„Man svarbu, kad Lietuvos Resublikos Konstitucijos 38 straipsnis nebūtų pažeistas. Matau, kad ieškomas kompromisas tarp skirtingų jėgų, kurios mėgina šį įstatymą priimti. Ir jeigu toks kompromisas bus rastas, tai man bus labai smagu konstatuoti, kad taip, radome sutarimą, jis atspindi tam tikrą visuomenės sutarimą ir judame į priekį“, – žurnalistams penktadienį Klaipėdoje teigė G. Nausėda.

ELTA primena, kad penktadienį Seime buvo užregistruotas valdančiųjų parengtas lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas. Partnerystės įstatymo projektą pateikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo nariai Algirdas Sysas, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Gentvilas, Ieva Pakarklytė, Andrius Navickas.

Parlamento vadovė V. Čmilytė-Nielsen penktadienį teigė, kad šis lyčiai neutralus Partnerystės įstatymo projektas Seimo svarstymui turėtų būti pateiktas dar pavasario sesijoje. Ji taip pat akcentavo, kad lyčiai neutralus Partnerystės įstatymo projektas yra kompromisų rezultatas.

Iniciatoriai teigia, kad Partnerystės įstatymas reglamentuos nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius. Juo sprendžiamos praktinės kartu gyvenančių partnerių problemos: sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą, leidžiama paveldėti be papildomų mokesčių, sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai, t. y. pagarba, lojalumas, partnerio išlaikymo pareiga partnerystės nutraukimo atveju.

Parengtame įstatymo projekte taip pat numatoma leisti pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę, įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti partneriui sveikatos priežiūros srityje. Taip pat projekte numatoma galimybė gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją, galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)