„Taikaus protesto etalonas“

Seimo narys, Darbo frakcijos atstovas Aidas Gedvilas tikino, kad spaudos konferencija surengta, jog būtų atsakyta į visus rūpimus klausimus.

„Praėjusį savaitgalį Lietuvoje vyko didelį rezonansą sukėlęs Didysis šeimos gynimo maršas 2021. Apie jį visuomenėje ir žiniasklaidoje buvo skleidžiama daug prieštaringos informacijos, todėl šiandien mes susirinkome, kad iš pirmų lūpų sužinotume visus atsakymus“, – spaudos konferencijoje sakė parlamentaras A. Gedvilas.

Jis išreiškė visišką renginio dalyvių palaikymą.

„Dėl valdančiąją koaliciją sudarančių partijų nenoro priimti sprendimų diskusijų ir sutarimo būdu mūsų visuomenė šiandien yra kaip niekada suskaldyta. Išgyvename tokį laikotarpį, kai pamatinėms vertybėms mūsų šalyje kilo grėsmė“, – tikino jis.

Parlamentaras A. Gedvilas aiškino, jog Didysis šeimos gynimo maršas tapo „taikaus protesto etalonu“.

Žmonės skatina nesustoti

Vienas iš renginio organizatorių Raimondas Grinevičius teigė, jog susidūrė su puolimu.

„Lietuvos žmonės suprato, kad tokie dalykai kaip homoseksualai nėra LGBT. Tai du atskiri objektai. Vieni žmonės gyvena tarp mūsų, su mumis bendrauja. Ir būtent organizacija, kuri gana stipriai finansuojama, siekia valstybėje padaryti chaosą – supriešinti visuomenę, savo bendruomenės narius“, – aiškino R. Grinevičius.

„Nuo pat pirmos dienos idėjos paskelbimo prasidėjo visapusiški puolimai“, – sakė jis.

„Žmonės skatina, kad negalima sustoti, jei tai pradėjome daryti, tikslą turime pasiekti“, – teigė R. Grinevičius.

Jo teigimu, prieš renginį policija važinėjo po regionų koordinatorių namus.

Pastabų, anot J. Grinevičiaus, sulaukė ir iš asociacijos LATGA. Iš įvairių miestų išlydimos automobilių kolonos buvo sveikinamos dainomis – patys vietos koordinatoriai nuspręsdavo, kokias dainas groti.

„Viešas protestas, ne renginys, ne komercinis, pinigų negavome. Gavome laiškų, kad jie turi žinių, jog bus grojami LATGA'os repertuaro kūriniai“, – sakė jis.

Dalyvavo 650 tūkstančių

Viktoras Jašinskas spaudos konferencijoje pristatė protesto skaičius – kiek žmonių dalyvavo renginyje.

„Bendrais duomenimis, gavus informaciją iš koordinatorių visos Lietuvos, kurie registravo transporto priemones, turime tokius skaičius: 6700 automobilių iš regionų, papildomai 550 automobilių iš Vilniaus, 480 motociklų, 54 autobusai ir daugybė neužsiregistravusių automobilių, dviračių ir pėsčiųjų, kurie iki pusės mitingo plūdo į Vingio parką. Kaip dalyvius, galime skaičiuoti apie 600 tūkstančių žmonių.

Vien Šeimų sąjūdžio kanalu jį stebėjo apie 230 tūkstančių asmenų, taip pat tie, kurie negalėjo dalyvauti, tačiau dvasia buvo su visais Vilniaus Vingio parke, dalyvavo išlydėtuvėse, grojo kaimo kapelose, stovėjo ant viaduko, pakelėse, lydėjo išvykstančius“, – sakė V. Jašinskas.

Jis teigė, kad daugiau nei 60 tūkstančių eurų suaukojo beveik 2 tūkstančiai žmonių. Paaukojo ir senelių namai.

Pasidalijo ateities planais

Arvydas Daunys taip pat tvirtino, kad mitinge dalyvavo 600–700 tūkstančių žmonių, kurie mintimis buvo su šio protesto dalyviais.

Jis teigė, kad jau planuojami renginiai ateityje.

„Birželio 15 dieną organizuojamas įspėjamasis 3 dienų mitingas prie Seimo, vienos dienos mitingas prie Vyriausybės ir LRT. Nežinau, ar mums bus duotas leidimas, jei ne – eisime į teismą“, – sakė A. Daunys.

Jis teigė, kad mitingas buvo suplanuotas iš anksto – paskelbus apie reikalavimus nuo scenos.

„Buvo pasakyta, kad jei valdžia nesureaguos į mūsų pateiktus reikalavimus, imsimės kitų priemonių. Viena iš šitų reakcijų ir bus šitas mitingas kaip atsakas, jis bus įspėjamasis, tai nėra protestas ar kas“, – sakė A. Daunys.

Vienas iš mitingo organizatorių kol kas nenorėjo atskleisti, kokie bus tolesni veiksmai, – juos pristatys tik minėto renginio metu.

Protestavo prieš iniciatyvas, nukreiptas prieš tradicinę šeimą

Delfi primena, kad į praėjusį šeštadienį visoje Lietuvoje vykusį Didžiojo šeimos gynimo maršo finalinį renginį Vingio parke susirinko apie 10 tūkstančių žmonių. Tokius duomenis pateikė policija.

Policija taip pat aiškinsis, ar renginio organizatoriai užtikrino karantino sąlygų laikymąsi. Didesnių konfliktų renginio metu pavykta išvengti.

Šeštadienį sostinėje vyko ir keli antimitingai – prieštarauti prieš maršo organizatorių poziciją.

Praėjusį savaitgalį sostinės Vingio parke vykusios akcijos dalyviai siekė išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1430)