„Šeimos stiprinimo įstatyme aiškiai išdėstytas požiūris į šeimą, tačiau, deja, jis paskutiniu metu valdančiųjų neįgyvendinamas, o vykdomos priešingos nuostatos, negu įstatymas reikalauja. Siūlau įstatymą papildyti konkrečiomis priemonėmis, kuriomis būtų stiprinama tradicinė šeima. Partnerystės įstatymo projektas, apie kurį diskutuojama Seime, visiškai kertasi su Šeimos stiprinimo įstatymu. Jeigu būtų priimtas Partnerystės įstatymas, Šeimos stiprinimo įstatymą reikėtų panaikinti“, – Eltai sakė R. J. Dagys.

Buvęs parlamentaras primena, kad jau prieš aštuonerius metus siūlė sureguliuoti bendrai gyvenančių žmonių ūkinius reikalus, ir tai galėtų būti padaryta, jo nuomone, per Civilinio kodekso pakeitimus.

„Dviejų kartu gyvenančių vyrų ar moterų turtiniai santykiai turėtų būti sureguliuoti, bet tai nieko bendro neturi su šeima. Taip pat, pvz., keturios vienuolės gyvena kartu, tvarko bendrą ūkį, tai jų turtiniai santykiai galėtų būti sureguliuoti, jos galėtų gauti informaciją apie sveikatą“, – sako Krikščionių sąjungos lyderis.

Jis apgailestauja, kad šiandien nestinga tendencijų ardyti šeimos pagrindus. „Šeimos tradiciją norima pakeisti įvairiomis, dažniausiai net sunkiai apibrėžiamomis lytinių, emocinių, pseudokultūrinių bendrijų formomis. Visomis prieinamomis švietimo, informavimo, socialinių tinklų ir propagandos priemonėmis griaunami tradicinio bendruomeniškumo pagrindai, žmonės supriešinami, jiems primetinėjamos įvairios socialinės fobijos. Sąmoningai ignoruojamas prieš kelis metus priimtas Šeimos stiprinimo pagrindų įstatymas“, – sakoma Krikščionių sąjungos memorandume „Dėl Lietuvos Respublikos Šeimos politikos raidos“.

Krikščionių sąjunga siūlo visą žmonių tarpusavio santykius reglamentuojančių teisės aktų kompleksą kurti Šeimos stiprinimo įstatyme ir Konstitucijoje įtvirtintų nuostatų pagrindu, „neišradinėjant pakaitinių jos formų ir kitokių šeimą silpninančių socialinių konstruktų, pasitelkiant gausią kultūrinės ir socialinės įvairovės patirtį, suvokiant kiekvieno visuomenės nario svarbą mūsų šalies gyvenime ir visų piliečių interesus“.

„Parafrazuodami popiežiaus Pranciškaus mintį teigiame, kad stiprioje šeimoje randama vieta visiems – tarp jų ir netradicinių pažiūrų žmonėms. Sveikiname Lietuvos Respublikos prezidentą, aiškiai išsakiusį savo pasiryžimą ginti Konstitucijos nuostatas ir Konstitucijos apibrėžtyje rasti būdus reglamentuoti visų žmonių santykius taip, kad visi jaustųsi gerbiami šalies piliečiai. Praktiškai tai reikštų dabar veikiančio Šeimos stiprinimo įstatymo papildymą visuomenės poreikius atitinkančiomis pataisomis“, – sakoma R. J. Dagio vadovaujamos Krikščionių sąjungos memorandume.

Ši partija kviečia bendram darbui burtis politikus, Prezidento instituciją, tikėjimo bendrijas, nevyriausybines organizacijas, nes „valstybė bus tvirta tuomet, kai visi jos žmonės ras savo laimę bendrame valstybę kuriančiame darbe“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)