Pasak epidemiologės Daivos Razmuvienės, dideli renginiai lauke gali vykti, tačiau jie turi būti rengiami bendradarbiaujant su atsakingomis institucijomis.

D. Razmuvienė laidoje „Info diena“ teigė, kad kaip epidemiologė ji nevertina nei politinio, nei teisinio šio protesto aspekto.

„Aš tiesiog galiu pasakyti, kad ten kur daug žmonių susibūrė ir jie nesilaikė asmens saugos taisyklių, tikrai tą matėme, reiškia grėsmė išplisti koronavirusui labai nemažai. Rezultatų lauksime kažkur po 7 dienų, gal net ir anksčiau“, – kalbėjo epidemiologė D. Razmuvienė.

Ji teigė, kad kadangi šio renginio dalyvių registracija nebuvo vykdoma, bus praktiškai neįmanoma atsekti kontaktų, jei bus fiksuojamas protrūkis.

„Čia yra faktas tikrai, tai tikrai apsunkins. Paskutiniu metu, kai nėra tokių gausių masinių renginių, protrūkiai vis dėl to yra, nors per paskutines pora savaičių situacija stabilizavosi. Nemaža dalis žmonių net nenori teikti duomenų – su kuo jie kontaktavo, kur jie buvo, kur jie galėjo užsikrėsti. Yra tokia tam tikra žmonių nuomonė.

Dabartiniu metu žinant tam tikrų žmonių požiūrį į Šeimų mitingą, tikrai dalis žmonių ir ten dalyvavusių, galbūt dalis ir susirgs, jie tikrai nenorės informuoti, kad jie dalyvavo tame renginyje. Nebent juos bus galima identifikuoti. Tai tikrai nepalengvins darbo epidemiologams ir taip dabartiniu metu esame nelengvame kelio atsekime“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė.

D. Razmuvienė pabrėžė, kad renginio organizatoriai turėjo raginti laikytis saugos atstumo, dėvėti kaukes.

Epidemiologė tikino, jog atviroje erdvėje tarp kaukių nedėvinčių žmonių turi būti bent 2 metrų atstumas.

„Tegul bus metras, per ištiestą ranką žmogus nuo žmogaus. Jei jau tas žmogus yra artimesniame atstume, tai ta kaukė yra būtina, nepriklausomai nuo to, kad esi lauke“, – pabrėžė D. Razmuvienė.

Epidemiologė laidoje „Info diena“ sakė, kad reikia „neerzinti to viruso“.

„Geriau jau panaudoti tas papildomas, galbūt perteklines priemones, kalbant apie buvimą lauke, bet jų reikėtų laikytis“, – laidoje sakė D. Razmuvienė.

Delfi primena, kad policijos duomenimis šeštadienį proteste „Didydis šeimos gynimo maršas“ Vingio parke dalyvavo apie 10 tūkstančių žmonių.

Epidemiologai nesiima vertinti savaitgalį vykusio „Šeimų gynimo maršo“, tačiau pasak jų, organizatoriai neužtikrino būtinų saugumo priemonių, todėl rizika plisti koronavirusui buvo didelė.