Paprašytas įvertinti epidemiologinę situaciją šalyje, S. Čaplinskas teigė, kad rodikliai palaipsniui gerėja.

„Logiškas tas dėsningumas, kad visi rodikliai palaipsniui gerėja. Iš vienos pusės, tai dėl to, kad vakcinacijos apimtys auga, iš kitos – laikmetis, atėjo šiltasis metų periodas. Dėl to, kaip žmonės saugosi yra daug klausimų ir problemų, nes pandeminis nuovargis daro savo. Gan didelė dalis žmonių nesilaiko karantino reikalavimų“, – sakė jis.

Epidemiologas tikino, kad toks ilgas ir griežtas karantinas, kuris buvo įvestas Lietuvoje, tiesiog nebeveikia.

„Aš nuosekliai nuo pat pradžių sakiau, kad toks griežtas pilnas šalies uždarymas, karantinas maksimalų efektą teikia 3–4 savaites. O paskui jo daroma žala gali būti daug didesnė už naudą. Ir žmonės jau seniai, ne visi, bet didelė dalis gyvena ne karantino sąlygomis, tai reikia priimti tą realybę“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ sakė epidemiologas S. Čaplinskas.

Vertindamas Vyriausybės trečiadienį priimtus karantino laisvinimus profesorius tikino, kad nesupranta, kodėl kavinių restoranų ir barų darbo laikas ribojamas ir turintiems Galimybių pasą.

„Kodėl visiems vienodai? Juk Galimybių pasas tam ir yra, tokia jo idėja. Tai tie žmonės, kurie įgijo imunitetą, persirgo ar pasiskiepijo, arba tie, kurie atliko testą, tai kodėl jiems turi būti taikomos tokios pačios sąlygos griežtų ribojimų, kaip ir tiems žmonėms, kurie nesirūpino ir nežino šito. Čia dingsta visa logika šito sprendimo Galimybių paso“, – tikino epidemiologas.

„Juk jo idėja buvo, kad duoti žmonėms galimybę patiems valdyti savo rizikas“, – tikino jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė, kad pirtyse ir baseinuose vienu metu negalės būti Galimybių pasą turintys ir jo neturintys asmenys. S. Čaplinskas teigė, kad supranta tokio sprendimo logiką.

„Čia bent jau yra logika. Pagrindinis uždavinys ir būtų, kad žmonės galėtų planuoti savo laisvalaikį, verslus, kad būtų aiškūs, kokie priimami bus valdžios sprendimai“, – sakė pašnekovas.

Epidemiologas sutiko, kad Galimybių pasą turintys asmenys turėtų gyventi kaip ikipandeminiame pasaulyje.

„Iš esmės, taip. Juk JAV ligų kontrolės centras pirmieji tai pasakė, kad tie žmonės, kurie įgijo imunitetą, nes dabar mokslo duomenys jau rodo, kad įgiję imunitetą žmonės neperduoda viruso žmonėms, jei vėl su juo susiduria. Kitaip tariant, skiepas ne tik apsaugo nuo sunkios ligos, bet ir nuo viruso tolimesnio plitimo“, – savo nuomonę dėstė epidemiologas S. Čaplinskas.

Jis pabrėžė, kad būtina nustatyti griežtesnius reikalavimus iš Indijos atvykstantiems asmenims.