Panevėžyje iki šiol dalinai arba abiem vakcinos dozėmis yra paskiepyti beveik 29 tūkst. gyventojų.

Į portalą Delfi kreipėsi 60+ amžiaus grupei priklausantis panevėžietis Povilas (tikrasis vardas redakcijai žinomas – aut.p.). Jis papasakojo, kad kartu su dviem kolegomis ketvirtadienį turėjo skiepytis pirmosiomis „Pfize“ vakcinos dozėmis.

„Vienam buvo apie 17 valandą, kitas turėjo eiti 18:20 ir aš turėjau eiti 18:44. Tas pirmasis pasiskiepijo, viskas tvarkoje, o tas, kuris turėjo vėliau, einant iš darbo – apie 16:15 gavo žinutę, kad vakcinavimas anuliuojamas. Aš dar nebuvau gavęs, bet važiuojant namo supysėjo telefonas ir 16:19 gavau taip pat žinutę, jog mano skiepas anuliuojamas“, – pasakojo Povilas.

Jį nustebino, kad žinutėje nebuvo daugiau jokios informacijos – nei paaiškinimo, kodėl vakcinacija yra atšaukiama, nei pasiūlytas kitas laikas pasiskiepijimui. Tiesa, paskambinęs į vakcinavimo centrą, vyras skiepijimuisi užsiregistravo kitą savaitę.

„Užsiregistravau dabar iš naujo, dabar 26 dieną pasiskiepysiu. Motyvavo tuo, kad jiems baigėsi vakcina“, – sakė Povilas.

Panevėžietis neslėpė, kad nustebo, jog, likus porai valandų iki skiepijimo, vakcinavimas tiek jam, tiek kolegai buvo atšauktas.

Panevėžio poliklinika

„Mes priėjom tokios išvados, kad kažkas vietoje mūsų vakcinuotas arba buvo į kokią organizaciją išvažiavę, taip atsirado taip papildomų žmonių, kuriuos vakcinavo ir mes „likome ant ledo“, – svarstė Povilas.

Poliklinika pateikė paaiškinimą: norisi abipusio supratimo

Delfi susisiekus su Panevėžio miesto poliklinika, įstaigos vyriausioji slaugos administratorė Aurelija Petronienė mielai sutiko pakomentuoti situaciją.

Jos teigimu, daugėjant apsisprendusių skiepytis gyventojų skaičiui ir daliai žmonių neatvykus revakcinacijai anksčiau, buvo įvertinta, kad prioritetą reikia skirti tiems žmonėms, kuriems atėjo laikas antrajai vakcinos dozei.

„Dėl vakcinų stokos nusprendėme atšaukti tam tikrą kiekį žmonių, kurie buvo registravęsi pirmai dozei tam, kad mes užtikrintume visų paskiepijimą antrąja doze. Mes pirmenybę teikiame revakcinacijoms. Taip būna, kadangi mūsų mastai didėja tiesiog tūkstančiais per savaitę“, – paaiškino poliklinikos atstovė.

Prognozuoti norinčiųjų pasiskiepyti ir tikrai atvyksiančių vakcinuotis asmenų skaičių, pasak A. Petronienės, yra sunku.

„Pavyzdžiui, praėjusią savaitę mums daugiau nei 100 žmonių neatėjo. Kadangi daugelis iš jų buvo tie, kurie revakcinuojami, mums jie prisidėjo šiai savaitei. (…) Taip gavosi, kad mes privalėjome jau pavėlavusius tuos žmones suskiepyti – tai buvo ir sportininkai, ir krepšininkai, futbolininkai, kurie dėl tam tikrų savų priežasčių negalėjo revakcinuotis praėjusią savaitę“, – pažymėjo įstaigos vyr. slaugos administratorė.

A. Petronienė atsiprašė visų Panevėžio miesto gyventojų, kurie sulaukė tokios žinutės. Tokių žmonių, anot jos, buvo apie 100.

„Informacija buvo tokia menka dėl to, kad tai yra tiesiog žinutė iš sistemos – ji trumpa, koduota, su tokia informacija“, – paaiškino medikė.

Ji pasidžiaugė, kad dauguma tokios žinios sulaukusių asmenų reagavo geranoriškai, jie bus paskiepyti kitą savaitę.

„Taip būna. Būna, kad mes 100 kviečiamės papildomai, visi džiaugiasi. Šią savaitę turėjome šitaip“, – pripažino A. Petronienė.

Gyventojai skiepytis nori, tačiau dažnai pasirenka vykti į sodą ar daržą

Paklausta, ar norinčiųjų skiepytis gyventojų skaičius nuteikia optimistiškai, specialistė atsakė teigiamai. Vis dėlto poliklinika susidūria su sezoniniu, gerų orų, viliojančių žmones į gamtą ir neatvykti skiepytis, iššūkiu.

Vakcina

„Šiaip ta situacija yra džiuginanti, ypač darbo dienomis, žmonės noriai registruojasi. Tačiau su kuo susiduriame ir dėl ko praėjusią savaitę labai nukentėjome, tai pastebėjome, kad žmonės prioritetą pradėjo teikti sodams. Mes turime skirti papildomus resursus tam, kad skambintume ir klaustume, kodėl jie neateina. O jie tiesiog išvažiavę – tai sode, tai darže, sodyboje, taip jau yra“, – pasakojo A. Petronienė.

Todėl, kaip akcentavo ji, šiose situacijose norisi sulaukti visų pusių supratingumo.

„Norisi abipusio supratimo – ir mes suprantame kiekvieną žmogų, ir kad mus suprastų. Būna, kad turime priimti tokius sprendimus – tai nėra lengva, sušaukėme komandą, bet privalėjome taip padaryti, kad užtikrintume revakcinaciją“, – pridūrė Panevėžio miesto poliklinikos atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)