Savivaldybės atsakymas sukėlė abejonių

Pirmųjų Kauno istorijoje LGBTQ+ eitynių „Kaunas Pride“ organizatoriai jau spėjo susidurti su pirmosiomis kliūtimis. Pateikę paraišką leidimui gauti jie nurodė, kad nuo 1 tūkst. iki 4 tūkst. žmonių eisena žygį į Nepriklausomybės aikštę per Laisvės alėją pradės nuo senamiestyje esančios Rotušės aikštės. Tačiau sulaukta atsakymo, kad toks maršrutas nėra galimas, nes senąją miesto dalį kertančioje pagrindinėje Vilniaus gatvėje planuojami remonto darbai, tad eiti ja bus sudėtinga.

Dėl leidimo rengti eitynes į savivaldybę kreipėsi protesto akcijomis garsėjanti kairuoliška organizacija, iš akademinio jaunimo iniciatyvos „Gyvenimas per brangus“ kilusi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga.

Kaunas Pride

Viena jos atstovių, Viktorija (redakcijai pavardė žinoma – red.) ketvirtadienį sakė, kad savivaldybės atsakymas sukėlė tam tikrų dvejonių, todėl ketinama kreiptis pakartotinai. Pasak Viktorijos, darbai Vilniaus gatvėje dar nėra prasidėję, vietoje erdvėje nėra skelbiama, kada jie prasidės. Kaunietė sakė abejojanti, ar vamzdynų keitimo darbai prasidės iki rugsėjo 4 dienos, kai planuojama eisena.

Tikisi, jog prašymas žygiuoti miesto centru bus patenkintas

Kol kas leidimas organizuoti „Kaunas Pride“ eitynes, kurių šūkis: „Mes esame visur“ dar nėra išduotas. Tačiau egzistuoja tikimybė, kad bus siūloma seksualinių mažumų atstovams žygiuoti ne miesto centru, bet kitose vietose. Taip yra buvę sostinėje, o LGBT atstovams savo teisę marširuoti Gedimino prospektu teko ginti teismuose.

„Visi žmonės turi teisę eiti pagrindinėmis miesto gatvėmis. O eitynės iš esmės yra viešumui skirtas renginys. Mes patys galime susirinkti miške ar bute, bet eitynių tikslas yra kitas. Tai turi būti pati matomiausia miesto gatvė. Žiūrėsime, kaip viskas vystysis toliau, tikiuosi, kad net ne leidimas (bus išduotas – red.), o į pranešimą apie renginį bus atsakyta teigiamai. Jeigu bus kažkaip kitaip, žiūrėsime, kokių priemonių teks imtis“, – sakė Viktorija.

Viena renginio „Kaunas Pride“ organizatorių vylėsi, kad dėl leidimo rengti renginį nereikės bylinėtis su savivaldybe.

„Kaunas labai skelbiasi, jog keičiasi, yra progresyvus miestas, tad šią liniją galėtų tęsti ir toliau. Juo labiau, kad 2022 metais Kaunas taps Europos kultūros sostine, tad nemanau, kad savivaldybė norėtų neigiamos viešosios informacijos apie tai, kad savo miesto gyventojams nesuteikė teisės eiti pagrindine miesto gatve“, – svarstė viena renginio organizatorių.

V. Matijošaitį kviečia į eitynes, viliasi, kad jis segės LGBT ženklelį

Visgi, tam tikrų įtampų gali kilti, nes prašymą pateikusi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga negaili kritikos Kauno merui V. Matijošaičiui. Ši kairuoliška organizacija praėjusią savaitę kartu su bendruomenių atstovais surengė protesto akciją, kurios metu negailėta kritikos antrą kadenciją miesto vadovaujančiam V. Matijošaičiui, kad šis neįsiklauso į žmonių nuomonę. Ironizuodami, jog miestiečiams mero nepavyksta rasti, protestuotojai tampė ant plastiko plokštės atspaustą natūralaus dydžio jo atvaizdą.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Nepaisant ne tik pozityvaus požiūrio „Kaunas Pride" organizacinės grupės atstovė sakė, jog V. Matijošaitis yra laukiamas svečias „Kaunas Pride“ eitynėse, kurių šūkis – „Mes esame visur“.

„Eitynėse mes labai lauksime mero su LGBT ženkliuku. Tai būtų palaikymas, nes Kaune, kaip ir kituose miestuose, gyvena daug LGBT žmonių. Man atrodo, kad tokiu poelgiu gal net pasitaisytų savo reputaciją“, – portalui „Delfi“ sakė Viktorija.

Visvaldas Matijošaitis

Ar V. Matijošaitis žygiuos LGBTQ+ eitynėse, dar nėra žinoma

Kaip organizuojamas eitynes vertina pats Kauno meras V. Matijošaitis, sužinoti nepavyko. Kauno meras neatsiliepė telefonu, o jo patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius teigė: „kol nėra jokios konkrečios informacijos (kada, kur, kaip ir pan.) iš eitynes ketinančių rengti organizatorių, meras nuo asmeninių komentarų linkęs susilaikyti”.

Mero patarėjas minėjo, kad pirminį pranešimą apie ketinimus rugsėjį rengti eitynes Gegužės 1-osios profesinė sąjunga pateikė gegužės 6 dieną.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

„Ta pati Gegužės 1-osios profesinė sąjunga po savaitės (gegužės 14-osios vakarą) rinkosi į protesto akciją „Ieškome mero“ prie savivaldybės. Čia mitingo dalyviai reikalavo, priimant sprendimus, suteikti daugiau galimybių išsakyti savo nuomonę bendruomenėms, patiems kauniečiams.

Tad neabejoju, kad šįkart miestas įgyvendins šį reikalavimą ir neabejotinai atsižvelgs bei vertins pačių gyventojų nuomonę, kuri išties svarbi, ypač tokiais visuomenei aktualiais klausimais“, – savo poziciją išsakė Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene T. Jarusevičius.

Į klausimus, ar meras ketina dalyvauti eitynėse bei prisegti LGBT ženklelį, kaip siūlo organizatoriai, atsakyta nebuvo.

Manifeste reikalaujama lygių teisių visiems

Seksualinių mažumų atstovų eitynėms „Kaunas Pride“ socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame profilyje paskelbtas renginio šūkis – „Mes esame visur“.

Organizatoriai taip pat išplatino pagrindines tezes:

Mes esame visur, todėl nenorime slėptis.

Mes esame visur, todėl norime laisvai gyventi savo gyvenimus be patyčių parduotuvėje, darbe, šeimos šventėse, be smurto gatvėje ir mokykloje.

Mes esame visur, todėl neleisime prisidengiant tradicinėmis vertybėmis spręsti už mus.

Mes esame visur, todėl reikalaujame teisinių ir socialinių garantijų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą, lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją.

Mes esame visur, todėl nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“.

Mes esame visur, todėl „Kaunas Pride“.


Renginio organizatoriai išplatintame manifeste kalba apie problemas, su kuriomis šiandien susiduria LGBTQ+ bendruomenė. Atkreipiamas dėmesys į neapykantos kalbą, patiriamą diskriminaciją dėl lytinės tapatybės, teisių į privatumą nebuvimą su translyčių asmenų tapatybėmis susijusių problemų kontekste.

Manifeste skiriama dėmesio ir daug aistrų pastaruoju metu visuomenėje keliančiam lytiniam švietimui. „Mes esame visur, todėl norime mokyklose, kolegijose ir universitetuose mokytis apie LGBTQ+ bendruomenę ir skirtingas orientacijas, lytines tapatybes ir išraiškas.

Norime mokytis apie LGBTQ+ bendruomenės istoriją, kultūrą ir kovą už lygias teises.

Mes esame visur, todėl norime mokytis, suprasti bei spręsti mums aktualias problemas. Norime, kad visuomenė būtų šviečiama apie skirtingus jos narius ir nustotų kvestionuoti mūsų teisę egzistuoti.

Norime daugiau informacijos apie visuomenės įvairovę, užkertančios kelią neišmanymui ir neapykantai“, – skelbia „Kaunas Pride“ organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1739)