„Ginčas, ar šalies prezidentas ar premjerė turi EVT atstovauti, per ilgai užsitęsęs, visiškai nereikalingas mano supratimu. Paklauskime paprasčiausiai Lietuvos žmonių, jie tikrai pasakys, kad yra svarbesnių dalykų Lietuvoje, kuriuos turi spręsti Vyriausybė ir Seimas“, – penktadienį „Žinių radijui“ kalbėjo V. Blinkevičiūtė, kartu akcentuodama, kad nesupranta, kodėl valdantieji šį klausimą iškėlė kaip vieną prioritetinių.

„Man labai keista, kad konservatoriai taip įsikibę tą klausimą, jau vos ne pusę metų kiek dirba. Iškelia, kaip vieną pagrindinių. Dabar, pandemijos laikotarpiu, kada yra begalės problemų, šitą klausimą kelti, kaip vieną pagrindinių man tikrai yra nesuprantama“, – tvirtino išrinktoji LSDP pirmininkė.

Socialdemokratė tikina, kad G. Nausėda tinkamai atstovauja Lietuvą EVT, o TS-LKD, norėdami rasti sprendimus, turėtų pasirinkti kitą komunikavimo toną su šalies vadovu. Europarlamentarei nepriimtina pasirodė ir tai, kaip nepagarbiai prezidento atžvilgiu pasisako Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Man visiškai nepriimtina, kokiu tonu konservatoriai kalba su šalies prezidentu. Tikrai nelinkėčiau taip daryti valdančiajai partijai, o ieškoti sutarimo, susitikimų, kartais kompromisų. Patį klausimą turi išsispręsti prezidentas ir premjerė. Tačiau neturi būti pikto tono ir nepagarbos, jeigu nori rasti sutarimą. Kaip girdžiu šią savaitę „kviečiu prezidentą, mes turime išsiaiškinti“, čia šneka vienas iš Seimo komitetų pirmininkų. Sakyčiau, kad sureikšmintas dalykas, kuris nėra toks reikšmingas“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad trečiadienį vykusiame Europos reikalų (ERK) ir Užsienio reikalų (URK) komitetų bendrame posėdyje parlamentarai pritarė kviesti prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę „sutelkti jėgas“ iki birželį vyksiančio Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžio bei susitarti dėl aiškesnės Lietuvos atstovavimo tvarkos.

Už šį kreipimąsi balsavo 14 parlamentarų, 3 prieš ir 1 susilaikė.

Pastarosiomis savaitėmis, kai į neformalią EVT Portugalijoje išvyko prezidentas G. Nausėda, Lietuvos atstovavimo klausimas sukėlė aštrų Prezidentūros ir konservatorių atstovų apsižodžiavimą.

Dėl Galimybių paso įžvelgia diskriminaciją

Naujai išrinkta Lietuvos socialdemokratų pirmininkė (LSDP) Vilija Blinkevičiūtė mano, kad nuo pirmadienio įsigaliosiantį Galimybių pasą tiksliau būtų vadinti „Nelygių galimybių pasu“, nes, pasak politikės, šis pasas diskriminuos šalies gyventojus. Todėl socialdemokratų lyderė įsitikinusi, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, inicijuodama Galimybių pasą, nepakankamai įvertino situaciją ir taip pademonstravo savo „nebrandą“.

„Aš įžvelgiu tam tikrą diskriminaciją. Ne visi žmonės yra pasiskiepiję, turime pirmu skiepu (paskiepytų – ELTA) tik apie 30 proc., su abiem – gal 16 proc. Matysime, kada ateis tas laikas, kada bus pasiskiepiję apie 70 proc.“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

„Kitas dalykas, ar tas Galimybių pasas apsaugos nuo koronaviruso – aš labai abejoju. Tikrai niekas negalėtų pasakyti“, – pridūrė ji.

LSDP pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad į Galimybių pasą įtraukti koronaviruso testai, už kuriuos mokės valstybė, nėra geriausias sprendimas. Ji akcentuoja, kad rizika užsikrėsti koronavirusu išauga ir dėl to, kad vaikams iki 16 metų, Vyriausybės sprendimu, nebus privaloma testuotis.

V. Blinkevičiūtė įsitikinusi, kad Galimybių pasas šalies gyventojus suskirstys į dvi grupes: turinčius ir neturinčius platesnių galimybių.

„Vėlgi čia turėčiau paminėti Laisvės partiją ir tą norą žmones kažkaip suskirstyti: vieni turi tas galimybes, kiti neturi tų galimybių. Aš, būdama socialdemokratė ir žmogus ilgą laiką dirbantis ir tose socialinėse sferose, kur yra žmonės iš tikrųjų su įvairiomis galimybėmis iki šiol, tai tikrai matau didelį žmonių nepasitenkinimą“, – atkreipė dėmesį V. Blinkevičiūtė.

„Aš laikau, kad tai yra tokia nebranda ir ministrės Aušrinės Armonaitės, kadangi reikėjo daugiau įsigilinti ir įvertinti situaciją Lietuvoje“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)