Naują frakciją sudaro 9 Seimo nariai: Jonas Pinskus, Rita Tamašunienė, Zigmantas Balčytis, Česlavas Olševskis, Andrius Palionis, Beata Petkevič, Remigijus Žemaitaitis, Valdemaras Valkiūnas ir Petras Gražulis.

„Lietuvos regionų frakcijos“ seniūnu tapo J. Pinskus, o pavaduotoja – R. Tamašunienė.

Šiuo metu opozicijos frakcijų koalicinį susitarimą yra pasirašę „valstiečiai“ ir darbiečiai, turinčios atitinkamai 32 ir 10 narių. Opozicijos lyderis yra Saulius Skvernelis.

Opozicijoje dirba ir socialdemokratai su trylika narių.

Susibūrus naujai frakcijai, susilpnėjo Mišri Seimo narių grupė. Joje liko Vytautas Bakas, Algirdas Butkevičius ir Domas Griškevičius.

Apie tai, kad gali atsirasti nauja frakcija, Delfi pranešė pirmadienį. Apie tai galite skaityti čia.

Antradienį, komentuodamas besibūriančią „Regionų frakciją“, opozicijos lyderis Saulius Skvernelis sakė teigiamai vertinantis tokią idėją ir tikino, jog kalbėsis, kad frakcija prisijungtų prie opozicijos.

„Jeigu atsiras nauja frakcija, kalbėsime, kad prisijungtų, jeigu ji bus opozicinė frakcija“, – žurnalistams Seime antradienį sakė S. Skvernelis.

Vienija interesas – regionine politika

Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis Delfi sakė, kad šią frakciją jungia interesas atstovauti regioninę politiką.

„Visi esame vienmandatėje rinkti regionuose arba apskrityse. Kai kas atstovauja du rajonus, kai kas – vieną, kai kas - net tris. Pastaruoju metu valdančioji dauguma (tiek RRF pinigai, tiek įstatymo projektai, kurie susiję su švietimu, socialine apsauga, žemės ūkį) nusisuka nuo regioninės politikos, nuo rajonų, nuo investicijų ir socialinės politikos juose.

Manome, kad būdami opozicijoje sugebėsime kelti šituos klausimus pakankamai aktyviai, ypač dabar, kai yra biudžeto persvarstymo projektas“, – sakė R. Žemaitaitis.

Remigijus Žemaitaitis

Parlamentaras paaiškino, kad turėdami frakciją jie paprasčiau galės siūlyti savo teisės aktus.

„Yra tokia praktika, kad, kai esi Mišrios frakcijos narys, tai tavo projekto neįtraukia, arba turėti eiti tartis su valdančiąja dauguma, kad jie įtrauktų gera valia. O pagal Seimo statutą kartą per mėnesį, paskutinį mėnesio ketvirtadienį, turi opozicinę darbotvarkę. Tokiu atveju mūsų kolegų, Seimo narių, projektai būtų automatiškai įtraukiami į darbotvarkę“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Jungsis prie opozicinės koalicijos

Pasak parlamentaro, nauja frakcija planuoja jungtis prie opozicinės koalicijos.

„Socialdemokratai „de facto“ priklauso valdančiajai daugumai. Būnant opozicijoje ir opozicijų susitarime, būtų galima geriau koordinuoti veiksmus“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jis neatmetė, kad jų frakcija plėsis.

„Tikiuosi, kad prisijungs dar keli kolegos, – gal ne šią sesiją, galbūt rugsėjo mėnesį“, – sakė R. Žemaitaitis.

Skvernelis: manau, kad bus lengva susitarti

Savo ruožtu opozicijos lyderis Saulius Skvernelis teigė, kad valstiečiai ir Darbo partijos frakcija su „Lietuvos regionų frakcija“ susitiks pirmadienį.

„Jau susitarėme, kad sėsime su frakcijos seniūnų ir jų žmonėmis kalbėtis, ir pasirašyti susitarimą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Jis tikino, kad kol kas nesitarė su naujos frakcijos nariais, kokiomis sąlygomis jie oficialiai prisijungtų prie opozicinės koalicijos.

„Mes dar nesikalbėjome, bet sąlygos, matyt, bendros – darbas opozicijoje dėl bendrų tikslų. Jie, kaip vienmandatininkai, daugiau orientuojasi į regioninę politiką. Tai mūsų irgi yra prioritetas, tai, manau, bus lengva susitarti“, – kalbėjo opozicijos lyderis.

Politiko nuomone, Mišrios Seimo narių grupės sprendimas iš dalies atstovų sukurti frakciją yra logiškas.

Saulius Skvernelis

„Buvo pakankamai gausi ta grupė, skirtingi žmonės, atstovauti net jų interesams yra sudėtinga. Dabar, kai formalizavosi į frakciją, dar opozicinė, tai mūsų pajėgos stiprėja. Dar kartą tenka apgailestauti ir pasikartoti, kad dabartinė socdemų frakcija iš esmės tampa visišku valdančiųjų satelitu“, – sakė S. Skvernelis.

Pinskus: išankstinių sąlygų prisijungimui prie opozicinės koalicijos neturime

Savo ruožtu naujosios frakcijos seniūnas Jonas Pinskus sakė, kad kol kas neturi jokių išankstinių sąlygų, kokiomis sutiktų oficialiai prisijungti prie opozicinės koalicijos.

„Pirma viskas prasideda nuo pokalbių ir iš tų pokalbių seks susitarimai“, – žurnalistams sakė „Lietuvos regionų frakcijos“ seniūnas.

Seimo posėdžiui pirmininkaujančiam Juliui Sabatauskui skelbiant frakcijos narius, vienas jų buvo išbrauktas. Tai – Algirdas Butkevičius. Pastarasis Delfi dar pirmadienį sakė, kad prie naujos frakcijos jungsis su viena sąlyga – jeigu ją sudarys visi Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

„Pas jį buvo viena sąlyga, kad mes visa Mišri grupė „in corpore“ pereiname į „Regionų frakciją“. Kadangi nepavyko „in corpore“, tai jam durys nėra uždarytos – tiesiog jis sako, kad kvailai atrodys, jeigu, pasakęs vieną, padarys kitą. Tai labai normalu“, – paaiškino J. Pinskus.

Parlamentaras teigė, kad visi frakcijos nariai yra vienmandatininkai ir, sukūrus frakciją, pasak jo, atstovauti regionams bus paprasčiau.

„Kiekvienas po vieną vienmandatininkas nėra ta jėga, kaip būna susikūrus frakcijai. Kai turi tą vardiklį – regionai, jų atstovavimas, (…) tai žymiai didesnė jėga būna. Tam padarėme frakciją, nes Mišrioje grupėje kiekvienas balsuoja kaip nori ir tu negali tų sprendimų bendrų priimti“, – pažymėjo „Regionų frakcijos“ seniūnas.

Naujoje frakcijoje numatyta seniūnų rotacija kas pusę metų. Rugsėjį frakcijos vadove turėtų tapti R. Tamašunienė.

Jeigu prisijungs prie opozicinės koalicijos, „Regionų frakcijos“ atstovas įgys teisę rotacijos būdu būti ir opozicijos lyderiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)