Beveik visi siūlomi karantino pakeitimai įsigaliotų nuo kito pirmadienio, gegužės 24 dienos. O pokyčiai užsieniečių atvykimui į Lietuvą ir atnaujintas „gerųjų“ savivaldybių sąrašas veikti pradės nuo gegužės 31 dienos.

Dėl asmenų kontaktų ir būriavimosi

Nuspręsta atsisakyti daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio artimų kontaktų ribojimo, leidžiant dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių arba ne daugiau nei 5 asmenų uždarose erdvėse, arba ne daugiau nei 10 asmenų atvirose erdvėse artimus kontaktus.

Kadangi plečiamas ratas asmenų, galinčių turėti artimus kontaktus, siūloma viešose uždarose leisti asmenims būriuotis iki 5 asmenų arba dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis, o viešose atvirose vietose – iki 10 asmenų arba dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis.

Dėl laidotuvių organizavimo

Padidintas laidotuvėse ir laidotuvių apeigose galinčių dalyvauti asmenų skaičių iki 50.

Dėl reikalavimų keliavimui transporto priemonėmis

Kadangi plečiamas ratas asmenų, galinčių turėti artimus kontaktus, atsisakoma asmenų skaičiaus transporto priemonėse ribojimų.

Dėl asmeninių švenčių organizavimo

Kadangi plečiamas ratas asmenų, galinčių turėti artimus kontaktus, bus leidžiama rengti asmenines šventes, kai uždarose erdvėse dalyvauja dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 5 asmenys, arba ne daugiau nei 10 asmenų, turinčių galimybių pasą, taip pat šventes atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 10 asmenų.

Dėl renginių organizavimo

Padidinamas žiūrovų ir (ar) dalyvių skaičių iki 300 renginiuose, organizuojamuose atvirose erdvėse (kai dalyvauja asmenys be „galimybių paso“). Taip pat, siūloma numatyta išimtis gyvūnų parodų organizavimui – atsisakyti reikalavimo žiūrovams ir (ar) dalyviams renginį stebėti tik iš sėdimų vietų.

Nors buvo siūloma leisti organizuoti eksperimentinius renginius, tačiau tokio plano buvo atsisakyta. Bet bus leidžiami renginiai atvirose erdvėje iki 2000 asmenų, kai visi asmenys turi Galimybių pasus.

Kultūros sritis

Bus leidžiamos ekskursijas tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse dalyvaujant iki 25 asmenų, užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją.

Atvirose erdvėse esančiuose kultūros objektuose leidžiama lankytis ekskursijų grupėms kai dalyvauja ne daugiau kaip 25 asmenys, užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją.

Uždarose erdvėse esančiuose kultūros objektuose siūloma leidžiama lankytis ekskursijoms su gidu, kai dalyvauja ne daugiau kaip 25 asmenys, užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją.

Dėl „galimybių paso“

Atsižvelgiant į tai, kad numatyta galimybė grįžti į kontaktinį darbą asmenims, turintiems „galimybių pasą“, būtina numatyti darbdaviams galimybę patikrinti darbuotojų „galimybių paso“ duomenis, kadangi tokia galimybė buvo numatyta tik paslaugų teikėjams.

Taip pat, siekiant sudaryti sąlygas ir užsieniečiams pasinaudoti „galimybių pasu“, patikslinama, kad asmenys gali būti paskiepyti viena iš išvardintų COVID–19 ligos vakcinų („Comirnaty“, „COVID–19 Vaccine Moderna“ „COVID–19 Vaccine Janssen“ ir „Vaxzevria“), kuri nebūtinai turi būti registruota Sąjungos vaistinių preparatų registre.

Dėl užsieniečių atvykimo

Skatinant atvykstamąjį turizmą, leista atvykti į Lietuvos Respubliką visiems užsieniečiams, pilnai paskiepytiems pagal skiepijimo schemą viena iš šių vakcinų – po „COVID–19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo, po antros „Comirnaty“, „COVID–19 Vaccine Moderna“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo.

Atsižvelgiant į SARS–CoV–2 viruso mutacijos plitimą Indijoje, sugriežtinti reikalavimai dėl COVID–19 tyrimo asmenims, grįžtantiems ar atvykstantiems į Lietuvos Respubliką iš Indijos Respublikos – reikalauti COVID–19 tyrimo iš asmenų, persirgusių COVID–19 liga bei paskiepytų COVID–19 ligos vakcina.

Švietimo veiklos organizavimo ir vykdymo sritis

Vykdant neformalųjį vaikų švietimą, bus leidžiamos šios veiklos:

  • užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminus (įskaitas) mokiniams, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių;
  • neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse, kai dalyvauja viena neformaliojo vaikų švietimo grupė, bet ne daugiau nei 25 asmenys;
  • neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 vaikų ir užtikrinamas 10 m² paslaugos teikimo plotas vienam vaikui;
  • vaikų stovyklų veiklas, kai vienoje grupėje dalyvauja ne daugiau kaip 15 vaikų ir užtikrinamas 10 m² paslaugos teikimo plotas vienam vaikui;
  • individualius neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus.

Vykdant neformalųjį suaugusiųjų švietimą ir neformalųjį profesinį mokymą, bus leidžiamos šios veiklos:

  • jūrininkų bei statutinių profesinio mokymo įstaigų įvadinio mokymo kursų praktinius mokymus, transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų praktinius mokymus, užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminus (įskaitas) asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas, ir valstybinės kalbos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminus, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 asmenų, o paslaugos teikimo vienam asmeniui plotas yra ne mažiau kaip 10 m²;
  • neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip viena neformaliojo suaugusiųjų švietimo grupė, bet ne daugiau nei 25 asmenys;
  • neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 asmenų, o paslaugos teikimo vienam asmeniui plotas yra ne mažiau kaip 10 m²;
  • individualius neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir neformaliojo profesinio mokymo užsiėmimus;
  • neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus, kai dalyvauja tik asmenys, turintys Galimybių pasą.

Vykdant profesinį mokymą ir aukštojo mokslo studijas, jas siūloma vykdyti nuotoliniu būdu arba mišriu būdu periodiškai atliekant studentų ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų profilaktinį tyrimą COVID–19 ligai diagnozuoti arba savikontrolę galimai COVID–19 ligai nustatyti.

Profesinis mokymas ar aukštojo mokslo studijos vykdomos patalpose, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių ar studentų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba kai 5 dalyvauja 11–30 mokinių ar studentų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 m2 patalpos plotą vienam asmeniui.

Savivaldybių sąrašas

Peržiūrėtas savivaldybių sąrašas, kuriose gali būti nustatomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu visoje šalyje.

Pagal Lietuvos statistikos departamento 2021 m. gegužės 19 d. skelbiamus duomenis iš sąrašo būtų išbraukiamos 7 savivaldybės: Biržų rajono (233), Klaipėdos rajono (211), Pagėgių (309), Šilutės rajono (264), Tauragės rajono (268) savivaldybės.

Sąraše nuo 2021 m. gegužės 31 d. lieka 11 savivaldybių: Birštono, Ignalinos rajono, Joniškio rajono, Kretingos rajono, Mažeikių rajono, Neringos, Pasvalio rajono, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šilalės rajono, Telšių rajono savivaldybės.

Delfi primena, kad karantinas visoje Lietuvoje galioja iki gegužės 31 dienos, o Galimybių pasas veikti pradės nuo gegužės 24 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)