„Aš esu prezidentą informavusi apie savo nuomonę jau prieš kurį laiką. Kadangi šią savaitę pirmadienį nevyko prezidento susitikimas su manimi, aš taip pat jį informavau apie savo nuomonę šią savaitę papildomai raštu“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Jos nuomone, prieš kiekvieną EVT posėdį yra įmanoma, vertinant tarybos turinį, sutarti dėl to, kas atstovaus valstybei minėtoje taryboje.

Atsakymo iš prezidento, pripažino Vyriausybės vadovė, ji dar nėra sulaukusi.

„Čia klausimas ne man, ar ne man aktualu, ir ne Šimonytei ar Nausėdai čia aktualu – tai yra tam tikros tarpinstitucinės sąrangos ir logikos klausimas. Kažkada, kai vadovų tarybos buvo gana retos ir klausimai, kurie ten svarstomi, aiškiau pasidalindavo pagal turinį – viena buvo labai ryškiai ekonominė, kita geopolitinė, tai matyt tų klausimų kildavo labai mažai“, – priminė I. Šimonytė.

Gilėjant europinei integracijai, pasak jos, iškyla būtinybė nusistatyti, kas atstovautų valstybei geriausiai.

„Tos vidaus politikos darosi labai daug. Mano nuomone, ES reikalai nėra užsienio reikalai“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

Ji teigė girdinti argumentus, jog prezidentas atstovauja valstybei.

„Tačiau lygiai taip pat premjeras, pagal Konstituciją, atstovauja Vyriausybei, o tas darinys vadinasi Europos valstybių ir vyriausybių vadovų taryba. To reikėtų nepamiršti, tačiau aš tikiuosi, kad įmanoma surasti sutarimą mūsų Konstitucijos rėmuose“, – akcentavo I. Šimonytė.

Ar prezidentas būtų linkęs dalintis vizitais EVT, premjerė atsakyti negalėjo.

„Į bet kokį klausimą, pasiūlymą yra mandagu atsakyti, bet jeigu nebus atsakyta, tai irgi bus atsakymas“, – komentavo Vyriausybės vadovė.

Konservatoriai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Žygimantas Pavilionis yra sakę, kad, jeigu šalies vadovai nesusitars dėl atstovavimo valstybei EVT, gali būti įnicijuojami įstatymų pakeitimai.

„Gali būti įvairių diskusijų. Tuomet galbūt reikia kelti klausima, kiek yra logiška dabar esanti mandatavimo tvarka, nes prezidentas nėra mandatuojamas, jo negali Seimas mandatuoti, skirtingai nuo ministro pirmininko, kuris gali būti mandatuojamas pagal nustatytą procedūrą.

Jeigu nukrypsta nuo mandato, jam galima taikyti įvairias poveikio priemones, įskaitant ir nepasitikėjimą juo Seime. Santykis prezidento su Seimu yra visai kitas – tada, kaip turėtų atrodyti pozicijų rengimas, tvirtinimas ir atsiskaitymas už jas galbūt yra vertas diskusijų klausimas“, – paaiškino I. Šimonytė.

Pavilionis pakvietė Nausėda susitikti su komitetų pirmininkais

Trečiadienį vyko bendras uždaras Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) ir Europos reikalų komiteto (ERK) posėdis – jo metu nebuvo pateikta jokia rekomendacija, kuris šalies vadovas turėtų vykti į birželio mėnesį vyksiantį EVT susitikimą.

Vis dėlto buvo nubalsuota dėl pozicijos viešai, komitetų vardu paraginti prezidentą G. Nausėdą ir premjerę I. Šimonytę galiausiai susitarti dėl atstovavimo šaliai EVT.

14 komitetų narių buvo už tokį raginimą, 3 prieš ir 1 susilaikė.

Po posėdžio žurnalistams ERK pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė, kad, jeigu šalies vadovas su ministre pirmininke iki birželio nesusitars, kas vyksta į EVT, gali būti, jog reikės imtis ir įstatymų pataisų.

Tokiai pozicijai pritardamas URK pirmininkas Ž. Pavilionis kartu atkreipė dėmesį, kad raginimą šalies vadovams galiausiai susitarti, jo žiniomis, palaiko didelė dalis parlamentarų. Politiko teigimu, jis šiuo klausimu kalbėjosi su daugeliu politikų.

Žygimantas Pavilionis

Ž. Pavilionis taip pat teigė siūlantis prezidentui G. Nausėdai susitikti su Seimo URK ir ERK pirmininkais situacijai aptarti, nes šalies vadovo patarėjai, pasak jo, galbūt sąmoningai jį klaidiną, kad prezidentas ir premjeras negali keistis vizitais į EVT.

„Tokią tradicija buvo prezidentės Grybauskaitės laikais, prezidento Adamkaus laikais. Aš manau, kad tie tarpininkai, kurie galbūt rūpinasi savo pačių pozicijomis, labai dažnai skaldančiai interpretuoja tą mūsų Konstituciją ir vietoje to, kad mus sutelktų vietoje vienybės, kas Seime yra tikrai remiama (…), atrodytų, kad prezidento patarėjai jį savotiškai klaidina, galbūt dėl asmeninių priežasčių“, – Delfi sakė politikas.

Diskusija tęsiasi ne vieną mėnesį

Prezidentūra ne kartą buvo akcentavusi, kad neplanuoja perleisti dalyvavimo EVT posėdžiuose ministrei pirmininkei. G. Nausėda taip pat teigė nematantis galimybės vizitais į EVT keistis su I. Šimonytė, priklausomai nuo susitikimuose aptariamų temų.

Kad prezidentas turėtų sėsti prie derybų stalo su konservatoriais Eltai praėjusią savaitę pripažino ir opozicijos lyderis, buvęs premjeras Saulius Skvernelis. Apie tai galite skaityti čia.

Vis dėlto kai kurios politinės jėgos yra akcentavusios, kad itin blogai vertina valdančiųjų konservatorių ir prezidentūros konfliktą dėl atstovavimo valstybei EVT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)