„O kaip galėtų neatsiklausti, gi čia mano likimas, mano sveikata“, – LNK žinioms sakė viena panevėžietė.

Tačiau telefonu kalbinta psichikos liga serganti panevėžietė, viena iš galimai 10 tūkstančių, kuriuos iš vienos gydymo įstaigos buvo perrašyta į kitą automatiškai.

„Žodžiu, aš tikrai esu rimtas ligonis. Ir taip su silpniausiais žmonėmis elgtis yra tiesiog nežmoniška. Buvo šokas, nes aš gydausi ir turiu neįgalumą dėl psichikos sveikatos, ir staiga sužinau, kad kai daugybę metų gydžiausi pas vieną gydytoją, dabar aš automatiškai, be mano sutikimo raštu, permesta į naujai atsidariusį Psichikos sveikatos centrą“, – pasakojo ji.

Naujas centras atidarytas miesto poliklinikoje, kitaip sakant – konkurentas veikusiam šalia – privačiam.

„Tai yra nuosaikus, informuojant pacientų perrašymo mechanizmas, kuris realiai buvo sąlygotas privataus Psichikos sveikatos centro tokio nihilistinio požiūrio, nenorint įleisti konkurentų“, – žurnalistams aiškino Panevėžio poliklinikos direktoriaus pavaduotojas Vitalijus Kovaliovas.

Administracija aiškina atkūrusi prieš daugelį metų veikusį Psichikos sveikatos skyrių, todėl tik susigrąžina privatininkams anksčiau atiduotus pacientus. Tai daro teisėtai, pagal įstatymus.

„Kova dėl pacientų, mažėjant gyventojų skaičiui Panevėžio mieste yra nuolatinė“, – tikino V. Kovaliovas.

Esant pandemijai per perrašymo kitur pacientams esą skambinama, paskui per mėnesį jie atvyks, pasirašys arba ne. Bet Ligonių kasų tas netenkina.

„Teisės aktai labai konkrečiai reglamentuoja kaip tas turėtų būti įforminama. Ir renkantis psichikos sveikatos priežiūros paslaugas turi būti aiškiai išreikšta paciento valia – ne žodžiu, ne telefonu. Ji turi būti išreikšta raštiškai“, – teigė Panevėžio teritorinės Ligonių kasos vadovas Jonas Narbutas.

Ligonių kasos neneigia, kad dalis pacientų raštiškų sutikimų yra. Tačiau sutikimo žodžiu, kurių neįrodysi, skaičiai sudaro trečdalį visų poliklinikos pacientų.

„Mes radome apie 10 tūkstančių“, – LNK sakė J. Narbutas.

Pacientus praradusi privati gydymo įstaiga sumažino etatus, bet rengiasi vėl didinti.

„Jie yra pareiškę norą, kad nori sugrįžti pas mus, mes rašomės tuos pacientus į sąrašus. Matysime, kiek tokių pacientų reikės, kiek reikės komandos suformuoti“, – teigė Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro vadovas Darius Jonutis.

Pacientų prisirašiusi miesto poliklinika Ligonių kasos per kelias dienas turi pristatyti pacientų sutikimo kopijas.

O pasibaigus karantinui – visų 10 tūkstančių sutikimų originalus, kitaip grasinama, kad į privalomojo sveikatos draudimo fondą reikės grąžinti padarytą žalą.