„Tai revakcinacijai jau ruošiamės. Matome, kad tam mums reikės dar truputį teisės aktų pakoregavimų, bet iš esmės pagrindinė žinutė – pasitardami su specialistais ir sekdami naujausią informaciją, judame į tai, kad panašu, jog revakcinacijai užteks vienos dozės, bet tam dar turime susitvarkyti“, – ketvirtadienį apsilankęs Seime žurnalistams sakė A. Dulkys.

Kol kas ministras negalėjo atsakyti, kada bus reikalinga suleisti trečiąją vakcinos dozę.

„Pati visa situacija su vakcinomis įvyko taip greitai, kad kai kuriems tyrimams dar reikia laiko. Mokslininkai mato tas pirmąsias patirtis, aš manau, kad artimu metu sulauksime, bet pagrindinė žinutė – judame link vienos (dozės – aut.p.)“, – pakartojo A. Dulkys.

Paklaustas, ar pirmieji šalyje paskiepyti medikai testuojami dėl turimo antikūnių kiekio, ministras teigė, kad kol kas sistema kuriama.

„Šiandien dar negalėčiau pasakyti kažkokių duomenų. Jūs jau apčiuopetė karštą aktualiją, bet jai dar reikia atlikti tyrimus, reikia paanalizuoti, reikia pasidaryti tyrimus kažkokiai grupei. Šiandien dar tokių atsakymų neturiu“, – sakė A. Dulkys.

Įvertino situaciją: keičiasi karo pobūdis

Paprašytas pakomentuoti dabartinę epidemiologinę situaciją, ministras įvardijo, kad šiuo metu „keičiasi mūsų karo su virusu pobūdis“.

Arūnas Dulkys

„Jeigu buvo metas, kai mes bėgome pagal virusą ir jis mus vedžiojo, tai dabar su vakcinavimu ir testavimo apimtimis, mes pradedame būti proaktyviais ir patys daugiau identifikuojame sergančiųjų, nes testavimas padeda greičiau atskleisti, susitvarkyti su židiniais, protrūkiais“, – kalbėjo A. Dulkys.

Šiandien, pasak jo, matomos pirmosios geros tendencijos.

„Bet mes neatsipalaiduojame, nes žiūrime į tai kaip į nuolatinį lenktyniavimą su virusu“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Seimo narių priekaištus atmeta

Sulaukęs priekaištų, neva bijo pasirodyti Seime, A. Dulkys teigia, kad nuotolinis darbas yra efektyvus.

„Man atrodo, kad mes pandemijos metu iš visos Lietuvos tikimės inovatyvių sprendimų veikimo, tačiau kažkaip atrodo, kad kitiems atrodo, jog nuotoliniai susitikimai nėra susitikimai. Nėra buvę, kad su kuo nors nesusitikčiau, nebendraučiau, nedalyvaučiau“, – komentavo ministras.

Jo teigimu, natūralu, kad įtemptu metu, darbotvarkėje numatyti darbai kartais sutampa.

„Būtent nuotolinis darbas sudaro dar daugiau galimybių, jis yra kur kas efektyvesnis, aš galiu per dieną žymiai daugiau kur sudalyvauti nei galėčiau tai daryti gyvai. Man atrodo, kad čia yra darbo formos įpročių reikalas, o tuos įpročius visi turime derinti. Manau, kad visi susitikimai turi vykti pagarbiai – ir tie, kurie vyksta gyvai, ir tie, kurie vyksta nuotoliniu būdu“, – akcentavo A. Dulkys.

Į Šiaulius vykti neplanuoja: ragina patiriančius mobingą medikus burtis

Ministras taip pat teigė, kad neplanuoja artimiausiu metu apsilankyti Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kurią neseniai sukrėtė medikės, patyrusios mobingą, savižudybė.

„Artimiausiu metu nevyksiu, nes nuo pat pirmos dienos turiu labai profesionalius patarėjus šioje srityje ir mes norėjome pažiūrėti į šį klausimą taip, kaip jį reikia daryti profesionaliai. Taip, aš bendrauju ir su artimaisiais, ir su medikų bendruomene ten, bet tai darau ne su medijos pagalba“, – sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, pirmosiomis dienomis po įvykio į vietą buvo nusiųsta mobili psichologų komanda, kiti specialistai.

„Šiandien jau pradeda dirbti mano inicijuota pokyčių grupė, kurioje yra ne tik Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai, bet ir mokslininkai iš Vilniaus universiteto, Valstybinės darbo inspekcijos atstovai, ten yra nevyriausybinių organizacijų“, – vardino ministras.

Tylioji akcija prie Šiaulių ligoninės

Pokyčių grupė, taip pat pažymėjo jis, bendradarbiaus ir su kitomis medikų grupėmis bei žiniasklaida.

„Darbas prasideda, vyks grupė ir į vietą, bus sudaromos visos sąlygos, kad žmonės galėtų anonimiškai ir saugiai pateikti savo informaciją, isšikalbėti, duoti mums vertingos informacijos, kad mes galėtume priimti sprendimus, kurie būtų ne laikini, bet negrįžtami ir sisteminiai.

Pasinaudodamas proga noriu pakviesti šios gydymo įstaigos žmones, kad jie pasitikėtų šia grupe, teiktų jai visą reikalingą informaciją“, – pabrėžė A. Dulkys.

Vis dėlto jis akcentavo, kad pokyčiai būtini visoje medicinos sistemoje, ne tik Šiaulių ligoninėje, nes, kaip pripažino A. Dulkys, jis gavo informacijos apie panašias mobingo problemas ir kitose šalies įstaigose.

„Kviečius visas Lietuvos gydymo įstaigose, kuriose jaučiami tokie dalykai, daryti iš to tam tikrą sąjūdį ir kreiptis į mus. (...) Spręskime šį klausimą galų gale visos Lietuvs atžvilgiu“, – pridūrė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)