„Atsižvelgiant į tai, kad griežtas karantino režimas tęsiasi jau beveik 4 mėnesius ir turi vis didesnį neigiamą poveikį žmonių psichologinei būsenai ir fizinei sveikatai, o visa visuomenė pavargsta nuo karantino, būtina imtis priemonių šiai situacijai gerinti“, – rašoma dokumente.

Keičiamos bendravimo taisyklės

Nuo gegužės 24 dienos, tai yra, nuo kito pirmadienio, SAM siūlo leisti laisviau bendrauti skirtingiems namų ūkiams.

Viešose uždarose vietose būti galima ne didesnėmis nei 5 asmenų, dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis arba didesnėmis asmenų grupėmis, kai šiuo nutarimu leidžiama teikti paslaugas ar vykdyti veiklas didesnėms asmenų grupėms.

Viešose atvirose vietose asmenys galima būti ne didesnėmis nei 10 asmenų, dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis arba didesnėmis asmenų grupėmis, kai šiuo nutarimu leidžiama teikti paslaugas ar vykdyti veiklas didesnėms asmenų grupėms.

Laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau kaip 50 asmenų, išskyrus ritualines paslaugas teikiančius asmenis.

Leidžiama rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, kai jose dalyvauja ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai, arba ne daugiau nei 5 asmenys, arba ne daugiau nei 10 asmenų, turinčių Galimybių pasą.

Taip pat leidžiamos šventės atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 10 asmenų. Asmenų, turinčių Galimybių pasą, skaičiaus ribojimas netaikomas, jei asmeninė šventė organizuojama pagal nurodytas taisykles.

Nuo pirmadienio taip pat bus leidžiamos ekskursijas su gidu, kai dalyvauja ne daugiau kaip 25 asmenys (neįskaičiuojant gido), užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją.

Atsižvelgiant į tai, kad numatyta galimybė grįžti į kontaktinį darbą asmenims, turintiems „galimybių pasą“, būtina numatyti darbdaviams galimybę patikrinti darbuotojų „galimybių paso“ duomenis, kadangi tokia galimybė buvo numatyta tik paslaugų teikėjams. Taip pat, siekiant sudaryti sąlygas ir užsieniečiams pasinaudoti „galimybių pasu“, patikslinama, kad asmenys gali būti paskiepyti viena iš išvardintų COVID–19 ligos vakcinų („Comirnaty“, COVID–19 Vaccine Moderna“, „COVID–19 Vaccine Janssen“ ir „Vaxzevria“), kuri nebūtinai turi būti registruota Sąjungos vaistinių preparatų registre.

Eksperimentiniai renginiai

Taip pat nuo pirmadienio atsivertų galimybė organizuoti eksperimentinius renginius asmenims, testuojant visus renginio dalyvius.

Galimybių pasą turintiems asmenims bus atverta galimybė lankytis renginiuose atvirose ir uždarose erdvėse, kurių bendras skaičius neviršija 2000 ir kai renginiai organizuojami ir vykdomi renginio organizatoriams užtikrinant bilietų platinimą elektroniniu būdu ir (arba) žiūrovų ir (ar) dalyvių registravimą bei kontroliuojant žiūrovų ir (ar) dalyvių patekimą į renginio vietą.

Visi žiūrovai ir (ar) dalyviai, išskyrus asmenis, kurie persirgo COVID–19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų, renginio vietoje prieš prasidedant renginiui atlieka COVID–19 tyrimą (SARS–CoV–2 PGR tyrimą ar antigeno testą) ir turi gautą neigiamą atsakymą, COVID–19 tyrimai atliekami renginio organizatorių lėšomis.

Siūloma griežtinti reikalavimus atvykstantiems iš Indijos

Atsižvelgiant į SARS–CoV–2 viruso mutacijos plitimą Indijoje, siūloma sugriežtinti reikalavimus dėl COVID–19 tyrimo asmenims, grįžtantiems ar atvykstantiems į Lietuvos Respubliką iš Indijos Respublikos – reikalauti COVID–19 tyrimo iš asmenų, persirgusių COVID–19 liga bei paskiepytų COVID–19 ligos vakcina.

Siekiant skatinti atvykstamąjį turizmą, siūloma leisti atvykti į Lietuvos Respubliką visiems užsieniečiams, pilnai paskiepytiems pagal skiepijimo schemą viena iš šių vakcinų – po „COVID–19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo, po antros „Comirnaty“, „COVID–19 Vaccine Moderna“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo.

Pokyčiai švietime

Vykdant neformalųjį vaikų švietimą, siūloma leisti šias veiklas:
– užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminus (įskaitas) mokiniams, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių;
– neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse, kai dalyvauja viena neformaliojo vaikų švietimo grupė, bet ne daugiau nei 25 asmenys;
– neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 vaikų ir užtikrinamas 10 m² paslaugos teikimo plotas vienam vaikui;
– vaikų stovyklų veiklas, kai vienoje grupėje dalyvauja ne daugiau kaip 15 vaikų ir užtikrinamas 10 m² paslaugos teikimo plotas vienam vaikui;
individualius neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus.

Vykdant neformalųjį suaugusiųjų švietimą ir neformalųjį profesinį mokymą, siūloma leisti šias veiklas:
– jūrininkų bei statutinių profesinio mokymo įstaigų įvadinio mokymo kursų praktinius mokymus, transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų praktinius mokymus, užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminus (įskaitas) asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas, ir valstybinės kalbos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminus, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 asmenų, o paslaugos teikimo vienam asmeniui plotas yra ne mažiau kaip 10 m²;
– neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip viena neformaliojo suaugusiųjų švietimo grupė, bet ne daugiau nei 25 asmenys;
– neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 asmenų, o paslaugos teikimo vienam asmeniui plotas yra ne mažiau kaip 10 m²;
– individualius neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir neformaliojo profesinio mokymo užsiėmimus;
neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus, kai dalyvauja tik asmenys, atitinkantys šio nutarimo 22 punkte nurodytus kriterijus.

Vykdant profesinį mokymą ir aukštojo mokslo studijas, jas siūloma vykdyti nuotoliniu būdu arba mišriu būdu periodiškai atliekant studentų ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų profilaktinį tyrimą COVID–19 ligai diagnozuoti arba savikontrolę galimai COVID–19 ligai nustatyti.

Profesinis mokymas ar aukštojo mokslo studijos vykdomos patalpose, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių ar studentų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba kai dalyvauja 11–30 mokinių ar studentų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 m2 patalpos plotą vienam asmeniui.

Keičiasi savivaldybių sąrašai

Taip pat siūloma pakeisti nuo 2021 m. gegužės 24 d. turintį įsigalioti Nutarimą Nr. 330, kuriuo keičiamas savivaldybių, kuriose gali būti nustatomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu visoje šalyje, sąrašas.

Pagal Lietuvos statistikos departamento 2021 m. gegužės 19 d. skelbiamus duomenis į savivaldybių sąrašą siūloma įrašyti savivaldybes, kuriose 14 dienų COVID–19 ligos (koronaviruso infekcijos) sergamumo rodiklis 100 000 gyventojų yra mažiau kaip 200 atvejų – Birštono (198), Ignalinos rajono (198), Kretingos rajono (196), Neringos (165) ir Mažeikių rajono (179), Skuodo rajono (192) savivaldybes.

Sąraše nuo 2021 m. gegužės 24 d. lieka 16 savivaldybių: Birštono, Biržų rajono, Ignalinos rajono, Joniškio rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Neringos, Mažeikių rajono, Pagėgių, Pasvalio rajono, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)