„Vakar gauto ministrės pirmininkės laiško turinį prezidentas aptars su ministre pirmininke artimiausiame jųdviejų susitikime“, – sakoma komentare, kurį BNS perdavė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Premjerė I. Šimonytė ketvirtadienį Seime žurnalistams patvirtino, kad šią savaitę raštu informavo prezidentą G. Nausėdą apie savo poziciją dėl atstovavimo šaliai EVT.

Pasak premjerės, ji laikosi nuomonės, kad prieš kiekvieną tarybą vertinant darbotvarkę reikėtų susitarti, kieno atstovavimas duotų daugiau vertės.

„Aš esu prezidentą informavusi apie savo nuomonę jau prieš kurį laiką. Kadangi šią savaitę neįvyko susitikimas prezidento su manimi pirmadienį, tai aš jį taip pat informavau apie savo nuomonę šią savaitę papildomai ir raštu“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

„Mano nuomonė yra tokia, kad yra įmanoma prieš kiekvieną tarybą, vertinant tarybos turinį, sutarti, kieno atstovavimas konkrečiai toje taryboje duotų daugiau vertės Lietuvai“, – teigė premjerė.

Prezidentūros atsakyme pažymima, kad „prezidentas ir su ministre pirmininke, ir su Vyriausybe derina visus veiksmus, kuriuos jis atlieka kaip valstybės vadovas, kuriam Konstitucija pavedė pareigą atstovauti Lietuvos valstybei“.

I. Šimonytė kalbėdama žurnalistams Seime sakė girdinti argumentus, kad prezidentas atstovauja valstybei, bet pabrėžė, jog „premjeras atstovauja Vyriausybei, o tas darinys vadinasi valstybių ir vyriausybių Vadovų Taryba, to irgi nereikėtų pamiršti“.

Ji taip pat pabrėžė, kad didžiąją dalį EVT darbotvarkių sudaro vidaus politikos klausimai.

„Mano nuomone, ES reikalai nėra užsienio reikalai, ir aš tos nuomonės nuosekliai laikausi tiek laiko, kiek mes esame ES. Ir aš manau, kad Vyriausybės kanceliarija arba Ministro pirmininko tarnyba, kada koordinavo šitą procedūrą iki 2009 metų, tai buvo logiškesnis sprendimas, nei kai tai daro Užsienio reikalų ministerija, nes užsienio reikalai, santykiai su trečiosiomis šalimis yra viena, bet didžioji dalis darbotvarkės vis tik yra vidiniai klausimai“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

„Bet aš tikiu, kad yra įmanoma pasiekti sutarimą mūsų Konstitucijos rėmuose“, – pridūrė I. Šimonytė.

Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai trečiadienį paragino prezidentą ir premjerę patiems sutarti, kas turėtų Lietuvai atstovauti artimiausioje EVT.

Sprendime G. Nausėda ir I. Šimonytė raginami „sutelkti jėgas ir iki kito Europos Vadovų Tarybos posėdžio birželio mėnesį susitarti dėl tinkamiausio Lietuvos atstovavimo ginant Lietuvos interesus Europos Vadovų Taryboje, atsižvelgiant Europos Vadovų Tarybos posėdžiuose svarstomus klausimus“.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, konservatoriai ėmė kelti, laimėję Seimo rinkimus.

Jie buvo užsiminę apie galimybę priimti specialų įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai EVT atstovautų ne tik prezidentas, bet ir ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad per viršūnių susitikimus svarstomi klausimai daugiausia susiję su Vyriausybės kompetencija. Taip pat nėra galimybių užtikrinti, kad dalyvaudamas EVT prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Šios iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą EVT ir niekada iki šiol nekėlė šio klausimo.

Prezidentas G. Nausėda sako, kad ketina ir toliau atstovauti Lietuvai visuose viršūnių susitikimuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)