Tai yra 3000 metų tikrinta intuicija. Ką tai reiškia? Jeigu aš bet kurio, besiklausančio laidos žmogaus paklausčiau, ar jis gali pasakyti, kuris veidas yra agresyvus, dažniausiai žmonės tiksliai pataikytų. Jeigu paklausčiau, ar jie galėtų apibrėžti veidą, kuris yra paslaugus, nuolankus ir pan., visi tai gali padaryti.

Skirtumas tas, kad mes visi turime tą intuiciją, o veidoskaita, kaip sistema ar metodika, leidžia tiksliai suprasti, kodėl mes taip manome apie vieną ar kitą veidą. Aš nenoriu nieko išskirti, žeminti ar pateikti neigiamame kontekste, bet turiu naudoti grubius pavyzdžius, jog mane suprastų“, – sakė Ž. Sadauskas.

Ekspertas pateikė vieną iš jų, kad jeigu įsivaizduosime tipinį žmogų, kuris buvo įkalinimo įstaigoje, mes tai galėsime padaryti.

„Klausimas, kodėl daugelis iš jų yra tarpusavyje panašūs ir turi tam tikrų specifinių dalykų. Taigi, tai susiję su socialine aplinka, genetiniu paveldimumu ir jeigu mes labai giliai eisime, galime klausti, kodėl jis atsidūrė Lukiškėse? Jau nuo vaikystės galima pasakyti, kad žmogus turi tendenciją tam reikalui. Ką tai reiškia?

Visi mes esame kažkaip susiję su stresu, savo kasdienybėje susiduriame ir klausimas, kaip ta sistema reaguoja jo metu? Tie, kurie turi agresyvesnį charakterį, kuris matosi veide, pavyzdžiui, turi griežtų formų ir kampuotą veidas, todėl jis automatiškai bus agresyvesnis. Pačioje gamtoje, jeigu lygintume katę ir katiną, tą lytį galima atskirti. Dėl ko? Katinų veidas būna labiau kampuotas, griežtesnių formų, o visos patelės, ar beždžionės, ar katė, turi apvalesnius veidus.“

Todėl, aiškino veidotyrininkas, tiek gyvūnuose, tiek žmonėse ta sistema veikia ir tai labai lengvai galima atpažinti. Paklaustas, ar jau Aristotelis irgi bandė atrasti priežastinį ryšį tarp žmogaus elgesio ir išvaizdos, sakė, kad visais laikais tai buvo daroma.

„Daug yra tokių posistemių ir, pavyzdžiui, yra sistema, kuri analizuoja tik kaušo formą. Kas yra įdomiausia, pagal kaušo formą (…), galima pakankamai daug pasakyti apie žmogų. Tai reiškia, kad tam tikras ir skirtingas smegenų dalių išsidėstymas turi įtaką tai pačiai sistemai.

Tikriausiai girdėjote, kad yra tokia sistema, kuri skaito žmogaus charakterį, likimą ir pan. iš delno, (…), ar tai būtų šis metodas, ar žvaigždžių skaitymas, ar veidoskaita, gauname tą pačią informaciją, tik skaitymo kanalas ar sritis, per kur prieiname, yra skirtingi.“

Jo teigimu, mokslas dirba su veidoskaita ir paminėjo, kad jau yra paplitusi face recognition technologija.

„Pavyzdžiui, kai įkeliame feisbuke nuotrauką, socialinis tinklas klausia, ar čia mes. Vadinasi, feisbukas atpažįsta, kad šitoje kompanijoje esate jūs ir gal norite save užsižymėti. Tai yra toks pat atpažinimas, tik skirtumas, kur yra dedamos reikšmės ir ką su tuo norime padaryti.“

Anot Ž. Sadausko, evoliucionuojant pagrindinis tikslas yra suvokti save.

„Tai reiškia, kad suvokiame, kad esame gal griežtesni, gal geresni, gal labiau talentingi tai pačiai kūrybai. Tačiau sunku surišti save į visumą ir pasakyti, ar čia yra esmė. Taigi, pagrindinė veidotyros arba veidoskaitos paskirtis yra (…) žmogaus instrukcijos perskaitymas ir suvedimas į tai, kokia yra prasmė. Ši metodika taip pat yra plačiai naudojama spec. tarnybose ir angliškai vadinama profiling.“

Spec. tarnyboms, sakė jis, tai padeda lengviau atpažinti piktų kėslų turinčius asmenis, o Holivude netgi filmukų vaikams herojai yra atitinkamai piešiami.

„Pavyzdžiui, Heraklio personažo smakro teritorija yra labai ilga. Kodėl? Nes mūsų smakras parodo, kiek yra agresyvi ir fiziškai stipri sistema. „Megamind“ pagrindinio herojaus kakta yra išdidinta, o smakras mažas, tai parodo, kad jam vykdyti niekšybėms reikia didelių smegenų.“

Ž. Sadausko teigimu, veidotyra yra gerai tuo, kad kažkas žmogų surinko į visumą ir pasakė, kokia to prasmė.

„Tada žmogui aiškiau pasidaro, kodėl tas ar anas. (…) Giminėje mane vadina mentalistu, nes pamatęs porą, galiu tiksliai pasakyti, kuris pirmas pradėjo kalbėti apie jausmus. Tačiau nereikia buti mentalistu, nes patys veido bruožai parodo tam tikrus dalykus.“

Jis pateikė ir asmeninį pavyzdį, kad jo kakta yra ilga ir tai reiškia didesnį intelektą. Vadinasi, kai bandė dirbti fizinį darbą, jam nesisekė, o dirbant intelektualesnius darbus jau visai kitaip.

„Esminis dalykas toks, kad mes kiekvienas esame tam tikrų talentų visuma ir tikrai gyvenime yra vieta, kur tie talentai įgauna prasmę. Aš manau, kad daugeliui žmonių tas kelias su veidoskaita ar be jos, juos gludina. Ką duoda veidoskaita arba veidotyra? Mes tą kelią sutrumpiname.“

Tačiau paklaustas, ar tinka veidoskaita naudotis ieškant antrosios pusės, iškart atsakė, kad ne. Jis pateikė savo mokinio pavyzdį, kuris susirašė visu bruožus, kurių norėtų merginoje ir tokią rado.

„Kai paklausiau jo, kaip klostosi santykiai, sakė, kad viskas lyg ir gerai, bet kažko ypatingo nejaučia. Tai reiškia, kad egzistuoja toks dalykas kaip chemija arba karma ir (…) yra dalykai, kurie yra už veidoskaitos ribų. Aišku, galiu pasakyti jau susiėjus, kodėl neišeina sutarti, bet negaliu numatyti susiėjimo momento.“